Jump to content

zabelezni

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zabelezni objavio

  1. Prije par dana me policija zaustavila i napuhao sam 1.18 promila. Dobio sam zapisnik i njihove papire u kojima mi se izriče 3000 kn kazne i 9 mjeseci bez vozačke. Dobio sam i uplatnice za kaznu i provođenje postupka utvrđivanja alkoholiziranosti (ovo je 80 kn). Ono što me zanima da li ja moram platiti te kazne u roku od 8 dana od dana zaustavljanja ili moj slučaj u svakom slučaju ide na sud pa da ne plaćam ništa dok ne dobijem sudsko rješenje? Ove uplatnice me jako bune, molim da mi objasnite što je najbolje za mene da učinim. Da li ako sad ne platim sud može izreći još veću kaznu? Svaka pomoć je dobrodošla.
  2. Cigo1, krivo si me shvatio, ili nisi pažljivo pročitao moj post. Rekao sam da ne želim stvarati probleme niti se namjeravam sporiti. Krećem dalje. Odgovor na pitanje koje sam postavio zanima me čisto informativno, ja ih sigurno ne kanim prijaviti za kršenje zakona (ako ga bude). Znam da možeš sumnjati u objektivnost moje izjave, ali moj poslodavac nije jedan od onih o kojima ti govoriš. On me nije otpustio jer sam višak, nego želi zaposliti nekog "svog".
  3. Teško je ovdje govoriti o poštenju, pogotovo od strane poslodavca. Ja sam se uspio (ponajviše zahvaljujući ovom forumu) izboriti za bolje uvjete otkaza - ne bi mi on to nikad ponudio da nisam podnio ZPP. Očito mu je prije onakav otkaz prolazio. Bez obzira na te bolje uvjete, otkaz je ipak otkaz. Moguće je da neću tako brzo pronaći drugi posao tako da sam ja ipak gubitnik u cijeloj priči. Ne želim ja nikome stvarati probleme niti se sporiti na sudu, zanimalo me samo koliku težinu bi imala takva potpisana izjava. Još samo jedno me zanima: tko i kako može utvrditi je li poslodavac zaposlio drugoga prije isteka zakonskog roka?
  4. Evo da napišem što je bilo nakon što sam podnio ZPP u kojem sam sam naveo sve što sam smatrao nezakonitim. Uslijedio je razgovor u kojem mi je ponuđeno da pristanem na neku vrstu sporazumnog otkaza, u smislu da niti njima niti meni nije u interesu povlačiti se po sudovima i sporiti se. Pristali su povući odluku o otkazu i žele da dogovorimo nove uvjete otkaza. Nakon svega ja niti ne želim boriti se da ostanem raditi tamo gdje me ne žele, te želim samo ovo okončati na način da izvučem najviše što mogu. Sporazumni otkaz ne dolazi u obzir jer onda gubim pravo na naknadu za nezaposlene, što znači da mi onda moraju dati poslovno uvjetovani otkaz, te moraju obrazložiti da sam npr. tehnološki višak. Kako su prethodnu odluku o otkazu stavili van snage, u međuvremenu ću ispuniti uvjete da mi moraju isplatiti otpremninu. U novoj odluci o otkazu stoji da se ugovor o radu otkazuje zbog smanjenja obima posla itd, isplatit će mi otpremninu, i iskoristit ću preostali dio godišnjeg odmora uz mjesec dana otkaznog roka. Podnošenjem ZPP uspio sam "kupiti" vrijeme i dobiti bolje uvjete otkaza. E sad, od mene još traže da potpišem izjavu da se na ovakvu odluku o otkazu više neću buniti, neću podnositi novi ZPP i prijetiti sudom, te da ih oslobađam obveze da mi ponude novi ugovor o radu ako se pojavi potreba za zapošljavanje na tom radnom mjestu. Ovim se očito žele zaštititi od ovog: (7) Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika. (8) Ako u roku iz stavka 7. ovoga članka nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga. jer imaju nekoga koga će zaposliti umjesto mene, a mene ne žele. Moje pitanje je može li takva moja izjava "osloboditi" poslodavca gore navedenih zakonskih obaveza ili njemu ta obveza ostaje bez obzira na moju izjavu? Mislim da je njima problem čekati 6 mjeseci da zaposle nekog drugog i zato to traže. Na koji način se uopće kontrolira poštuju li poslodavci gornje dvije odredbe? Što da napravim vezano uz tu izjavu?
  5. Mala dopuna: Doprinose za komplikacije i prvih 6 mjeseci rodiljskog plaća HZZO. Za drugih 6 mjeseci to ide na teret državnog proračuna.
  6. Nisam pravnik, ali i nezaposlena žena ima pravo na rodiljsku naknadu, pretpostavljam da se treba prijaviti na zavod za zapošljavanje da bi regulirala to pravo.
  7. U mom slučaju nije naveo ništa i tvrdi da niti ne mora jer ima manje od 20 radnika. Hvala na savjetima. Podnosim ZZP, pa ćemo vidjeti.
  8. Ne znam u čemu sam bio nejasan, ali evo probat ću biti malo detaljniji. Dakle, na papiru piše: Ime firme i adresa, kojeg zastupa Ime i Prezime, datum, donosi: ODLUKU O REDOVITOM OTKAZU UGOVORA O RADU Ugovor o radu zaključen na neodređeno vrijeme (datum)između tvrtke ... kao poslodavca i mene kao radnika, za obavljanje poslova ..., otkazuje se. Ugovor o radu prestaje istekom otkaznog roka u trajanju od mjesec dana, s tim da otkazni rok počinje teći od (datum). OBRAZLOŽENJE Poslodavac i radnik dana (datum) sklopili su ugovor na neodređeno vrijeme za obavljanje poslova ... Ugovor o radu otkazuje se bez navođenja opravdanog razloga budući da poslodavac ima zaposlenih 15 radnika /čl.106.st.5.ZOR-a/. Radniku pripada pravo na otkazni rok u trajanju od mjesec dana, do (datum), budući da je kod poslodavca bio zaposlen na neodređeno vrijeme, ugovor o radu na neodređeno vrijeme od (datum) Radniku ne pripada pravo na otpremninu, obzirom da nije bio zaposlen duže od 2 godine u tvrtki ... To je to, dakle pozvali su se na neki članak kojim po njima ne trebaju ni navesti razlog otpuštanja.
  9. Imam staža 11 i pol godina. U sadašnjoj firmi radim od 1.10.2008. Ugovor o radu je sklopljen na neodređeno vrijeme.
  10. Vratio sam se s godišnjeg i dočekao me vlasnik firme sa otkaznim pismom. U toj "Odluci o redovitom otkazu ugovora u radu" u obrazloženju piše: "Ugovor o radu otkazuje se bez navođenja opravdanog razloga budući da poslodavac ima zaposlenih 15 radnika /čl.106.st.5.ZOR-a/." Koliko vidim čl. 106 ZOR-a nema stavak 5. nego glasi: Članak 106. Poslodavac i radnik mogu otkazati ugovor o radu. Iz tog proizlazi da se poslodavac pozvao na dio zakona koji ne postoji pa pretpostavljam da je ovo nezakonit otkaz. Da li postoji neka procedura kako ovo osporiti? Koliko bi to moglo potrajati? Da li se to meni uopće isplati ili ne? Kakva su vaša iskustva sa sličnim kršenjima zakona u otpusnim pismima? Inače, ja sam tu odluku potpisao pa me zanima da li ta činnjenica nešto mijenja na stvari?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija