Jump to content

narnija5

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. jeste li gledali jučer Dnevnik Nove TV ili HRT-a? Naime HGK nas je obavjestila e-mailom kako su dotičnu problematiku proslijedili na TV kuće, koje su objavile prilog: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pobuna-poduzetnika-tvrtke-s-vise-vlasnika-moraju-se-ponovno-upisati.html Osobno sam se frapirala bezobraštinom predstavnika bilježnika Ivana Maleković, koji se nimalo ne srami i ne libi priznati kako od tarife koju će istresti svaka od oko 16.000 poduzeća s više vlasnika, 1.000 kn ostaje u njihovom džepu. Jednostavnom matematičkom računicom, obzirom na 315 Javnih bilježnika u RH, svaki od njih će samo na temelju "poduzetničkog harača" zaraditi prosječno 50.793,65 kn. A on tvrdi da je to "premalo". Zaista, ako ovaj put to prođe u našem narodu, samo dokazujemo da smo #OOPS# sitnog zuba!
  2. ako je društvo registrirano prije kolovoza 2010. godine, onda članovi nisu upisani - ne na način na koji se sad to traži. Primjetila sam da nas prate s nekoliko web portala, iako citiraju tekstove bez pitanja. Nadam se da će se ipak nešto pokrenuti u pozitivnom smislu: http://www.tportal.hr/biznis/poslovni_vodic/89843/Zasto-jos-jednom-placamo-upis-u-sudski-registar.html http://www.dalmacijanews.com/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/38136/Default.aspx
  3. Naravno, Javni bilježnik (pretpostavljam, kako bi opravdao svoju nagradu), mora "sastaviti" dokumenat u X primjeraka, te elektronskim putem unesti promjene u Sudski registar. Jasno je da je za navedeni dokumenat napravljena "špranca" tj, obrazac u kojem se samo mjenaju podaci o firmi i imena vlasnika, i da to trebamo platiti. Jasno mi je da će Javni bilježnik potrošiti 10-tak minuta na unos podataka i ispis dokumenata, te štambiljanje i potpisivanje, i da i to trebamo platiti. Ponovno pitam, da li je iznos od 1650,00 kn opravdan za taj posao?
  4. I kod mene je upravo stigao identičan dopis, iz kojeg je vidljivo da glede tarifa očito nitko ništa neće poduzeti, jer kako je navedeno, novac ide u državni proračun. *Cheff, koja druga inačica? Koliko sam shvatila, upis se striktno i isključivo mora provesti preko Javnog bilježnika, nema dozvoljenog drugog puta, ni zaobilaženja plačanja propisane tarife. Iz dopisa je vidljivo da su predložili smanjenje tarife, ali o smanjenju nema nikakvog izjašnjenja ni obrazloženja kako su došli do izračuna navedenog troška od 1650,00 kn A mi ćemo opet ko ovce stati u red kod JB-a da nas ostrižu do gole kože...
  5. Niti nakon tjedan dana kako sam poslala mail na HGK, nisam dobila nikakav odgovor. Ima li netko ideju kako i gdje se još može reagirati?
  6. kolega pokemon007, i kod mene je slična situacija. Također kao i kolega Cheff, poslala sam dopis vrlo sličnog sadržaja na HGK. Nadamo se da će se nešto pozitivno pokrenuti.
  7. Zakonom je propisano da se u sudski registar moraju ponovo upisivati članovi društva. Zakonom je propisano da popis moraju sačiniti Javni bilježnici. Zakonom nije propisano da taj posao mora koštati nevjerojatnih 1650,00 kuna!!! Slažem se, i podržavam slanje dopisa HGK, ako ništa drugo, da trošak ponovnog upisa u ovim teškim vremenima smanje na optimalnu mjeru!
  8. Upravo tako, i sama sam kontaktirala sudski registar, gdje su me uputili na voditelja- suca, koji jednostavno nema ništa s time. Oni su odlučili da je to posao Javnih bilježnika, a Javnobilježnička komora je propisala tarife i nagrade. Nema zaobilaznog puta, taj posao moraju odraditi Javni bilježnici, a mi smo ti koji ćemo to opet platiti. Zašto nije ostavljena i druga mogućnost, da tvrtke same na temelju knjige poslovnih udjela naprave popis članova, ovjere kod bilježnika, i predaju u sudski registar?
  9. Nije problem u dostavi podataka, oni su već dostavljeni trgovačkim sudovima. Problem je u tome što ih tamo nema tko unesti, već se posao prebacio na javne bilježnike. Naravno, Javni bilježnici (odnosno komora) odredili su besramne tarife za taj posao od 10-tak minuta. Ili je to još jedan od načina da se popuni rupa u državnom proračunu?
