Jump to content

Jop

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Molila bi odgovor odnosno savjet što se tiče mog slučaja. Naime moji roditelji su se razveli početkom 2011. godine, a nisu vršili podjelu imovine i kako stvari stoje niti neće, nego je meni i sestri otac oporučno ostavio svoju polovicu stana, a druga je mamina koja i dalje živi samnom i sa sestrom dok otac ne živi s nama nego na drugom kraju države. No bez obzira na sve to on je nedavno prebacio obvezu plaćanja otplate stana na nas, a to bi još trebalo plaćati 10-ak godina, čija mjesečna rata nije velika oko 200kn ali s obzirom na teška vremena i lošu financijsku situaciju svih nas i to nam je dodatni trošak i opterećenje. Je li moguće da on zakonski to smije ili može tako napraviti iako je i dalje prijavljen na tu adresu gdje je stan, i vodi se kao vlasnik stana, a ne živi u njemu, a režije snose mama i sestra koje glase na njegovo ime, a da ne spominjem ostale kredite i troškove? I da li si on može dozvoliti da u bilo koje doba dana ili noći bez prethodne najave ili dogovora s nama, ulazi u stan i eventualno i spava u njemu s obzirom da su roditelji razvedeni i njihov odnos je trajno narušen? Te da li to po nekoj kategoriji predstavlja i uznemiravanje ili ne sve dok je na vlasničkom papiru njegov potpis, a da nije bitno tko podmiruje sve navedene troškove glavno da se podmiruju? Možda se nisam najbolje izražavala ali nadam se da ste razumjeli. Lp
  2. Može li itko odgovoriti na moj upit? Poslala sam upit i na adresu hitro.hr-a ali ni oni mi ne odgovaraju ne znam zašto. Nadam se odgovoru da mogu što prije krenuti s registracijom jer bih željela prikupiti ove informacije koje mi trebaju. Hvala!
  3. Pozdrav! Krenula bih u realizaciju registracije obrta. Inače imam višu stručnu spremu točnije sam viša modna dizajnerica tekstila i odjeće. Kako sam već petu godinu na burzi rada ostvarujem pravo na bespovratna novčana sredstva u iznosu od 36 isuća kuna u svrhu otvaranja obrta, a ta sredstva bi bila dostatna za godinu dana uplaćivanja doprinosa koliko bi minimalno trebao biti otvoren obrt. Inače se dugi niz godina bavim dizajnom i izradom nakita(bižuterije) trenutno samo u sferi hobija, a u međuvremenu sam završila i tečaj za manikuru, ugradnju noktiju i nail-art ali bez prava upisa u radnu knjižicu. Pa bi željela registrirati obrt za te djelatnosti za koje sam čula da spadaju u skupinu slobodnih obrta. Pri registraciji bih navela te djelatnosti, a ukupno bi bile tri kao: 74.10 Specijalne dizajnerske djelatnosti, 32.13 Proizvodnja imitacije nakita(bižuterije) i srodnih proizvoda, a što se tiče ugradnje umjetnih noktiju i manikure nisam našla nikakvu posebnu stavku za tu djelatnost osim pod 96.02 Frizerski saloni, saloni za uljepšavanje pod čime je između ostalog navedeno i : masaža lica, manikiranje i pedikiranje, šminkanje itd. Možete li mi molim vas navesti točnu klasifikaciju za tu djelatnost da ne radim greške? Zanima me da li za te djelatnosti trebam potvrdu spec. liječnika medicine rada? I još jedna stvar. Živim već duži niz godina u Sesvetama i tako će biti i ubuduće ali trenutno sam još prijavljena u Vrbanima-Zg. Da li mogu registrirati sjedište obrta u stambenom prostoru(kući)u Sesvetama, a pošto nisam vlasnik istog trebam li s vlasnikom sklapati ugovor o najmu i ovjeriti kod bilježnika, a ako da treba li to biti rješeno prije samog zahtjeva za registraciju ili tijekom iste? Zahvaljujem!
  4. Pozdrav! Krajem prvog mjeseca je bilo zadnje ročište u kojem je donesena odluka suda za poništenje braka između mog oca i majke. Moj otac već duže vrijeme ne živi u Zagrebu, a sestra i ja smo saznale i da ima novu ženu s kojom se namjerava oženiti. Sestra i ja smo punoljetne i živimo s majkom u stanu koji je on dobio od firme davnih dana i koji se još uvijek otplaćuje.Pošto je on taj stan dobio kada je bio u braku s mojom majkom znači to je bračna stečevina i dijeli se po pola.Niti moj otac ni majka nemaju namjeru pokretati postupak podjele imovine nego je on odlučio svoju polovicu oporučno prepisati na sestru i mene što je već i učinio ali to je bila samo njegova usmena potvrda nama.Moje pitanje je, da li postoji neko pravno sredstvo ili način na koji se ta njegova oporuka ili odluka može potvrditi odnosno trebamo li mi s njim i njegovom oporukom otići javnom bilježniku kod kojeg bi mogli dobiti i neki pismeni oblik potvrde o tom dijelu nasljedstva ili prijepis nasljedstva na sestru i mene prvenstveno zato da ne bi sve ostalo na rječima i da se ujedno zaštitimo od mogućih budućih zahtjeva na tu polovicu odnosno 1/3 od te polovice stana, njegove nove buduće supruge? Nadam se vašem odgovoru i zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija