Jump to content

mokry

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mokry objavio

  1. Može li mi netko barem odgovoriti na ovo pitanje: je li supružnik odgovoran za kredit/dug drugog supružnika, ukoliko nije sudužnik?
  2. Zna li itko odgovor? Zaista je svaki savjet dobrodošao. :tuzan:
  3. Stan je u našem vlasništvu (tj., u vlasništvu mojih bake i dede) i oni žive u njemu (i prijavljeni su tamo) od kada su ga kupili, dakle već skoro 40 godina. Kako uopće doći do tih ugovora? Mi imamo Ugovor o kupoprodaji između prijašnjih vlasnika (prvih vlasnika stana) i mojih bake i dede od kojih su kupili stan.
  4. Zna li itko? Prilično mi je hitno.
  5. Poštovani, roditelji mi imaju sličan problem pa bih Vam bio jako zahvalan na savjetu mogu li i oni učiniti ovo isto. Naime, prije 12 godina kupili su stan, dio je plaćen u gotovini, a za ostatak je mama podigla stambeni kredit u Zagrebačkoj banci. Jedini instrumenti osiguranja kredita bili su suglasnost o zapljeni 1/3 primanja te založno pravo na kupljenoj nekretnini. Na svim dokumentima (Ugovor o kreditu, Solemnizacija, Zapisnik o zasnivanju založnog prava, Ugovor o kupoprodaji...) navedena je jedino mama, njezino ime i potpis, kao kupac stana i nositelj kredita. Tatino ime se nigdje ne spominje, kao niti njegov potpis dakle on nije sudužnik po kreditu. Spletom nesretnih okolnosti, roditelji nisu bili u mogućnosti plaćati kredit i banka ga je otkazala i cijeli je dospio na naplatu (tada je ukupni dug iznosio 93000 eura). Od tada se cijelo ovo vrijeme banka naplaćuje putem administrativne zabrane na maminoj plaći (do prije god. dana uzimali su joj sva primanja koja su sjedala na tekući račun, a od nedavno uzimaju samo 1/3 koliko Ugovorom o kreditu i smiju). Međutim, krajem 3. mj. ove godine stiglo nam je Rješenje o ovrsi na stan. Voljni smo riješiti to dugovanje prema banci i radimo na tome da se što prije dovedemo u normalno poslavanje, ali nam se stalno stvari dodatno kompliciraju pa bi se željeli nekako osigurati da ne ostanemo bez stana. Danas dug iznosi 122000 eura, od čega je glavnica samo 17000 eura, a sve ostalo su zatezne kamate. Uspjeli smo nekako skupiti 18500 eura i to smo im uplatili, a za ostatak bi išli na reprogram. U banci su nam voljni otpisati dio kamata. Međutim, nastao je novi problem - naime, banka se više ne može (ili ne želi) uknjižiti na naš stan (ne znam kako su mogli prvi puta). Naime, navedeni se stan nalazi u novoizgrađenoj zgradi (mi smo prvi vlasnici) koja još uvijek nije upisana u zemljišne knjige (nalazi se na 12 k.č. koje se vode kao livade, oranice...), niti je etažirana, tako da od dokumenata nemamo ništa osim Ugovora o kupoprodaji. A mi naravno druge nekretnine, na koju bi se oni upisali, nemamo. Uspjeli smo nekako dogovoriti s tatinim roditeljima da nam daju suglasnost da se banka upiše na njihov stan, međutim u ZK odjelu smo vidjeli da niti taj stan nije upisan, i da ne možemo dobiti vlasnički list (a banka traži samo njega). I sada naravno opet trebamo vremena da uspijemo ishodovati taj vlasnički list. Ono što me zanima je sljedeće - može li moj tata, koji nije sudužnik po kreditu, podići tužbu protiv mame i tražiti od Suda da se stavi zabilježba spora u ZK za taj stan (koji je pod hipotekom) na koji on ima pravo (1/2) obzirom da je stan bračna stečevina (bili su u braku već 10 god. kada su ga kupili)? Napominjem da želimo riješiti taj dug prema banci, ali trebamo vremena, a ovako bi se osigurali da se stan neće uspjeti prodati. I koliko uopće vremena prođe (na Općinskom građ. sudu u Zagrebu) od dobivanja Rješenja o ovrsi do prve ovrhe? Puno Vam hvala!
  6. Lijep pozdrav. Molio bih za pomoć. Baka i deda su '72. godine kupili stan u Zagrebu od jednog bračnog para, međutim nikada se nisu otišli upisati u gruntovnicu kao vlasnici. Imaju Kupoprodajni ugovor ovjeren od Općinskog suda u Zagrebu. Jučer sam otišao do ZK odjela i uvidom u knjige vidio da je zgrada upisana i etažirana, a da je kao vlasnik cijele te čestice na kojoj je zgrada grad Zagreb, a sama se čestica vodi kao "općenarodna imovina". Referent mi je rekao da ako se baka i deda žele upisati kao vlasnici, trebaju osim tog Ugovora o kupoprodaji priložiti i neki dokaz kako su ti prijašnji vlasnici od kojih su oni kupili nekretninu uopće stekli taj stan (zato što se niti oni nikada nisu upisali kao vlasnici). Sad, kako je stan kupljen prije skoro 40 godina zaista nemamo pojma gdje bi mogli naći te ljude i jesu li uopće živi. Ja pretpostavljam da su oni dobili taj stan na korištenje od Grada, otkupili ga, i onda prodali mojim baki i dedi. U ZK odjelu su mi rekli da bi nam za upis vlasništva trebala i Tabularna izjava grada Zagreba (pretpostavljam zato što se on vodi kao vlasnik). Nama je sve ovo dosta hitno zato što nam treba vlasnički list za dobivanje kredita kako bi banka mogla upisati hipoteku. Znam da bi bilo najpametnije uzeti odvjetnika, ali zaista nismo u mogućnosti to platiti (malo sam se raspitivao, i rekli su da bi nas to minimalno koštalo 2000kn). Eto, ako itko ima kakve korisne savjete, što napraviti, koje papire skupiti (i gdje), bio bih neizmjerno zahvalan. I ako netko zna što je sve potrebno za dobivanje Tabularne izjave od Grada i gdje se to uopće traži? Pretpostavljam u Gradskom poglavarstvu?!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija