Jump to content

asustek

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. vise nije tako. Oslobođenje se propisuje sada ovisno o površini građevina, a ne više stambene površine – navedenim se isključuje potreba utvrđivanja stambene površine, a ujedno se omogućuje da se oslobođenje ostvari i za sve što po načelu pravnog jedinstva pripada nekretnini, a što u naravi nije stambena površina kao primjerice parkirališno mjesto ili zajednička ostava. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_02_22_452.html 4. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju, u tuzemstvu ili inozemstvu, u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu: 4.1. građevine (stan i/ili kuću) čija je ukupna (zbrojena) površina svih građevina jednaka, veća ili do najviše 10 m2 manja od površine građevine iz točke 3. ovoga članka ili 4. da osoba te članovi njegove uže obitelji nemaju, u tuzemstvu ili inozemstvu, u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu: ‐ građevine (stan i/ili kuću) čija je ukupna (zbrojena) površina svih građevina jednaka, veća ili do najviše 10 m2 manja od površine građevine iz prethodne točke 3. ili 1 Izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina iz 2011. uvedeno je pravilo da je oslobođenje vezano uz površinu građevine (uključeno i npr. zajednička ostava, parkirališno mjesto), a ne uz stambenu površinu kako je bilo do tada propisano. Uvedena je i novost da se nekretnine koje obveznik i članovi njegove obitelji već imaju u vlasništvu međusobno zbrajaju.
  2. Hvala, i da li je moguce ponistiti taj ugovor onda za života bivšeg vlasnika? da li doživotno izdržavanje stoji kao stavka pod teretom na izvadku iz gruntovnice? da li je onda nekretnina moja i mogu raditi sto želim sa njom?
  3. Poštovani, imam jednu situaciju pa ako bi me mogli uputiti u pravom smjeru, naime: majka mi zeli darovati drugu polovinu kuce, prva polovina je vec moja. Želimo da postanem ja vlasnik 1/1 uz uvjet da ja njoj ako bude u mirovini i ako mirovina bude manja od minimalne bruto place RH KV radnika nadomijestim,uplatim na njezin (OIB-jedan od)tekuci racun razliku. Bili smo kod odvjetnika na njezinu zelju i on nam je predlozio darovanje uz dozivotno uzivanje. Koliko sam shvatio, to nije promijena vlasnistva. a to ja nezelim. Stoga,kako ja vidim stvari moze li mi javni biljeznik nakon sto popunimo normalni darovni ugovor o nekretninama, sastaviti i ovaj anex o darovnom ugovoru ili poseban ugovor neovisno o darovnom kojega bi potpisali istovremeno i ovjerili(jer nezelim da mi ista pise u vlasnickom listu, nikakav teret) u koji ce sadrzavati ovaj njezini uvjet.! ili imate neki drugi prijedlog! Hvala!
  4. asustek

    Oporuka

    Na koji se način provjerava ispoštivanje uvjeta u oporuci?
  5. asustek

    Oporuka

    Mozda nisam bio dovoljno jasan: dakle ja sam i moja sestra nasljednici. Ona se valjda boji smrti a i toga da ce je drmnuti mozdani pa da ce vegetirati! E sada, njoj ostavlja nekretninu A a meni nekretninu B, Ona se zeli osigurati da bilo tko od nas nju dohrani ili placa za odgovarajucu ustanovu! Što u krajnju ruku nije posteno, jer ja mogu sve placati, sestra nista pa svi sve dobivamo;) Sada, zanima me, na koji nacin ona moze ostaviti poruku nama za odvojene nekretnine uz uvjet da se brinemo za nju koa zavegetira! Tko ce na sudu provjeriti tko se brinuo za nju kada se bude citala oporuka!?
  6. asustek

    Oporuka

    Mama mi zeli ostaviti nesto nekretnine u oporuci a zeli i sestri ostaviti druge nekretnine.Zeli da nekako unese u oporuku da se moramo brinuti za nju ako joj se sto desi, zavrsi u bolnici, domu ili slicno.. Kako to sročiti, odnosno koje obaveze su u tom slučaju ako se za nju nepobrinemo! Tko provjerava da li smo se adekvatno pobrinuli za nju? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija