Jump to content

_Dado

Korisnik
 • Broj objava

  86
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Evo situacija. Za firmu u Njemačkoj ovjerili smo neke dokumente u našem ministarstvu, kao i ambasadi treće zemlje. Za te troškove moramo teretiti Njemačku firmu koja kod nas nema podružnicu. Dali je to klasični prijenos porezne obveze, pošto su te ovjere neoporezive, ili ipak zaračunavamo tuzemni PDV kao uslugu obavljenu u RH? Hvala
 2. Pozdrav, nadam se da na pravo mjesto postavljam pitanje. U najmu samo jednog poslovnog prostora u kojem je bila pukla cijev u zidu. Sa znanjem vlasnika smo sanirali cijevi, ali vlasnik sada odbija platiti za popravke. Poprilično sam siguran da sanacija vodovodnih cijevi ne spada u redovno održavanje i sitne popravke instalacija, pa mislim da da bi vlasnik trebao platiti trošak, ali to koda ne dolazi do njega. Jel me može netko uputiti na neki konkretni primjer iz sudske prakse ili slično? Hvala
 3. Neznam dali je ovo pravi podforum, pa molim moderatore da presele ako sam promašio podforum. Situacija je slijedeća. Platili smo jednu makretinšku kampanju koja, međuostalim, sadrži i objavu u jednim dnevnim novinama. Danas smo skužili da je pod naše ime i sliku u novinama predstavljena totalno druga djelatnost nego se mi bavimo. Sad nas ljudi zovu i raspituju se za nešto čime se mi uopće ne bavimo. Bunili smo se, pa su se ispričavali, te ponudili da će nam umjesto jedne objave, sada objaviti dvije u nekim slijedećim izdanjima (valjda misle na ispravne, ovaj puta). Neznam ovaj pravni
 4. Imam firmu u kojoj sam jedini zaposleni i kako je ne bi želio, za sada, previše opterećivati, odrekao bi se neto plaće. Doprinose bi naravno platio, ali neto (i pripadajuće poreze) ne. Knjigovođa mi je rekao da se radnik ne može odreći svojih primanja, dok ja ne vidim razloga zašto ne, dok god su plaćeni doprinosi. Za koji mjesec ili dva počeo bi, nadam se, redovno si isplaćivati primanja, ali ovih prvih mjeseci bi rado preskočio. U zakonu o radu i porezu na dohodak nisam vidio prepreke za odricanje od primanja.
 5. Pošto mi otac kupuje novi auto, stari bi poklonio ženi i meni. Kako ja imam već motor na sebe, plan da auto ode na ženu, koja trenutno ima auto, ali ga prodaje. Koliko znam ako meni otac pokloni auto ne plaćam porez na promet, i isto tako ja imam pravo neoporezivo pokloniti ženi. Barem tako mislim. Ako je to sve tako, postoji li mogućnost da mi tata neoporezivo pokloni auto direktno ženi?
 6. Situacija je takva da zadnjih 6 mjeseci dobivamo svakih tri mjeseca na potpis suglasnost da pristajemo na smanjanje plaće za 20%. Takva suglasnost vrijedi 3 mjeseca. E sad, polovica je odmah dobila povišice, dok su neki dobili tkz. stimulaciju u visini smanjenog dijela, a nama ostalima se to prebija preko leđa. Sada nisam dao suglasnost za smanjenje plaće, odnosno odbio sam potpisati, i tražio sam punu, ali kako sada stvari stoje neću je dobiti, znači dobiti ću ponovo smanjenu za 20%. Jel poslodavac ima pravo jednostrano smanjiti plaću za, tih, 20%? I šta mi je dalje za činiti, jer je oči
 7. Jednokratno 8.000,00 kn. Otpremnina radi ozljede na radu ili profesionalne bolesti je 8.000,00 kn po godini rada kod tog poslodavca.
 8. Nemate pravo, pošto kredit ne glasi na vas, odnosno on ga otplaćuje. Da i je na vas kredti dalo bi se raspravljati dali imate pravo na uvećanje osobnog odbitka, odnosno ovisi koliko dugo živite u vanbračnoj zajednici. Ali to je sada druga priča, pošto ionako nemate pravo.
 9. Nemate, jer se porezna olakšica tiče isključivo kamata, a ne glavnice. Znači nema kredita, nema kamata, nema olakšice, nema povrata.
 10. Znači vi kao nositelj kredita imate pravo na povrat poreza. Morate priložiti potvrdu od banke o iznosu plaćenih kamata po stambenom kreditu, IP obrazac, ispravno popunjen DOH obrazac i potvrdu da vam je to prva nekretnina. Ako imate rješenje oslobođenja plaćanja poreza na promet nekretnina biti će dovoljna kopija tog rješenja, a ako vam riješenje nije još stiglo (što je moguće, jer znaju i do godine dana donositi rješenje), onda morate priložiti svu živu papirologiju kojom dokazujete da vam je to prva nekretnina. Ako ste tražili oslobođenje od poreza, onda znate o čemu pričam.
 11. Oslobađa se poreza na promet nekretnina, ako osoba koja kupuje prvu nekretninu nema u vlasništvu neku drugu nekretninu i ako njezina uža obitelj (supružnici, djeca) nemaju neku drugu nekretninu. Pošto vi već imate jednu nekretninu i koristili ste svoje oslobođenje, vaša supruga neće moći biti oslobođena od plaćanja poreza.
 12. Može li korištenje taxia u inozemstvu biti priznati trošak po putnom nalogu, ili je priznat samo javni prijevoz? Gdje bi mogao malo više pročitati općenito o putnim nalozima? Hvala
 13. Ako netko zna proceduru. Naime sljedeći mjesec ćemo isplatiti 2 neisplaćene plaće radnicima. Pošto je firma bila u blokadi u poreznu smo poslali ID obrazac popunjen samo sa doprinosima. Sad me zanima dali se zaračunavaju kakve kamate (i kolike) na te doprinose koje smo trebali, a nisamo isplatili za određeni mjesec? Za porez i harač znamo, ali nismo sigurni za doprinose. Hvala.
 14. Firma kćer nam je u blokadi veće nekih mjesec i pol. Znam da se nesmije radnicima isplaćivati plaća sa nekih drugih firmi u vrijeme blokade. No zanima me možemo li poslovnim partnerima isplaćivati sa glavne tvrtke u ime firme kćeri, ali nekakvim cesijama ili slično? Kako to izvesti? Kakve bi bile posljedice kada bi samo platili dugovanja tvrtke kćeri prema nekim partnerima? Gdje bi mogao naći više o tome? Hvala na pomoći.
 15. Jel imate registriranu samostalnu djelatnost ili vodite poslovne knjige kao obrtnik? Ako je odgovor ne, onda je isplatitelj dužan obračunati 25% poreza na dohodak i pripadajući prirez i tako obračunani porez i prirez uplatiti u vaše ime, a neto svotu doznačiti na vaš žiro račun. Također se umanjuje osnovica za izračun poreza za 30%. Znači ako ste dogovorili 10.000,00 kn bruto, 30% vam je oslobođeno plaćanje poreza, znači porez i prirez plaćate na osnovicu od 7.000,00 kn. Ako je odgovor na prvo pitanje da, onda cijeli bruto iznos isplatitelj uplaćuje na vaš žiro račun, a vi ste onda dužni sami
×
×
 • Napravi novi...