  10. također bih postavila pitanje, i zaista molim da mi netko stručan odgovori! Da li su trgovačka društva odgovorna za neupis SVIH članova društva u sudski registar, pa sad moraju plačati kazne????? I kome se mogu obratiti za razjašnjenje ovih nedoumica, jer objašnjenje Javnog bilježnika jest: tako je odlučio Sabor? hvala
  11. Dragi moji kolege poduzetnici, vlasinici d,o,o,, ovo je danas osvanulo na stranicama HJK: OBAVIJEST TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru (NN 91/10) propisano je da sva društva s ograničenom odgovornošću koja imaju više od jednog člana društva(osnivača) moraju sve članove društva upisati u sudski registar nadležnog Trgovačkog suda u R.H. i to najkasnije do 31.listopada 2010. Kako su za nepostupanje predviđene novčane kazne, pozivamo Vas da u okviru zakonskog roka izvršite potrebno usklađenje. Dodatne informacije možete dobiti na službenoj stranici HJK (www.hjk.hr) ili od bilo kojeg javnog bilježnika sa službenim sjedištem na području Republike Hrvatske. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru (Narodne novine br. 91/10) “Članak 52. (1) Trgovačka društva u kojima članovi društva nisu upisani u registar, a u smislu ovoga Zakona se članovi društva upisuju u registar, dužna su najkasnije do 31. listopada 2010. podnijeti registarskom sudu prijavu za upis članova društva s propisanim podacima. (2) Uz prijavu iz stavka 1. ovoga članka podnosi se popis članova društva kojeg je potpisao javni bilježnik, a koji se mora sačiniti sukladno članku 410. stavku 3. Zakona o trgovačkim društvima (»Narodne novine«, br. 111/93., 34/99., 52/00., 118/03., 107/07., 146/08. i 137/09.). Na tom popisu javni bilježnik mora potvrditi da je sve što je u popisu navedeno u skladu s podacima u posljednjem popisu koji je bio predan registarskom sudu i s podacima u knjizi poslovnih udjela prema izvatku iz knjige udjela koji javnom bilježniku dostavi uprava društva. Otpravak popisa javni bilježnik je dužan dostaviti nadležnoj Poreznoj upravi. (3) Trgovačkom društvu koje ne postupi po odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka registarski sud će izreći novčanu kaznu u iznosu od 5.000,00 kuna i zaprijetiti mu novom novčanom kaznom koju će izreći ako u daljnjem roku od 15 dana ne podnese prijavu i popis članova društva iz stavka 1. i 2. ovoga članka. Nova novčana kazna će se povećavati za iznos od 5.000,00 kuna sve do ispunjenja obveze. (4) Na naplatu izrečene novčane kazne prema odredbama ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuje odredba članka 81. stavak 4. ovoga Zakona.“HJK Predsjednik Ivan Maleković Datum članka: 15. rujan 2010. Još uvijek me zanima što tu košta 1650,00 kn?
  12. Vidim da se nitko ne usudi napisati nešto na ovu temu, ne znam da li vlasnici firmi još nisu upoznati s ovom odredbom, ili je nešto drugo na stvari. Naime, identičan dopis dobila sam još 08. srpnja ove godine od svog javnog bilježnika. Dopis sam zanemarila, budući da sam sve dokumente uredno i promptno provela kod javnog bilježnika, koji automatizmom uvodi promjene u sudskom registru. Sada me ponovo zovu iz ureda javnog bilježnika, neka "hitno" dođem, i ponesem 1650,00 kn kako bi se te promjene što prije unesle u sudski registar, jer je rok 31.10. ove godine. Naravno, revoltirana ponovnom procedurom, koju sam uredno prošla i masno platila, krenula sam u istraživanje. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima (NN 137/09), stupio je na snagu 01.05.2010. godine, te se po tom zakonu u sudski registar osim jedinog osnivača po novome moraju upisivati i svi članovi društva - suvlasnici. Dakle, na stranici sudskog registra putem interneta u jednu kolonu treba unesti sve osnivače, tj. članove društva. Taj postupak nužno je provesti zbog usklađenja sa zakonima Europske unije, i to mi je jasno. nije mi jasno nekoliko stvari: - zbog čega netko tko radi u sudskom registru ne sjedne i ne upiše te podatke koji već postoje upisani u istom tom registru, samo u drugoj koloni? - zašto to javni bilježnici, koji su ionako sve već dobro naplatili ne upišu podatke za svoje klijente besplatno, ili barem po nekoj razumnoj tarifi? - što u tome svemu košta 1650,00 kn? Nadam se da će netko odgovoriti
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija