Jump to content

scorpius

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je scorpius objavio

  1. Molim savjet. Da li je prije podizanja tužbe radi iseljenja dovoljno pismeno ili usmeno zatražiti iseljenje u roku od 30 dana, ili je potrebno napisati zahtjev za iseljenje, ovjeriti ga kod bilježnika i poslati preporučeno? Naime, pismeno i usmeno smo zatražili dotičnu osobu iseljenje u roku od 30 dana, i zaprijetili tužbom, međutim on se usmeno izjasnio da se neće iseliti. Da li možemo krenuti s tužbom ili mu je ipak potrebno poslati zahtjev ovjeren kod jb? Također, zanima me koliki će biti otprilike ukupni parnični troškovi? Naime, on očito ne zna da će na kraju morati platiti sve parnične troškove i najamninu za vrijeme trajanja procesa, pa ako ga obavijestimo koliko će morati platiti, možda se opameti i iseli dobrovoljno. Unaprijed hvala na odgovoru.
  2. Radi se o slobodnom obrtu izvan sustava PDV-a (vlasnik zaposlen u drugoj firmi), samo usluge, unajmljen prostor u stanu, bez zaposlenih, bez dugotrajne imovine, bez gotovinskog prometa. Molim znalce da mi odgovore da li je točno da moram voditi samo KPI i evidenciju TO, a prilikom godišnje prijave poreza u PU poslati DOH obrazac, KPI i KD obrazac. Treba li još što? Moram li slati u PU kopije ulaznih i izlaznih računa? Treba li u FINA-u slati nešto? Da li je točno da 30% iznosa računa za plin, struju, vodu koji glase na vlasnika stana (ne na mene) mogu unijeti u KPI kao izdatak? Trebam li napraviti kopije tih računa i slati ih u PU prilikom godišnje prijave poreza? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  3. Zakupnik smije plaćati na tekući račun, ako je zakupodavac fizička osoba!
  4. Na Hitro.hr piše da su za registraciju obrta potrebni obrasci: 1. Prijava za upis u obrtni registar 2. Registarski list RL 1 - podaci o obrtu 3. Registarski list RL 2 - podaci o izdvojenom pogonu (ako ima izdvojenih pogona) 4. Registarski list RL 3 - podaci o djelatnostima 5. Tiskanica 1 - podaci o vlasniku obrta Nije li "tiskanica 1" obrazac za prijavu u zdravstveno, a ne "podaci o vlasniku obrta"? Ako je to obrazac za prijavu u zdravstveno, zaposleni ne trebaju ispunjavati tiskanicu 1? Ako će vlasnik obrta sam voditi knjigovodstvo, treba li prilikom prijave u registar poreznih obveznika, u obrazac RPO-A pod "Podaci o osobi/tvrtki koja vodi poslovne knjige" upisati podatke o vlasniku obrta ili treba ostaviti prazno?
  5. Da, ali moje pitanje se odnosilo na obrt izvan sustava PDV-a U odsjeku za vođenje obrtnog registra u Zagrebu su mi odgovorili sljedeće: "Ukoliko se radi o djelatnosti za koju je propisano Zakonom o obrtu da je prostor potreban, tada je sjedište obrta na adresi zakupljenog prostora, unatoč Vašem prebivalištu u drugoj županiji."
  6. Ako obrtnik izvan sustava PDV-a kupi software iz inozemstva (download), da li treba uplatiti PDV državi i da li uplaćeni PDV upisuje u KPI kao izdatak? Molim vas, možete li mi navesti članak zakona ili propis prema kojem nije dozvoljeno prebivati u jednoj županiji i imati sjedište obrta u drugoj. Vezano za sjedište, u Zakonu o obrtu ima samo ovo: Članak 18. (1) Sjedište obrta je mjesto u kojem se obavlja obrt. Ako se obrt obavlja u više mjesta, sjedište je u jednome od mjesta koje obrtnik odredi. (2) Ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, sjedište obrta je mjesto u kojemu obrtnik ima prebivalište. Članak 19. (1) Obrtnik može promijeniti sjedište obrta. (2) Promjenu sjedišta obrta obrtnik ili trgovačko društvo prijavljuje nadležnom županijskom uredu, odnosno uredu Grada Zagreba koji o tome donosi rješenje i upisuje promjenu sjedišta obrta u obrtni registar. (3) Ako obrtnik mijenja sjedište obrta na područje druge županije uz prijavu iz stavka 2. ovoga članka dužan je priložiti i obrtnicu. Znači, samo ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, tada je sjedište obrta prebivalište vlasnika, a ako je za obavljanje obrta potreban prostor, zakon nigdje ne prijeći registraciju sjedišta obrta u drugoj županiji. Malo sam pretražio i središnji obrtni registar da vidim ima li koji obrt sa sjedištem u drugoj županiji i našao sam ih nekoliko (npr. sjedište obrta u Zagrebu, prebivalište vlasnika u krapinsko-zagorskoj županiji; ili npr. sjedište u Zagrebu, prebivalište u Samoboru itd.).
  7. 1. Ako je obrt izvan sustava pdv-a, da li se tada u popisu dugotrajne imovine u stupac "Nabavna vrijednost" upisuje iznos sa uračunatim PDV-om? Prilikom upisa izdatka u KPI, pošto je obrt izvan sustava pdv-a, da li se u stupac "ukupno dopušteni izdaci" upisuje iznos izdatka s uračunatim pdv-om (zbroj stupaca 10, 11 i 12 se ne umanjuje za iznos stupca 13)? 2. Dugotrajnom imovinom se smatra stvar čiji je trošak nabave veći od 2000 kn. Kad je obrt izvan sustava pdv-a, to znači 2000 kn s uračunatim pdv-om? 3. Ako je obrt izvan sustava pdv-a i ako se kupuje oprema ili usluga iz inozemstva, da li tada treba izračunati PDV po srednjem tečaju HNB-a i uplatiti ga državi, i taj PDV upisati u KPI kao izdatak? 4. Prilikom predaje DOH obrasca, treba li priložiti kopiju KPI i DI? Ako sam tijekom godine uplaćivao pozajmice na žiro-račun obrta, treba li priložiti neki dokaz o uplati pozajmica, ili neki ispis svih pozajmica (datumi i iznosi)? 5. Ako je vlasnik obrta zaposlen, doprinosi se plaćaju po godišnjoj prijavi poreza na dohodak. To mi je jasno. Zanima me da li se ta uplata za doprinose upisuje u KPI kao izdatak? Da li se i predujam poreza na dohodak upisuje u KPI kao izdatak? Puno hvala na odgovorima.
  8. Da li je istina da prilikom otvaranja obrta treba priložiti uvjerenje o nekažnjavanju izdano od općinskog suda i uvjerenje o nekažnjavanju izdano od prekršajnog suda, ili je dovoljno samo uvjerenje iz općinskog suda? Može li sjedište obrta biti unajmljeni prostor koji se nalazi u stanu koji nije prebivalište/boravište vlasnika obrta? Negdje sam pročitao da sjedište obrta mora biti mjesto prebivališta/boravišta vlasnika obrta. Je li to istina? I da li je dozvoljeno da sjedište obrta bude u jednoj županiji, a prebivalište vlasnika obrta u drugoj županiji?
  9. U ROD-DOP obrascu piše da trebam kao dokaz da sam osiguran kod poslodavca priložiti potvrdu poslodavca. Kakvu potvrdu trebam tražiti poslodavca? Što sve treba sadržavati takva potvrda?
  10. OK. Hvala na objašnjenju. Da li je istina da prilikom otvaranja obrta treba priložiti i uvjerenje o nekažnjavanju? Smiju li se obrasci za prijavu obrta u obrtni registar skinuti s interneta, isprintati i popuniti? Nigdje ne mogu naći obrazac "Tiskanica 1". Ima li ga gdje za skinuti? Da li je točno da prilikom prijave u registar poreznih obveznika treba sljedeće: - preslika rješenja o upisu obrta u obrtni registar - obrazac RPO (2 primjerka): http://porezi.net/datoteke/obrasci/Obrazac_RPO.pdf - obrazac RPO-A (2 primjerka): http://porezi.net/datoteke/obrasci/Obrazac_RPO_A.pdf Smiju li se i ti obrasci isprintati i popuniti?
  11. Još samo nešto 1. Moram li ovjereni ugovor o najmu odnijeti u poreznu upravu prije otvaranja obrta ili ga mogu odnijeti i nakon otvaranja obrta (prilikom prijave obrta poreznoj upravi)? Treba li u poreznu upravu sa mnom ići i najmodavac? 2. Na donjem linku sam pročitao da i u slučaju kad je najmodavac fizička osoba, najmoprimac mora plaćati najmodavcu na žiro-račun. Što je na kraju točno? Može li se plaćati na tekući ili se baš mora na žiro? http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=17439 Hvala i pozdrav!
  12. Puno hvala na odgovorima. Još samo 3 kratka pitanja. 1. Obrt je slobodan. Da li moram u obrascu "Prijava za upis u obrtni registar" u rubrici "Djelatnosti i stručne osobe obrta:" upisati djelatnosti obrta? Pretpostavljam da ako je obrt slobodan, onda u tu rubriku ne upisujem ništa, a djelatnosti upisujem samo u obrazac RL-3. 2. Želim registrirati 10-ak djelatnosti, a u obrascu RL-3 ima mjesta za upis samo 2 djelatnosti. Moram li onda tražiti i ispuniti 5 RL-3 obrazaca? 3. Da li su dozvoljene u imenu obrta riječi software, hardware, pc, web? Hvala i pozdrav.
  13. Molim vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja. 1. Ako će sjedište obrta biti u stanu koji je u vlasništvu roditelja i koji nije moje prebivalište, da li moram prije otvaranja obrta napraviti ugovor o najmu i taj ugovor priložiti prijavi za upis u obrtni registar. Ako da, da li moram priložiti original ugovora ili može preslika? Ako ugovor moram napraviti prije otvaranja obrta, u ugovoru ne mogu navesti obrt kao najmoprimca, jer obrt još nije otvoren. Da li će se na osnovu takvog ugovora priznati najamnina kao izdatak? 2. Da li se smije plaćati najamnina u gotovini (dignuti novac sa žiro-računa obrta i dati najmodavcu na ruke)? Da li se smije uplatiti na tekući račun najmodavca? 3. Pošto najmodavac ne izdaje račun, kako se taj izdatak upisuje u KPI? Samo se upiše "najamnina za XX. mjesec, prema ugovoru tom i tom" ili nešto drugo? 4. Ako uplaćujem svoj novac na žiro-račun obrta, što upisati pod opis plaćanja? Pošto to nije primitak, to ne upisujem u KPI. Trebam li tu uplatu negdje evidentirati? 5. Da li se svi troškovi otvaranja obrta priznaju kao izdaci, uključujući i sve pristojbe? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija