Jump to content

Trudnica_hitno

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Trudnica_hitno objavio

  1. moj primjer! ...evo za treće dijete sam dobivala 4200 prvih 6 mjeseci, drugih 6 mjeseci 2660 kunića, i nakon navršene godine je iznos bio 1663 kune. Neću imati ni dana prekida kada ću otvarati porodiljni za četvrto, dali to znači da ću opet dobivati 4200 kuna za prvih 6 mjeseci?
  2. @mokronoge puno hvala, zaista isam znala za ovo, jer iz sudskih rješenja je toprilično nejasno, tj. - uvijek se istiće maloljetnost djece. @simpadeni - isprika zbog netočnog savjeta
  3. Minimalni novčani iznosi potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom, od 1.4.2011. NN 36/11 su: – za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće 908,31 kn, – za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće 1.068,60 kn, – za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće 1.175,46 kn Moj priijedlog je da probate usmenim putem uputiti oca djeteta na minimalni novčani iznos koji je određen Zakonom, umjesto pokretanja postupka za povećanjem alimentacije. Radi se o 268,60 kn više mjesečno, a obzirom da je otac očito do sada postupao savjesno (prvobitnom odlukom suda) vjerujem daćete se o tome moći dogovoriti usmenim putem.
  4. Prvo kod ginekologa koji će liječničkom potvrdom tražiti mirovanje i moliti C/C zbog nadzora nad trudnoćom, zatim liječnik opće prakse piše doznake za bolovanje zbog komplikacija u trodnoći, a potom sa potvrdom iz firme i doznakama u HZZO-a. Ali mislim da sa tim bolovanjem ne trebate žuriti jer ste još uvijek na porodiljnom dopustu (možda bi vam se doduše to ipak više isplatilo jer bi Vam naknada za mirovanje bila možda veća od porodiljne naknade). Najbolje je da se odete u HZZO raspitati kako se to računa i što je za Vas "isplativije". Sretno
  5. Gospođa je spomenula djecu i alimentaciju, pa sam našla shodno navesti dječji doplatak (obzirom da je upit direktno vezan na njih). IZUZEĆA OD OVRHE Prema Ovršnom zakonu ovrha se ne provodi na sljedećim novčanim sredstvima: primanjima po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja; primanjima po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskome osiguranju; primanjima po osnovi socijalne skrbi; primanjima po osnovi privremene nezaposlenosti; primanjima po osnovi dječjega doplatka; primanjima po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima; naknadama za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika i primanjima po osnovi odličja i priznanja. Znači, nije baš tako da zamolite Finu da otvori račun gdje bi Vi htjeli primati svoju plaću, te je time zaštiti od ovrhe. Napominjem da Iveth nije navela o kakvoj je ovrsi riječ ikakvu je ovršnu izjavu potpisala, naime ukolike ste samovoljnopotpisali da ste suglasni da sa u slučaju neplaćanja izvrši ovrha nad cjelokupnim primanjima, onda ne znam kako se tome možete naknadno protiviti. :tuzan:
  6. Za uzdržavanje svog djeteta ste dužni plaćati do njezine punoljetnosti, bez obzira na to dali nastavi školovanje. Niste dužni plaćati za uzdržavanje njezinog djeteta.
  7. Koliko sam upućena - jedino dječji doplatak je Zakonom zaštićen, te nad njime ne može biti izvršena ovrha bez obzira koju ste ovršnu izjavu potpisali bilo kao dužnik ili jamac. Čak i alimentacija (za slučaj da Vam je bivši suprug uplaćuje na tekući račun) nije zaštićena na taj način. U tom slučaju FINA otvara "zaštićen" račun službenim putem nad kojim ne može biti izvršena ovrha. Ako uopće ostvarujete pravo na dječji doplatak, tada Vam oni dodjeljuju novi račun samo za tu svrhu, te će Vam ti podaci biti dostavljeni na kućnu adresu. Sva ostala primanja mogu biti predmetom ovrhe.
  8. Mislim da je bitno obratiti se prvo CZSS-u prema mjestu stanovanja majke i djeteta. Općinski sud će ionako prvo tražiti njihovo mišljenje jer se radi o mldb. djetetu.
  9. Pa ima samo rješenje o tome da je lišena poslovne sposobnosti, temeljem kojeg je ostvarila pravo na invalidsku mirovinu. Ona ima svega 56 godina i invaliditet je psihičke prirode. Pitanje skrbništva nikad nitko (pa ni ja) nije pokrenuo. Meni je bilo "pod normalno" da sam to "neformalno" ja, jer živimo u zajedničkom kućanstvu i nikad mi nije palo na pamet da će mi to trebati na papiru. Koliko su "brzi" po takvim pitanjima u CZSS-u i kako bi mogli urgirati? ...jer ja kao što ste pročitali već pakiram stvari.
  10. Bez obzira na to dali je otac djeteta u radnom odnosu ili ne - bez obzira na te okolnosti, radno sposoban roditelj se ne može osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta, zakonski je obavezan plaćati za uzdržavanje svog djeteta. Postoji minimalan iznos za uzdržavanje koji je dužan plaćati mjesečno, a ovisno o dobi djeteta, a ukoliko ne plati 3 mjeseca za redom - majka ga može prijaviti nadležnom CZSS koji će pokrenuti krivični postupak protiv njega, te će joj oni plačati neki umanjeni iznos jedan period (koji će naknadno potraživati od njega). Odlukom ministra zdravstva i socijalne skrbi propisani su minimalni iznosi potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom, što u 2009.g. (NN br. 37/09) iznosi: za dijete do 6 godina – 919,70 kuna, za dijete od 7 do 12 godina – 1.082,00 kuna, za dijete od 13 do 18 godina – 1.190,20 kuna.
  11. Odluka o tome dali ćete roditi dijete je isključivo na Vama i niti jedan CZSS Vas zbog toga neće okarakterizirati kao "lošom majkom" zbog te odluke, niti Vam itko ima pravo oduzeti dijete zato što se ga začeli dok ste u braku sa drugim. Pravno gledano dijetetu će se automatski nažalost u rodni list pisati ime oca - ime Vašeg supruga. No, to će se u rodnom listu promijeniti nakon postupka dokazivanja očinstva, ili jednostavnog postupka na sudu gdje se Vaš trenutni suprug odriče očinstva (a istovremeno i pravi otac može proznati očinstvo usmenim putem, naravno ukoliko želi). Ukoliko nitko ne pokrene postupak u kojem želi skrbništvo nad djetetom kojeg očekujete, Vi nepobitno imate sva prava. A i ukoliko pokrene - mora imati jake dokaze da ste loša majka (npr. da ste krivi za nasilje u obitelj, ukoliko ste alkoholičar ili sl., nezaposlenost nije Vaš izbor, niti Vas opisuje kao lošom majkom). A Vi ako smatrate da ste sposobni brinuti se za svoju djecu, nikako se nemojte odlučiti na pobačaj zbog pravnih stvari koje ćete polako i sigurno riješiti u svoju korist.
  12. Hitno molim pomoć! Živim sa majkom na u njenom stanu već 28 godina. Rastavljena sam i imam dvoje malodobne djece. Kad sam ostala u drugom stanju, moja majka je odlučila da moram u kratkom roku naći "drugi smještaj". Majka je u invalidskoj mirovini, te je lišena poslovne sposobnosti zbog kontinuiranih liječenja na psihijatriji. Zadnjih 10 godina sam intezivno ulagala u stan, te podmirivala sve račune (kako za stan, majku, tako i za svoju obitelj). Rastala sam se prije dvije godine. Nekretnina je isključivo u njezinom vlasništvu. Po saznanju o mojoj trudnoći ona mi je usmenim putem priopćila da želi da odemo iz njezinog stana što prije, te da će si naći skrbnika, kako ja ne bih ostarivala nikakva prava na nasljedstvo nad spomenutom nekretninom (za sada jedino ja imam pravo nad nasljedstvom). U radnom sam odnosu, te sam u svakom pogledu sposobna brinuti se o djeci, pa tako i o majci. Zanima me kako ja mogu pokrenuti postupak dobivanja skrbništva nad mojom majkom, te kako ju mogu spriječiti da nas izbaci na ulicu (iako se ustvari već prisilno pakiram i tražim podstanarski stan). A što mogu učiniti naknadno (kad se već nađem u podstanarskom stanu)? Pravni savjet hitno potreban!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija