Jump to content

gigi29

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hej veteran,nešto sam zbrljala s odgovorima - pa ako si pročitao da sam tebi odbrusila kak mi se ne plaćaju tvoji na crno grijani kvadrati, sori , nije bilo za tebe neg za bovu! Koji izgleda ne zna da se centralno grijanje plaća prema korisnoj površini ( odn. ne plaća se za cijelu kvadraturu stana , nego samo za grijanu,pa on može imati balkon od 100m2 i baš me briga, ali ako ga bez dozvole zblindira i ugradi radijatore i ne plaća i tih 100m2, e pa to jako boli moj geltašl... )Prepravila sam odgovor, ali nemam pojma jesi ga možda prije vidio, tak da znaš. Thanks na odgovoru!
  2. ivanhorvat: Hvala na odgovoru! S obzirom da Novi Zagreb (konkretno neke zgrade u Zapruđu, Utrinama, neboderi i mamutica u Travnom) počinje zadnjih 20-tak godina izgledati stravično ... upitnik: Hvala! Bovu: Thanks! Ah, da, kad nemam pametnijeg posla nego očekivati da će se ljudi u ovoj zemlji napokon početi ponašati normalno tj. poštivati zakone ,i shvatiti da si mogu kupiti kuću u nekoj pustoši i na njoj onda mogu raditi kaj hoće, ali da u gradu ( a vjerujem i na selu ) postoje nekakvi zakoni i propisi i neka osnovna kultura stanovanja ... kako sam samo razmažena! Stvar je u običnoj matematici - ako plaćaš prijavljenih 50m2, a onda na crno zatvoriš balkon/lođu od npr-8m2 i dodaš tam radijator, griješ 8m2 više ... a mene stvarno ne veseli da ja plaćam već 30 godina tvojih 8m2 ( odi dole u toplinsku stanicu i očitaj potrošnju i lijepo podijeli s brojem kvadrata , pa pomnoži tih dodatnih 8m2 tokom 30 godina, i onda uračunaj da se to odnosi na oko 50 stanova u zgradi )... makar se tebi to činilo glupo!
  3. Pozdrav svima! U mojem neboderu polovica stanara je bez ičije i ikakavih dozvola zatvorila lođe i na taj način proširila grijanu kvadraturu stana; kako se centralno plaća prema grijanoj kvadraturi, na taj način ispada da ja imam prosječno godišnje preplaćeno 1 i pol ratu; jer se radi o 10%-tnom povećanju kvadrature njihovih stanova. Kako ni jedan prestavnik nije zainteresiran za to pitanje - jer i sami imaju od lođa napravljene sobe, zanima me što je potrebno učiniti da ti suvlasnici počnu plaćati stvarno grijanu kvadraturu stanova, a ne onu staru koja je navedena u podacima kad je zgrada sagrađena i useljena? Navodno je toplana predstavniki odgovorila da mi sami moramo platili novo tažiranje stanova, i te im podatke dostaviti, te da bi tek onda oni mogli početi naplaćivati novonastalo stanje. Kako je vjerojatno više od 50% suvlasnika proširio stanove na taj način, najvjerojatnije se ne može skupiti više od 50% potpisa za neku promjenu, pa me zanima postoji li kakav način da se to ipak riješi? Hvala!
  4. Veteran, hvala na odgovoru; činilo mi se da nema potrebe otvarati novu temu kad se u ovoj već radi o pričuvi. A imam još jedno pitanje: ako ne pronađem da ta tema već postoji, otvoriti ću je: stanari su bez ikakvih dozvola zatvorili lođe i na taj način proširili grijanu kvadraturu stana - a račun za centralno plaćaju prema starom, manjem broju kvadrata. Uz to, zgrada izgleda kao kokošinjac, a ne prvobitno projektirana i izvedena građevina. Pozdrav, i hvala!
  5. Poštovani, odnedavno imamo novog upravitelja zgrade. Od kada je zgrada izgrađena (1974.) račune za zajedničku struju (liftovi,svjetlo,pumpe za vodu...) i čišćenje zgrade (čistačicu) plaćali smo prema broju članova˘¸kućanstva.S obzirom da je zgrada velika i da je velik nesrazmjer u veličini stana i broju članova kućanstava ( npr. na istoj kvadraturi u jednom stanu žive 2 , a u drugom stanu 8 stanara ), tako je plaćano i donedavno. Sada novi upravitelj tvrdi da je to protuzakonito, jer se to plaća iz sredstava pričuve, koja se zakonski plaća po kvadratu. Napomenuto namˇje da bi se to možda dalo izvesti ukoliko bi mi pismeno, s većinom potpisa stanara, to odlučili; ali da nisu sigurni kako bi se to onda obračunavalo i naplaćivalo, s obzirom da zgrada ima jedan račun na koji se uplaćuje pričuva ( ali u tome ne bi trebao biti problem, jer se na računu mogu iskazati 3 stavke, od koje se 2 obračunavaju po kvadratu,tj.osnovna pričuva, do se preostale dvije tj.struja i čistačica prema dogovoru natpolovične većine suvlasnika obračunavaju prema broju članova kućanstva ). Kako su donedavno na računima bili posebno iskazani troškovi pričuve, struje i čistačice, te smo mogli točno vidjeti koliko nam iznosi koji trošak, sada je sve svedeno na jedan iznos - pričuva. Kako se broj stanara u zgradi stalno mijenja (ima puno podstanara i djece), te kako je, kao što sam već navela, velika razlika u broju stanara u stanovima iste kvadrature, a dosada se trošak čišćenja i zajedničke struje obračunavao prema osobi, a ne kvadratu, zanima me da li se - u skladu sa propisom/uredbom/zakonom/rupom u zakonu - i ubuduće može tako naplaćivati, i što moramo učiniti kako bismo i dalje trošak zajedničke struje i čistačice plaćati prema broju članova kućanstva? Zahvaljujem se!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija