Jump to content

elvina0162

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima! Imam pitanje vezano uz ovrhe na temelju starog i novog ovršnog zakona. Radnik ima dvije ovrhe koje se provode po starom ovršnom zakonu, i koje čine 1/3 plaće radnika. U 2011. god. fini je dostavljena nova ovrha i radnik otvori račun na koji se treba isplatiti zaštićeni dio plaće i fina o tome obavijesti poslodavca. Što sada i kako postupiti?? Na temelju ovrha koje se provode po starom zakonu radniku je opterećeno već 1/3 plaće i taj dio se isplaćuje ovrhovoditeljima. Budući da je sada otvoren novi račun na koji mora ići 2/3 plaće koji iznos treba uplatiti na zaštićeni račun? Odnosno, mora li se od neto plaće prvo uzeti 1/3 koja se ovršava na temelju ovrha donesenih po starom zakonu pa onda iznos koji preostane podijeliti na način: 2/3 preostalog iznosa na zaštićeni račun, a 1/3 na račun odakle će fina ovršavati ovrhu iz 2011. god.? Ako ne, kako postupiti, jer fina ima samo ovrhu iz 2011. god. po kojoj će postupati, pa ako se uplati 2/3 cijele neto plaće na novi račun a ostatak na stari sa kojeg će fina ovršavati, što se događa sa iznosima koje je do tada poslodavac isplaćivao ovrhovoditeljima na temelju ovrha po starom zakonu? Za te ovrhe fina ne zna jer su dostavljene samo poslodavcu.... Molim vas pomozite.... HVALA!
  2. POZDRAV ČLANOVIMA! Slučano naišao na ovu temu pa budući da ja imam sličan problem odlučio sam ovdje postaviti pitanje. Jedna strana izdala drugoj bjanko mjenicu kao osiguranje plaćanja na temelju sklopljenog ugovora. Nakon ispunjenja obveza, druga strana tvrdi da ne može vratiti mjenicu jer je izgubljena. Budući da se, prema Zakonu o mjenici, mjenica MOŽE amortizirati (dakle ne mora) zanima me je li i u slučaju gubitka mjenice dovoljna izjava druge strane da ju je izgubila i da nema nikakvih potraživanja? I je li takva izjava valjana, tj. može li se takva mjenica naplatiti usprkos takvoj izjavi? Molim za savjet. Hvala!
  3. Pozdrav svim članovima foruma. Molim pomoć. Ako je društvenim ugovorom određeno da se članovi NO i predsjednik skupštine biraju na mandat od 4 godine što se događa ako je mandat navedenim osobama istekao a oni i dalje djeluju kao članovi NO, odnosno kao predjednik skupštine. Što se događa sa odlukama skupštine na kojoj je predsjedavao predsjednik skupštine kojem je istekao mandat? Hvala svima unaprijed! Pozdrav!
  4. Pozdrav! Evo da se i ja uključim... Moram reći da se slažem sa tumačenjem Jagodice-Bobice zbog slijedećeg: 1. navedeno je da se prema članku 38. TKU trajanje godišnjeg odmora utvrđuje da se na 18 dana dodaju dani godišnjeg odmora prema kriterijima utvrđenim kolektivnim ugovorima djelatnosti. Iz ovakve stipulacije proizlazi da je moguće uzeti za osnovicu 18 dana i dodati koliko je potrebno da bi radnik imao ukuupno 4 tjedna godišnjeg jer zakonom nigdje nije propisano da je osnovica za nadodavanje dodatnih dana 20 dana, već samo da radnik mora imati 4 tjedna godišnjeg. U prilog ovome govori i činjenica da je TKU određeno da se na 18 dana dodaje određeni dodatni broj dana. Da je kojim slučajem kolektivnim ugovorm određeno da se na zakonski minimum dodaju dodatni dani, tada bi osnovica za dodavanje dana bila odreba iz zakona, tj. na 4 tjedna bi se dodavali dani. Moje skromno mišljenje.... Z!
  5. Prema Tarifi, za sastavljanje ugovora naplaćuje se nagrada iz Tbr. 7. toč 1. i 2. ako je naznačena vrijednost ugovora. Budući da je u ugovoru naznačena vrijednost i sa PDV-om i bez, zanima me na koju se vrijednost misli? Budući da je tržišna vrijednost nekretnine vrijednost nekretnine prije poreza može li odvjetnik uzeti u obzir i PDV? Hvala!
  6. Evo dat ću primjer strukture cijene: vrijednost nekretnine(bez poreza)-10.000 kn, vrijednost zemljišta i komunalne naknade-2.000 kn, osnovica PDV-a- 8.000 kn,iznos PDV-a-1.840 kn,ukupna kupoprodajna cijena (s PDV-om)-11.840 kn Sada, je li vrijednost predmeta spora ukupno ugovorena cijena, vrijednost nekretnine bez poreza ili što već? Ili je VPS stvarno ukupna kupoprodajna cijena (s PDV-om)? Hvala!
  7. Pozdrav svima! Ne znam gdje postaviti ovo pitanje, pa se nadam da mi nećete zamjeriti ako je off topic. Kada odvjetnik umjesto stranke napiše ugovor o kupoprodaji nekretnine i izda račun u skladu sa tarifom o nagradama i naknadama za rad odvjetnika da li vrijednost predmeta spora na temelju kojeg odvjetnik računa nagradu obuhvaća cijenu nekretnine bez PDV-a ili sa PDV-om? Molim pomoć ako netko zna! Hvala
  8. Poštovani članovi molim pomoć. Dana 19. 01. poslodavcu je dostavljena odluka o priznanju prava na invalidsku mirovinu radnika. Budući da radni odnos prestaje dostavom pravomoćnog rješenja poslodavac je dužan radnika odjaviti sa 19. 01. (iako nije točno određeno dostavom kome, ali zaključak je da se radi o dostavi poslodavcu jer on tek kada sazna za to rješenje može odjaviti radnika). Sada se pojavljuje problem: radniku je bolovanje zaključeno sa 13. 01. (jer pravomoćno rješenje nosi taj datum) za što nije donio doznaku narednih tjedan dana, a zdravstveno i mirovinsko sada tvrde da je poslodavac dužan odjaviti radnika sa 13. 01. jer je to dan pravomoćnosti rješenja, te da se radnik mora odjaviti u roku od 8 dana od 13. 01. inače čini prekršaj. Mene sada zanima, kako može poslodavac biti u prekršaju kada rok za odjave teče od 19. 01., tj od dana DOSTAVE pravomoćnog rješenja (čl. 104.)? Imate li kakav prijedlog kako postupiti u ovom slučaju? Hvala vam
  9. Ugovor o radu na određeno vrijeme može trajati najduže 3 godine. Ako radnik temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme radi 2 godine, nije obveza poslodavca da mu ponudi ugovor o radu na neodređeno vrijeme nakon isteka te 2 godine nego tek po isteku 3 godine. Napominjem, ništa ne sprječava poslodavca da radniku na određeno vrijeme ponudi ugovor na neodređeno i prije isteka roka od 3 godine, ali to isključivo ovisi o volji poslodavca.
  10. Pozdrav! Samo bih naveo neka mišljenja koja kažu da se protiv upozorenja ne može tražiti sudska zaštita: "Upozorenje poslodavca radniku na obveze iz radnog odnosa i mogućnost otkaza nije odluka protiv koje bi radnik imao pravo na sudsku zaštitu." -pravno shvaćanje zauzeto na sjednici Građanskog odjela VSRH,od 15.11.2007.god. Su-IV-600/08 "Opomenom tuženika nije povrijeđeno neko tužiteljevo pravo iz radnog odnosa, pa joj u svezi te opomene ne pripada pravo na sudsku zaštitu u smislu članka 129. ZR." - VSRH, br. Revr 287/09 od 10.07.2009.god. Stav VRSH je da upozorenje na obveze iz radnog odnosa nije izjava koja ima neposredni pravni učinak te njome još uvijek nisu povrijeđena prava radnika iz radnog odnosa. -VSRH, br. Revr 363/2003 od 24.2.2004 Evo na ovo sam slučajno naišao....proizlazi da se protiv opomene ne može tražiti sudska zaštita. Pozdrav!
  11. Pozdrav svim članovima foruma! Molim odgovor na pitanje: Može li radnik opunomoćiti društvo u kojem radi ili neku drugu osobu u društvu za primanje njegovih pismena (koja se ne tiču radnog odnosa)? I kojim propisom je to regulirano? Hvala puno! Pozdrav!
  12. Pozdrav svim članovima foruma! Ne znam postavljam li pitanje na pravom mjestu ali trebam pomoć. Radnik je radio u firmi u jednom gradu i sada prelazi raditi u drugu firmu u drugom gradu. U novom gradu i novoj firmi poslodavac je ponudio da će prva tri mjeseca snositi troškove smještaja radnika. Je li moguće da se radniku isplaćuje naknada za odvojeni život (koja je neoporeziva) u iznosu od 1.600 kuna pa da on od toga plaća smještaj? Radnik nema obitelj u smislu žene i djece, ali ima roditelje koji žive 100-tinjak kilometara od mjesta gdje će radnik raditi, a na toj adresi ima prijavljeno i prebivalište... Može li se na temelju tog isplatiti naknada za odvojeni život? Nadam se da će netko znati pomoći..... Hvala vam!
  13. Hvala Ultra! Sada je malo jasnije. Znači - društvo treba uplatiti udjele u cjelosti i tada ih može steći. Pozdrav!
  14. Pozdrav! Molim pomoć oko slijedećeg: Društvo (d..) je steklo vlastite poslovne udjele na način da je dosadašnji vlasnik poslovnih udjela umro i oporučno udjele ostavio društvu. Budući da je riječ o neotplaćenim udjelima što bi društvo trebalo napraviti? Može li društvo te udjele zadržati ili ih treba prenijeti na nekog prenijeti? Treba li ih ponuditi na prodaju članovima društva (po kojoj cijeni - nominalnoj ili tržišnoj)ili nešto treće? Molim one koji se razumiju u ovu materiju za pomoć! Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija