Jump to content

pposlovni

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je pposlovni objavio

  1. Presuda već postoji, nema potrebe za novom tužbom.

     

    Postupiti kako je Sunrise napisao.

     

    postoji presuda u kojoj je određen obveznik plaćanja almentacije i visina iste.

     

    u slučaju da se ne postupa po toj presudi stranka se obraća centru za socijalnu skrb koji se dalje podneskom obraća sudu (ili stranka može tužbom ići prema sudu) da se utvrdi činjenica da osoba koja je obvezna plaćati almentaciju to ne čini te da sud donese rješenje/presudu kojim se utvrđuje da almentacija nije plaćena, razdoblje za koje nije plaćena i visina potraživanja po osnovi almentacije za to razdoblje, tek onda može po odluci suda ići prisilna naplata ovrhom.

     

    Bez toga, na koji bi vi iznos išli ovrhom

     

    +

     

    Ako roditelj kojemu je obveza uzdržavanja utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom ili nagodbom sklopljenom na sudu ili u centru za socijalnu skrb, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti donijeti odluku o privremenom uzdržavanju. Na temelju te odluke i u skladu s njom centar će isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj ne počne ponovno ispunjavati svoju obvezu, ali najdulje tri godine.

     

    Privremeno uzdržavanje određuje se u iznosu od 50% minimalnog iznosa uzdržavanja.

  2. Ovako - kao prvi dan roka uvijek se uzima prvi idući dan nakon dana u kojem ste zaprimili rješenje, i od tog dana računa se ovih 15 dana roka (normalno - znači i subote i nedjelje i eventualne državne blagdane), a ukoliko bi posljednji dan roka padao na neradni dan (znači subotu, nedjelju ili državni blagdan), tada se kao posljednji dan roka uzima prvi idući radni dan.

     

    Normalno subota se smatra kao radni dan

  3. Pozdrav,

     

    Postoji jedna apsurdna situacija pa bih htio samo provjeriti da li je to doista tako.

     

    Stigao je "prijedlog ovrhe" ili kako se to već točno zove, od odvjetničkog društva koje je išlo na javnog bilježnika pa ovaj poslao i sad se ima 8 dana za uplatiti iznos, staviti prigovor ili će prijedlog biti pravomoćan.

     

    Osoba se slaže sa iznosom ovrhe i svime, no ne slaže se sa iznosom izračunatih troškova odvjetnika koji vrlo vjerojatno nemaju pokriće.

    Ako se stavlja prigovor na ovrhu u smislu troškova ovrhe (npr, troškovi ovrhe su 2.200,00 kn, a osoba misli da je 1.000,00 obračunato previše), javni bilježnik to šalje na sud i sud zakazuje raspravu.

     

    Na sud dolazi osoba (ovršenik) i odvjetnik koji zastupa ovrhovoditelja. Sud prihvati žalbu za troškove ovrhe koji se smanjuju za 1.000,00 kn no nakon završene rasprave odvjetnik ovrhovoditelja traži od suda sudske troškove od npr 1.300,00 kn.

     

    Znači svekupno će na kraju dug biti veći za 300,00kn (napominjem kako nema prigovora na samu ovrhu iz čega proizlazi da će očito presuda ići u korist ovrhovoditelja čime će automatski sudski troškovi ići na teret ovršenika)

     

    Sad, da li se ovo sve može izbjeći nekako, ako smo sigurni da troškovi ovrhe nisu regularno iskazani? I kako? Ili to je začarani krug u kojem zapravo žalba nema smisla iako smo evidentno u pravu?

     

    Lp.

     

    u prigovoru ne osporavaš rješenje o ovrsi u cjeosti već samo troškove

  4. najprije u HOK pošaljete zahtjev da vam se dodijeli besplatni odvjetnik i u koju svrhu vam treba,na njihovim stranicama imate navedeno što vam je potrebno od papira....kad vam pošalju riješenje s imenom odvjetnika odete kod njega i on vam besplatno napravi prijedlog za ovrhu....u mom slučaju je to islo dosta brzo

     

    prvo ide tužba, pa onda ovrha

  5. Upotpunosti se slažem s tobom! I prvi korak reakcije bi bio da sudjelovanje na otvaranju audio snimiš kako bi kasnije što kvalitetnije mogao složiti prigovor, pošto na njihovom zapisniku neće biti zapisano ako su se nešto zabunili, krivo pročitali iznose, komentirali nešto neprimjereno.

    A ako oni zabrane audio snimak uskratili su te tu mogućnost.

     

    pa taj zapisnik ovjeravaju ovlašteni predstavnici ponuditelja, a i u njemu postoji rubrika "primjedbe" na postupak otvaranja.

  6. Javni natječaj ministarstva MUP RH, javno otvaranje ponuda u zgradi MUP-a...

     

    Sustav javne nabave je osmisljen upravo da bi se izbjegla namjestanja i razno razna pogodovanja.

     

    Jedina mogućnost da se odabere ponuditelj "namješteni" je da ostali ponuditelji to dopuste, na način da ne reagiraju na određene nepravilnosti u postupku.

  7. Ne bi bilo prvi put da rečeno u prostoriji i naknadni zapisnik odudaraju jedno od drugoga. Da novine objave članak možda sljedeći put nebi "narihtavali" natječaj.

     

    Upravo zbog takvih stvari svaki o ovlašteni predstavnik ponuditelja dobije ovjerenu kopiju zapisnika.

    Jel mi pricamo ovdje o postupku javne nabave ili o nečem drugom.

  8. Jedno vezano pitanje za znalce, što je potrebno da bi se dobilo status novinara te time i mogućnost snimanja ako dugačije neide? Dali se računa blog, index i slično?

     

    kakvo snimanje, nevidim smisao toga. sto postici s tim?

     

    postoji otvaranje na kojem pravo aktivnog sudjelovanja imaju svi ovlašteni predstavnici naručitelja i zapisnik s otvaranja kojeg ovjeravaju i dobivaju preslik i u kojem piše iznos

     

     

    svake ponude, koja se javno čita i unosi u zapisnik.

     

    "narihtano" a na koji to način?

     

    ponuda koja ispunjava sve uvjete i ako je s najnižom cijenom prolazi sve ostalo ide na dkom i pada u vodu.

  9. zakon je jasan.

    svi koncesionari od 2008.godine moraju odvoženje otpada obračunavati po količini predanog (odveženog )otpada ili po broju osoba koje borave u stambenom objektu.

    ako se usluga odvoženja kućnog otpada obračunava po kvadratiui prostora

    pisati prijavu Državnom inspektoratu (protiv koncesionara) ili nadležnom ministarstvu

    uz prijavu dostaviti i kopije računa. neplaćenih i oni plaćen.

    obratit se udruzi za zaštitu potrošača.

     

    pročitati, proučiti : Zakon o zaštiti potrošača

     

     

    lako je ??? one koji neznaju svoja prava i ne traže ih

    samo bezpogovorno plaćaju.

     

    eh da je to tako lako, probajte pa cete vidjeti.

    ovaj problem je malo širi od samog zakona, istina zakon jasno regulira materiju međutim ovo je jedno od područja sivile zakona.

    problematika je u tome sto u 90% komunalnih poduzeća jednostavno ne postoji tehnička mogućnost da bi se poslovalo odnosno naplata odvoza otpada vršila prema zakonu, i kad uzmete u obzir da je to javna usluga koja se mora vršiti (zamislite samo jedan tjedan da se ne vrši) sva nadležna tjela neće poduzeti ništa po ovom pitanju.

    Da mozete se obratiti državnom inspektoratu, oni će vas uputiti na nadležno ministarstvo, ministarstvo će reći da se obratite lokalnoj samoupravi itd.

     

    Iako realno gledano u samoj visini cijene između naplate po m2 i po količini odnosno masi preuzetog otpada nema jer se dobijaju po formuli u koju su uključeni isti faktori, tako da osnovna cilj modela po masi ili volumenu nije smanjenje cijene ( po meni ce cak i rasti uvođenjem novog modela zbog potrebe dodatnog tehničkog opremanja firmi koje se bave odvozom) već zaštita okoliša.

  10. Bez suglasnosti korisnika grobnog mjesta nije moguće.

     

    zahtjev za ekshumaciju može podnjeti bračni drug, samo uz to mu je potrebna i suglasnost korisnika grobnog mjesta.

     

    to sto ste platili sve troskove pogreba grobnice itd nemora nužno značiti da ste i korisnik grobnog mjesta, stoga vam je najbolje da odete u pravnu osobu koja upravlja grobljem i da vidite u njihovoj grobljanskoj evidenciji o cemu se radi.

  11. da ja sam krivo shvatio, ubiti citao s nerazumjevanjem, isprika :)

     

    žalba na sadržaj dokumentacije za nadmetanje može u svakom slučaju samo pripaziti na rok 5 i 10 dana ovisno o vrjednosti nabave

    za troškove vrijedi isto sto sam naveo u prethodnom postu

    a savjet vam je da uzmete nekog tko se razumije u problematiku ili odvjetnika, jer sve troskove žalitelja uključujući i troškove njegovog odvjetnika naplaćujete od ponuditelja ako uspijete u žalbenim navodima

  12. teoretski moguće ali konkretno to vas nemora zabrinjavati jer to onda poprima obilježja kaznenog djela tako da bilježnik to neće raditi.

    uobičajena praksa je da odvjetnici ili pravnici prijedloge donose bilježniku dan dva prije nastupa zastare.

     

    Kad se prjedlog donosi bilježniku on udara prijamni štambilj s datumom s kojim se donosi te ga upisuje u očevidnik s tim danom odnosno redosljedom kojim ga je zaprimio.

  13. upisali ste se na fakultet, platili dio školarine iz čega je jasno vidljiva vaša obveza da platite i ostatak. (osim ako statutom fakulteta nije drugačije regulirano)

    U slučaju da fakultet uspije kod tužbenog zahtjeva računajte i na dodatne troškove postupka, kamate za sve protekle godine odvjetnika itd.

    Ako ste u mogućnosti platiti savjetujem vam i da to učinite.

    U svakom slučaju otiđite na fakultet i saslušajte što vam imaju reći, dodatne informacije pa makar i od njihove strane neće skoditi.

  14. bas bi me zanimao taj dokazni postupak gdje bi se utvrdilo koji su to računi koje je trebao platiti stanar, s obzirom da je sav teret dokaza na ujaku od ovog gospodina sta je otvorio temu.

    obveznik plaćanja "računa" je vlasnik nekretnine ili korisnik na kojeg je vlasnik tu obvezu prenio ugovorom.

    s obzirom na okolnosti ovog slučaja odnosno da je jedino sigurno da je vlasnik nezakonito ubirao rentu moj bi mu savjet bio da iz ovoga nauci neke stvari i da se neupušta u daljnje radnje.

  15. a šta možeš, ja šumom ti drumom @hasko.Nek bude po tvom, mada su meni uzeli prije nego je mirovina i došla u banku na račun, pa onda ja ću nazvat i reć nek im ti pojasniš da nisu dobro postupili, tj. nije po zakonu.

    ovrhovoditelj može birati dali ce ici kod poslodavca odnosno isplatitelja prihoda ili na finu,

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija