Jump to content

Leonella

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Oprostite čini se da smo se krivo razumijeli, Vaš odgovor nije odgovor na moje pitanje. Nigdje ne spominjem da plana za korištenje GO nema (jer je plan donesen u zakonskom roku, kako je i predviđeno) no plan korištenja godišnjih odmora i izdavanje odluka o istome uopće nisu predmet mojeg pitanja. Probati ću ponovo: Radnik radi kod poslodavca XX od 01.01.2005. godine do 15.07.2011. godine kada je radni odnos sporazumno raskinut, na zahtjev radnika. Obzirom da je radnik prema ZOR-u stekao uvjete za korištenje cijelog godišnjeg odmora za 2011. godinu poslodavac mu je preostali neiskorišteni dio GO isplatio (ili ga je ovaj iskoristio, nebitno, uglavnom: "potrošio" je sav GO za 2011. godinu na ovaj ili onaj način). Radnik se zapošljava kod novog poslodavca YY sa datumom 07.08.2011. godine, dakle ima prekid staža dulji od 8 dana. Moje pitanje glasi: obzirom na prekid staža da li radnik ponovo ostvaruje pravo na korištenje razmjernog dijela godišnjeg odmora za 2011. godinu (naravno tek nakon 6 mjeseci neprekidnog rada) bez obzira na činjenicu da je godišnji odmor za 2011. godinu već iskoristio kod prethodnog poslodavca? Ne bih željela zakinuti radnika za njegovo pravo, a nisam sigurna kako da tumačim ZOR u ovakvim slučajevima. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, LP.
  2. Poštovani, Zbog mnogobrojnih izmjena ZOR-a u području ostvarivanja prava na godišnji odmor imam dilemu: da li radnik stječe pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora za 2011.godinu u slučaju kada njegov radni odnos prestaje u 2. polovici godine (konkretno 12.08.2011.) dakle kada je kod prethodnog poslodavca ostavio pravo na puni GO odnosno sa prethodnim poslodavcem regulirao pravo korištenja godišnjeg odmora ili isplate neiskorištenih dana, a kod novog poslodavca započeo novi radni odnos nakon prekida dužeg od 8 dana (konkretno 01.09.2011.)? Prema nekim tumačenjima na seminarima taj radnik ponovo ostvaruje pravo na korištenje razmjernog dijela GO (odnosno jednu dvanaestinu za svaki navršeni mjesec rada) temeljem članka 59. ZOR-a što meni osobno nema uporište jer: - radnik je sa prethodnim poslodavcem regulirao pravo korištenja ili isplate cijelog GO za 2011. godinu - niti jedna stavka članka 59. ne podupire takvo tumačenje da radnik PONOVO ostvaruje pravo na GO za 2011. godinu jer je i logika da ne može ostvariti dva puta pravo na GO u istoj godini Prema mojem tumačenju ZOR-a taj radnik ostvaruje pravo na korištenje godišnjeg odmora tek u 2012. godini za 2012. godinu, NAKON 6 mjeseci neprekidnog rada, dakle sa 01.03.2012.godine. Jesam li u pravu ili griješim?
  3. Poštovani BURN (moderator) Ljubazno molim da me uputite na članak ZOR-a koji govori o mogućnosti osnivanja radničkog vijeća. Unaprijed zahvaljujem
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija