Jump to content

Mana_88

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Mana_88 objavio

  1. da, ne možeš upasti u mjeru "Pola-pola", ali postoji druga mjera koja se može koristiti - "Rad i nakon stručnog osposobljavanja".
  2. ako vaš sin ponovo upiše neki fakultet, dužni ste ga dalje uzdržavati sve dok on redovito ispunjava svoje fakultetske obveze. ako ne upiše neki fakultet, a ne može se zaposliti, dužni ste ga uzdržavati još godinu dana. ako se zaposli, niste ga više dužni uzdržavati.
  3. nije mi jasno ovo da ste istovremeno redovan i izvanredan student. želite reći da ste u statusu izvanrednog studenta koji redovito ispunjava svoje obaveze? roditelj je dužan uzdržavati svoje punoljetno dijete sve dok se školuje i dok redovito ispunava svoje studentske obaveze, nebitno je kako dijete studira, redovno ili izvanredno. znači to šta on smatra da ste dovoljno stari da se zaposlite mu ne daje pravo da vas prestane uzdržavati. tako stoji u Obiteljskom zakonu. Članak 108. obz "(1) Svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. (2) Centar za socijalnu skrb dužan je odmah po primitku obavijesti iz stavka 1. ovoga članka ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava." on je vas očito zanemarivao, ali mislim da bi prijava takvog ponašanja imala učinak da je to bilo prijavljeno dok ste još bili dijete. sada ste osoba 23 god, ne znam ima li to smisla. iako, jasno mi je, ne može se takvo ponašanje zaboraviti. što se tiče zabrane prilaza, za to morate imati stvarno dobar razlog i dokaz njegovog nasilja. obiteljsko nasilje je svaka primjena fizičke ili psihičke prisile na integritet osobe (...) koje može uzrokivati fizičku ili psihičku bol, tu spadaju fiziči i verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, spolno i drugo uznemiravanje itd. mjere koje sud može izreći su: obvezni psihosocijalni tretman, zabrana priblizavanja ili uznemiravanja itd. ako je on vas "samo" zanemarivao, a nije vas ni na koji navedeni način uznemiravao, nećete dobiti zabranu prilaza. detaljnije pogledajte u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Članak 209. obz "(1)Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete. (2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe. (3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze. (4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati." ovo bi značilo da nemate pravo na neisplaćenu alimantaciju. to je pravo trebalo ostvarivati u roku od 5 godina od dana nastanka obveze odnosno dana kad mu je određeno plaćanje alimentacije. ne možete ga tužiti ako je u svojoj tužbi protiv vas lagao, nego bi trebalo podnijeti dokaz o tome da u tom razdoblju nije plaćao alimentaciju. kako god bilo, vi ste student, on je vaš roditelj i ima vas dužnost uzdržavati dokle god redovno ispunjavate obaveze.
  4. tek sam sad vidjela ovaj odgovor. naravno da razvod nosi posljedice, ali ako su roditelji normalni ljudi te se posljedice neće osjetiti. razumijete što želim reći. jasna je meni statistika, al vi ne morate bit dio nje ako do razvoda dođe. nisam pravnik, ali studiram pravo i 99% sam sigurna da to tako može ići. vi sami određujete prdmet takvog ugovora, pa makar to bilo i neko ponašanje.
  5. Pravomoćnost presude nastupa nakon isteka roka za žalbu koji iznosi 15 dana od dana dostave presude i u kojem nije bilo žalbe. znači presuda je pravomoćna nakon 15 dana računajući od dana kada vam je dostavljena u pismenom obliku.
  6. takav oblik ugovora je teoretski moguć. to bi bila neka vrsta bračnog ugovora. međutim, nejasno je zašto bi to napravili? da zadržite ženu kraj sebe? mislim da ju to neće spriječiti da počini preljub ako to želi. za njega vi ne morate saznati. a što se tiče toga da bi dijete imalo etiketu rastavljenih roditelja, koja je to točno etiketa? i sama sam dijete rastavljenih roditelja, i poznajem dosta osoba koje su također, i nikad nisam imala nikakvih problema niti trauma zbog toga. jer su se roditelji rastali na ljudski način. a okolina to, barem u mom slučaju, nije smatrala problemom. smatram da je bolje da se roditelji rastanu ako ne mogu zajedno, nego da se trpe zbog djeteta i žive u nezdravoj sredini. rastava donosi i neke prednosti za dijete, ja recimo imam i polubrata i polusestru, svakog s jedne strane. veliku obitelj koja funkcionira. tako da sve na kraju ovisi o vama i vašoj supruzi, vašem dogovoru i uvažavanju.
  7. stavimo vaš moral i odgovornost na stranu. činjenica je da sud u postupku utvrđivanja očinstva može odrediti vama da se odazovete na poziv i dođete na utvrđivanje očinstva. međutim, ako se ne odazovete, sud nema na raspolaganju nikakva sredatva kojima bi vas prisilio da pristanete na utvrđivanje očinstva ako vi to ne želite.
  8. Zakon o osobnom imenu kaže ovako: "Članak 5. Ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije zaključenja braka može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta. Izjava iz prethodnog stavka temelj je za upis promjene osobnog imena u matične knjige. Članak 6. Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime. Zahtjev za promjenu osobnog imena mora sadržavati razloge zbog kojih se promjena traži, a prijedlog novog osobnog imena mora ukazivati na opravdanost zahtjeva. O zahtjevu za promjenu osobnog imena rješava općinski organ uprave nadležan za opću upravu u mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva." prema ovim odredbama, moguće je da vratite svoje djevojačko prezime. no kako je prošao rok od 6 mjeseci od prestanka, ispitat će se opravdanost vašeg zahtjeva za promjenom imena. unutar roka od 6 mj. je dovoljna izjava da želite promjenu. s obzirom na to da se supružnikovo prezime može zadržati i nakon prestanka braka, smatram da je moguće da dodate svoje djevojačko prezime. samo će se i tada ispitati opravdanost zahtjeva za promjenom.
  9. pozdrav. problem je slijedeći: prijateljica je korisnik t-mobila tarife i150. prošli mjesec je dobila uz tarifu i 15gb podatkovnog prometa gratis. o tome su navodno bile poslane poruke korisnicima t-mobila da ih se obavijesti o tome.ona poruku nije dobila, već je saznala za to od nekog sastrane i proverila stanje svoje tarife na kojem je to bilo vidljivo. ovaj mjesec, 3.2. poslala je izvješće na broj preko kojeg se provjerava stanje tarife gdje joj je pisalo novih 15gb.kako nije o tome ni prošli puta dobila obavijest od t-mobila,mislila je da je opet tih 15gb gratis i potrošlila je 5gb izvan svoje tarife. danas je provjerila stanje tarife na kojem se vidi da ipak nije dobila tih 15gb gratis i da je zapravo prekoračila svoju tarifu za 5gb,a prekoračenje se plaća 2,99kn/mb. ispada da će dobiti račun od oko 15000kn. što sada? njihov je propust što su poslali krivo stanje računa, a i nitko nije dužan provjeravati račun non stop. ona je student i nema imovine i nema od kud platiti ako joj stigne račun s tim iznosom. molim nekoga tko zna koje su joj mogućnosti da nam pomogne, hvala!
  10. Čl. 232. Obieljskog zakona (4) Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom. Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to: – za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće, – za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće, – za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće. (5) Ako je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati više djece u skladu s ovim Zakonom, obveza uzdržavanja može biti određena i u manjem iznosu od onoga u stavku 4. ovoga članka, ali tako da ne bude manja od jedne polovice iznosa iz toga stavka. to vam je što se tiče alimentacije. što se tiče podjele imovine, idealno bi bilo da među vama postoji dogovor o podjeli. ako ne,vi imate pravo svatko na svoju imovinu stečenu prije braka,kao i na imovinu koju je netko od vas steko darovanjem ili naslijeđivanjem. sve ostalo, i dugove, dijelite ili po sporazumu ili prema odluci suda. vezano uz skrbništvo,vi svakako imate pravo zatražiti skrbništvo na djecom, o tome će odlučiti sud na prijedlog i uz mišljenje Centra za socijalnu skrb. CZSS može uzeti u obzir i mišljenje posredovatelja koji će sudjelovati u postupku razvoda s obzirom na to da imate dvoje malodobne djece. "U postupku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti i o roditeljskoj skrbi sud nije vezan zahtjevima stranaka. Sud može odlučiti o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, o načinu održavanja susreta i druženja djeteta s roditeljima i o drugim sadržajima roditeljske skrbi prema sporazumu roditelja, ako smatra da je taj sporazum u skladu s dobrobiti djeteta."
  11. U Zakonu su određeni slijedeći minimalni iznosi:za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće, za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće, za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće. nisam najbolje shvatila, mislite li da su ti postoci niski? meni se čine u redu,ali vi ako ste u dobrim odnosima s bivšim partnerom, uvijek možete predložiti veći ili manji iznos alimentacije sudu, a on će procijeniti vaš dogovor. a uvijek vam je moguća i promjena iznosa alimentacije na veći ili manji iznos ako se npr.djetetove potrebe povećaju ili smanje, uzdržavateljeve mogućnosti povećaju ili smanje. sama sam dijete rastavljenih roditelja, tata je uvijek pratio zakon što se tiče iznosa alimentacije i mogu reći da se mama mikad na to nije žalila,a meni je taj iznos pokrivao potrebe bez problema. sad sve ovisi o tome kakvog ste vi oboje imovinskog statusa.
  12. Članak 287. (1) Stranke u parnici radi osporavanja majčinstva su dijete, žena koja osporava majčinstvo, žena čije se majčinstvo osporava ili djetetov otac. (2) Stranke u parnici radi osporavanja očinstva su dijete, djetetova majka i muškarac čije se očinstvo osporava. (3) Ako se u parnici iz stavka 2. ovoga članka osporava očinstvo utvrđeno priznanjem, stranka je i muškarac koji osporava to očinstvo. vama je ovdje bitan 2. stavak u kojem vam se navode stranke. u vašem slučaju, vaš partner koji želi da mu se utvrdi očinstvo, ne može biti stranka odnosno tužitelj. vi samostalno morate nastupiti kao tužitelj prema vašem bivšem suprugu. dakle, vi navodite samo sebe tužiteljem,a vašeg bivšeg supruga tuženim. nakon toga vaš partner može svoje očinstvo utvrditi priznanjem očinstva.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija