Jump to content

vancii

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molila bih hitno da mi se netko javi jer sada sam zvala odvjetnicu koja je ujedno bila i stečajni upravitelj i koja se nikad osobno nije susrela sa slučajem kao mojim. Kaže da u stečaju ne vrijedi Zakon o radu nego Stečajno pravo gdje se ne možeš pozvati na nikakvu zaštitu radnika i oni taj otaz mogu provesti ako žele bez obzira na porodiljni. Jedino što mi preostaje po njenim riječima je da se probam dogovoriti sa stečajnim upraviteljom da mi ne otkaže ugovor o radu za vrijeme porodiljnog jer on nema nikakve troškove spram meneveć hzzo, no to opet ovisi o njegovoj volji. Dogovorila sam u ponedjeljak razgovor sa stečajnim upraviteljem te vas molim što hitnije informaciju da li je to jedini način! Pokušavam dobiti hzzo-a no tamo mi se nitko ne javlja. Unaprijed hvala!
  2. Nitko ne prima avans prilikom zapošljavanja. Čini mi se da taj poslodavac uopće ne poznaje radno pravo. 1. Ne bih znala o kojoj se nepravilnosti radi ali to se ne poklapa, ispada kao da to nije otkaz za taj ugovor o radu pa je mislio da mu i ta forma može proći. Ispada da vi prekidate nešto što niste ni potpisali (rad na neodređeno).Najbolje bi bilo to sve pokazati nekom odvjetniku. 2. "Ugovorene strane suglasno utvrđuju da jedna prema drugoj nemaju nemaju nikakvih drugih potraživanja koja bi proizlazila iz radnog odnosa uasnovanog Ugovorom o radu." Po meni ovo znači da nakon potpisa nemate nikakvih potraživanja, Vaša npr. prema plaći, isplati doprinosa i dr., a njegova prema odrađivanju otkaznog roka, eventualnoj nadoknadi štete ako se ikada desila i sl. To mi pobija ovu rečenicu prije da imate pravo na plaću. Po meni je ta odluka zakonski ne valjana.
  3. Isplata plaće 15 -og u mjesecu za prethodni mjesec, ako sam dobro shvatila? Najbolje bi bilo ga tužiti te se također savjetovati sa nekim odvjetnikom. Sačuvajte sve papire i ugovore kao dokaze, a nemojte mu ništa potpisivati.
  4. Čula sam već od jedne osobe također da zbog toga što mi porodiljni počinje za vrijeme otkaznog roka, stanje mi "zamrzava" ako sam dobro shvatila. No ovo što ste rekli da mi se otkazni rok produžuje za svo vrijeme porodiljnog i rodiljnog dopusta, da li ste tu mislili samo na onh prvih 6 mjeseci porodiljnog ili na svo vrijeme, jer ja sa blizancima mogu koristiti porodiljni u trajanju do 3 godine ? Da li znate koliku onda naknadu primam i da li se i kada trebam javiti na burzu?
  5. Ako potpišem odluku o otkazu koja mi je stigla, počinje mi teči otkazni rok. zar to nije isto kao da sam potpisala i otkaz? Primijetila sam ovu rečenicu u odluci: " Temeljem odredbe čl.120, stav 3 SZ....stečajni upravitelj..dana 25. studenog 2011. godine donio je Odluku o otkazu ugovora o radu. Jel se mogu izvući na krivo napisan datum?
  6. Nisam pravnica no odgovorit ću Vam iz jednog mog sličnog iskustva. Kako Vam glasi ugovor, na koji vremenski period i koliki iznos plaće stoji u njemu? Što u njemu stoji vezano za datum isplate plaće? Po tome vidite pravno do kada vam je plaću trebao isplatiti i koliko Vam je dužan. Provjerite da li Vas je prijavio na mirovinsko, zdravstevo i porezno. Ako ste sporazumni otkaz potpisali sa 24.12. znači da ste u radnom odnosu kod tog poslodavca bili mjesec dana (provjerite da li se to slaže sa onim što Vam piše u ugovoru o radu). Nemojte još ništa potpisivati dok ne utvrdite sve činjenice. Ako je sve to napravio "na crnjaka" i još Vam ne želi isplatiti punu plaću imate dokaz ugovor te ga također možete tužiti za gospodarski kriminal. Ja bih na vašem mjestu i javno objavila o kojoj se firmi radi da se i drugi ne "upecaju" na isto jer sam se ja također opekla u jednoj situaciji samo što se meni desilo da nisam nikakav ugovor potpisala pa nemam ni dokaza na osnovu čega bih potraživala svoj dio naknade za rad. A ta firma je također stalno primjenjivala praksu uzimanja novih radnika bez prijave i dokaza samo da im odrade posao. Koma!
  7. Već danas mi je poštom stigla odluka o otkazu ugovora o radu. Na njoj piše da otkazni rok iznosi mjesec dana od dana preuzimanja odluke o otkazu ugovora o radu. Također piše: "Ako zaposlenik smatra da otkaz njegovog radnog odnosa nije pravno valjan, može zatražiti zaštitu svojih prava prema odredbama Zakona o radu." Da li netko zna da li je to moguće učiniti i na osnovu čega? Pročitavši jučer čl.120 stečajnog zakona to nigdje nije objašnjeno. Također sam se jučer raspitala kod jedne knjigovotkinje koja se malo stručno raspitivala te su joj rekli da otkaz ionako moram potpisati, a pošto meni porodiljni počinje za vrijeme otkaznog roka, na burzu se ne prijavljujem tek kad mi prođe prvih 6 mjeseci porodiljnog. Sa strane hzzo-a trebala bih za to vrijeme primati svoju punu plaću i dostaviti im rješenje o otkazu. Nakon tih 6 mjeseci,kad se prijavim na burzu trebala bih primati naknadu opet u visini od zadnje 3 plaće iz firme. Zanima me da li su te informacije točne ako netko ima iskustva s tim i što onda dalje nakon tih godinu dana, kolika je naknada s obzirom da porodiljni za blizance traje do 3 godine. Unaprijed hvala!
  8. Da to je i meni jasno, ali firma je već u stečaju te sam dobila objašnjenje da zbog toga nisam zaštićena te da mogu dobitti otkaz. Otkaz su dobili svi iz firme. Kakve to posljedice vuče s obzirom na naknadu od hzzo-a za vrijeme porodiljnog?
  9. Trebala bih hitan pravni savjet. Situacija je slijedeća: Trenutno sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći. Porodiljni mi započinje sa 7.2., no pošto očekujem blizance porod se može dogoditi i prije termina. Firma u kojoj sam zaposlena je od 17.1. ove godine u stečaju te su mi danas javili da moram potpisati ugovor o otkazu radnog odnosa sa otkaznim rokom od mjesec dana od 17.1.(ta je sudbina zahvatila sve zaposlenike firme). Zanima me da li imam neko pravo žalbe i da li sam kao trudnica u nekom pogledu zaštićena? Da li to znači da ću se za mjesec dana (otprilike vrijeme kada bih mogla roditi) naći na burzi te primati cijelo vrijeme porodiljnog iznos od cca 1600 kn? Moram još napomenuti da sam na bolovanje otišla sa 9.8.2010., te da mi je poslodavac ostao dužan isplatiti plaću za polovicu 7. mjeseca te tjedan dana u 8. mjesecu koje je uredno isplatio svim ostalim zaposlenima. Na koji način taj iznos mogu potraživati? Unaprijed zahvaljujem te molim hitan odgovor s obzirom da mi se bliži porod a sve mi je u neizvjesnosti!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija