Jump to content

Tinimini

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prijavi se u lokalni samostalni sindikat, uplati za polugodišnu članarinu, i imaš đabe pravnika koji će te zastupati u sporu. Tako da u svemu nemaš neki financijski rizik ni trošak osim te članarine (oko 180 kn.)
  2. Cigo, ak je istina to kaj veliš, to bitno mijenja stvari. Znači, ja ne moram reagirati, (tj. zatražiti otpremninu) u roku od 15 dana od otkaza, nego imam fore 3 godine da to napravim. To mi puno znači jer ak sad zatražim otpremninu, sigurno me čeka kontra u obliku tužbe za te glupe gablece, a i mogu očekivati da će me bivši poslodavac pokušati ocrniti pred svim mogućim budućim poslodavcima (napominjem, živim u malom gradu di se svi iz moje branše nekak znaju. Hvala puno na ovoj super informaciji !!!!!
  3. Zakon o radu ujedno propisuje i mogućnost, da se pod određenim uvjetima, smatra da je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen na neodređeno vrijeme. Prema odredbama Zakona o radu smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je sklopljen. Dakle, nezakonit ugovor o radu na određeno vrijeme, smatra se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Tako bi se primjerice smatralo da je sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme ukoliko bi poslodavac s radnikom sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme za razdoblje duže od tri godine (to ne vrijedi za slučajeve kada je dopušteno sklopiti ugovor o radu na razdoblje duže od tri godine), ili ukoliko bi sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji prestanak nije unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja. Ima primjerice slučajeva u praksi da po isteku razdoblja za koje je ugovor o radu na određeno vrijeme zaključen, poslodavac prethodno ne obavijesti radnika o prestanku ugovora o radu, te radnik jednostavno dalje nastavi raditi kod poslodavca na istim poslovima. Ukoliko je poslodavac za to znao i prešutno na to pristao, u tom slučaju će se smatrati da je, po isteku razdoblja na koje je zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme, s radnikom zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme. S obzirom da se ugovor o radu sklapa s radnikom u pisanom obliku, ali propust poslodavca i radnika da to učine ne utječe na postojanje i valjanost tog i takvog ugovora, i ako poslodavac, po isteku prijašnjeg ugovora o radu na određeno vrijeme s radnikom ne sklopi novi ugovor o radu na određeno vrijeme, ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, smatrat će se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. to sam našao na internetu pa nadam se da pomaže....
  4. Mimi, prije svega hvala na odgovoru. U ugovoru mi piše da imam pravo na otkazni rok od 30 dana. Sad mi, iskreno, nije ni u interesu raditi kod njega još mjesec dana jer znam da će me psihički izmaltretirati do kraja. To mu naravno nisam rekao. Ono što me zanima je jedino otpremnina. I meni se čini da on nema temelja da mi naplati te gablece, ali znam da nije jedini koji je takvu tužbu podignuo protiv svojih radnika. Znam da je slično bilo sa idiotom Hudoletnjakom koji je svojim radnicima u Stubakima sjeo na račun za pojedene gablece u iznosima od 15.000 kn do 39.000 kn. Neznam kak je to završilo, ali strah me da meni ne stigne takav neki račun. Hudoletnjakovi radnici su još k tome iz plaće izdvajali 12 kn za gablec po ugovoru, a ovaj naknadni račun je poslao jer su mu pojeli "svu telad". Zanima me da li je netko siguran da moj poslodavac nema temelja za retrogradnu naplatu usluge budući da ona nije definirana niti cjenovno, niti normativno, niti ugovorno.
  5. Dragi moji, Do nedavno sam radio kao kuhar u restoranu. Poslodavac mi je dao poslovno uvjetovani otkaz (razlog: recesija) a pritom mi nije omogučio niti otkazni rok, niti mi je platio otpremninu (na koju imam pravo jer sam kod njega bio zaposlen na neodređeno više od dvije godine neprekidno). Ponudio mi je otkaz na kojem sam trebao potpisati da nemam nikakvih potraživanja od njega. Nisam želio to potpisati i rekao sam mu da želim otpremninu. Na to mi je on zaprijetio da će, u slučaju da zatražim otpremninu, pokrenuti tužbu protiv mene po kojoj će tražiti da mu isplatim sve tople obroke koje sam pojeo kod njega unazad 4 godine i da će iznos toga biti puno veći od iznosa otpremnine. Inače, i kuhari i konobari u tom restoranu jeli su tople obroke besplatno. Sam poslodavac je rekao svim zaposlenicima da slobodno jedemo topli obrok, ali da pritom pazimo da ne jedemo preskupe namirnice. Ne postoji niti cjenik toplih obroka za radnike, niti normativ, niti su se izdavali bilo kakvi bonovi ili računi. Jedini dokaz koji on ima je video nazdor zaposlenika. Opet s druge strane sumnjam da mu je to od neke pomoći i da na temelju toga ne može naknadno naplačivati tople obroke za koje nema niti cijene niti ništa. Mislim da me samo želi zastrašiti. Sindikalna pravnica je rekla da sam u dosta dobrom položaju i da sloodno zatražim otpremninu. Mene zanima što ako ona nije u pravu i što ako me ipak poslodavac tuži. Siguran sam da nitko od sadašnjih radnika ne bi svjedočio u moju korist zbog straha od otkaza. Zbog tog istog straha svi smo godinama trpili gazdino isplačivanje dijela plaće u kuverti(dok je drugi dio, naravno, minimalac, išao na naš račun). Obično je onaj dio u kuverti bio odraz poslodavčevog zadovoljstva proteklim mjesecom. A vrlo često nije bio zadovoljan... Što da radim???? dal da tražim otpremninu i riskiram tužbu ili da podvučem rep??? POMOZITE jer mi se bliži rok u kojem imam pravo zatražiti otpremninu( 15 dana od otkaza)... hvala svima
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija