Jump to content

vesna67

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Umirovljenik sam i već nekoliko godina imam domaću radinost. Sin je ostao bez posla pa bi ga uključio u rad. Budući da domaća radinost ne nudi mogućnost zapošljavanja druge osobe tražimo najbolje rješenje za sina kojemu bi to bio posao sa svim davanjima. Djelatnost radinosti je proizvodnja suvenira i sin bi se također htio nastaviti baviti time. Zanima me što nam je najbolje otvoriti. Razmišljamo o slobodnom paušalnom obrtu koji bi glasio na sina i djelatnost bi mu bila ista kao i radinosti ili da otvorimo j.d.. ili možda nešto treće. Molim pomoć i savjet.
  2. Poštovani. U siječnju sam naslijedio staru kuću od svoje bake. U kući ne živi nitko. Uredno plaćam sva davanja. O 1. 4. plaćam i komunalnu naknadu. Sad sam dobio rješenje da platim porez na tu kuću kao kuću za odmor. Imam pravo žalbe,ali žalba ne odgađa plaćanje. U roku do 31. 3. nisam prijavio kuću kao kuću za odmor jer ona to i nije. napominjem da mi je to treća nekretnina u vlasništvu. imam svoju kuću a ostale dvije sam naslijedio jednu od pokojne majke, a drugu od pokojne bake te da u ni jednoj ne živi nitko.
  3. Molim savjet Naslijedio sam atraktivno zemljište sa obiteljskom kućom na kojem je urbanističkim planom predviđena gradnja parkirališta i garaža. Zbog iste odluke nekretninu ne mogu prodati niti na istoj graditi. Grad još uvijek nije zainteresiran za otkup jer se nema novaca a spomenuta nekretnina vrijedi sve manje. Imam li ja pravo, kao privatna osoba i vlasnik, izgraditi privatno parkiralište kako bi zadovoljio potrebe grada a ako ne, postoji li način da se naplatim jer sam u periodu od donošenja urbanističkog plana izgubio jako puno radi pada vrijednosti nekretnina uopće. Hvala na pomoći...
  4. Bakini nasljednici smo ja, moja sestra i teta . Sestra ne zeli svoj dio vec ga zeli dati meni.Ja ne zelim biti suvlasnik s tetom tj svoj dio cu dati njoj, ali sestra ne zeli direktno ustupiti svoj dio teti. Buduci da sestra nece dolaziti na ostavinsku raspravu vec ce dati izjavu kod biljeznika zanima me kako da formulira tu izjavu a da ne bude poteskoca i ne razumijevanja Konkretno da li da se odrekne nasljedstva ili da ga ne prihvati.tj sto da ucini da se ja onda odreknem i svog i tog njenog dijela u tetinu korist i da samo teta nasljedi baku?
  5. Na stranicama ministarstva graditeljstva stoji Što se smatra dokazom da je zgrada postojeća, zakonita odnosno legalna? akti za građenje: građevinska dozvola, rješenje o uvjetima građenja, potvrda glavnog projekta, rješenje za građenje, građevna dozvola, lokacijska dozvola kojom se dozvoljava građenje, građevna dozvola za jednostavne građevine, rješenje o uvjetima uređenja prostora, rješenje kojim se odobrava građenje; Budući da mi posjedujemo -rješenje o uvjetima uređenja prostora- da smo dobili suglasnosti (Vatrogasci, MUP, sanitarna, HEP) ucrtali kuću, dobili rješenje o kućnom broju znači imamo prijavljenu adresu moramo li pokretati postupak za legalizaciju tj. odraditi sve one radnje na onom famoznom obrascu zahtjevu o izvedenom stanju.
  6. E lijepo bi bilo kad bi moglo jednostavno. Naime teta odnosno živa bakina kćerka ne prihvaća da unuci uzmu baku, već inzistira da baka ostaje u domu te da će njezine kćeri preuzeti plaćati naš dio jer one to mogu. Sad smo već pomalo na rubu i ponestaje nam ideje što bi i kako. Ne želimo odustati oda bakine nekretnine, nismo u mogućnosti plaćati a druga strana nam nameće svoju volju i nismo sigurni kako pronaći pravo rješenje.
  7. Zahvaljujem na odgovoru. Dakle da zaključimo imamo pravo na naslijeđe i obavezu uzdržavanja bake, ako nismo u mogućnosti plaćati možemo je uzeti k sebi i brinuti o njoj.
  8. Molili bi pomoć i savjet. Baka ima dvije kćeri koje su je stavile u dom. Jedna kćer je imenovana skrbnikom a druga je solidarno uplaćivala polovicu iznosa za bakino uzdržavanje na račun svoje sestre. Ta kćer je iznenada umrla i iza sebe ostavila dvoje djece, odraslih. Djeca su prilikom prijave smrti svoje majke saznali da im i uzdržavanje bake ide u nasljeđe. Baka ima nekretninu. Pitanje glasi što unuci trebaju učiniti. Da li moraju nastaviti plaćati uzdržavanje bake? Da li imaju pravo na nasljeđe bakine nekretnine budući da je njihova majka umrla i ako ne pristanu plaćati?
  9. Imam pitanje? Kuća je sagrađena, ishodovani su svi papiri, ucrtana je, ali nikad nije dobivena građevinska dozvola jer u lokacijskoj dozvoli nije bilo uvjetovano građenje skloništa, ali onda je naknadno trebalo uplatiti doprinos za sklonište što nije učinjeno. Da li se i ta kuća treba legalizirati?
  10. Možda je u svemu ipak dobro što je nakon tih ravnateljevih izjava, a bilo ih je popriličan broj pokrenuta lavina u školi. Naime uvidjeli smo da on na pogrešan način interpretira neke odredbe zakona, odnosno stekao se dojam da baš i nije upućen u svoje mogućnosti i ovlasti. Naime teza o bolovanju je ravnateljeva jer uporno tvrdi da dok je netko na bolovanju bez obzira bio na određeno ili neodređeno nikako mu ne može mijenjati ugovor o radu niti ga može stavljati na drugo mjesto,tj bolovanje je zaštita od otkaza i tehnološkog viška i to ne samo dok si na bolovanju nego trajno.Pa bi se teoretski moglo dogoditi da svatko tko bude višak ode na bolovanje , tako se zaštiti a na to mjesto se prima netko novi koji je opet zaštićen.Tako bi se moglo desiti da u školi rade samo osobe na zamjenama. Što se tiče mijenjanja učiteljice u razrednom odjelu upravo je to i dovelo do situacije u kojoj smo sad.Za kim prestaje potreba teško je reći jer su na početku ove tekuće školske godine donešene neke odluke koje nisu bile niti potrebne,niti logične, niti zakonski pokrivene. I ja se nadam da ću i sljedeće školske godine raditi u svojoj maloj područnoj školi, i da nijedna moja kolegica neće biti višak, a da će oni koji trenutno rade na zamjeni naći stalni posao, te da neće trebati intervencija prosvjetne inspekcije.
  11. Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. Na upit kako znam da bi kolegica koja je na bolovanju trebala biti višak znam tako što je ravnatelj tu kolegicu prošlu školsku godinu rasporedio na ovo radno mjesto jer je tada bila višak iako je znao da će ta potreba biti samo za jednu školsku godinu, te bi i sad opet bila višak no kako je na bolovanju sad to ne može biti .Mogu dakle zaključiti da je bolovanje zaštita od tehnološkog viška jer te tada red preskočiti i ravnatelj će uprijeti prstom u nekog drugog.
  12. Po zanimanju sam učiteljica. Od strane ravnatelja mi je najavljeno da ću možda biti tehnološki višak. Imam radni odnos na neodređeno pa me zanima da li ja mogu biti višak s obzirom da u isto vrijeme u kolektivu radi nekoliko učiteljica na zamjenama. Mogu li biti raspoređena na neko od tih mjesta? Kolegica koja bi trebala biti višak koristi porodiljno pa me zanima da li je moje proglašenje viškom trajno ili samo dok se ta djelatnica ne vrati. Interesira me takodjer da li poslodavac može raspisivati nove natječaje i u isto vrijeme iskazati tehnološki višak.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija