Jump to content

jasmina55

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Odgovori na statuse koje je jasmina55 objavio

  1. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. jasmina55

      jasmina55

      Puno Vam hvala na odgovoru. Može li u ugovoru pisati "nakon odlaska u mirovinu"?

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  2. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. jasmina55

      jasmina55

      Ma sve je u redu. Zato Vam se i obraćam jer mislim da puno znate. Nemam nikakvih skrivenih pobuda. Samo bih htjela podijeliti svoju imovinu, a ujedno i osigurati starost. Grubo rečeno, ne želim imovinu dati, nego želim da se na neki način zasluži....ako me razumijete. Kad već sklapam akav ugovor, želim da je kako treba. Trenutno i suprug i ja radimo i zdravi smo. Djeca žive s nama i svi smo u super odnosima. Takav sam ugovor izabrala jer mi se čini da je jedini koji ima i prava i obveze, može se riješiti za mog života, osigurati moju starost, a djeci osigurati imovinu kako smo se dogovorili. To je sve. Ali ne bi htjela da napravimo nešto što je ništatno. Nije mi jasno zašto mogu po ugovoru obvezati kćeri za troškove sahrane (a mogu poživjeti još 20 godina), a ne mogu ih obvezati za ostalo jer mi još ne treba. Pa ni sahrana mi još ne treba.......

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  3. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. jasmina55

      jasmina55

      Na ugovoru je vidljivo uzdržavanje i točno nabrojano od čega se sastoji (plaćanje režija, liječnički troškovi u slučaju bolesti i td......) ali sve to sada, ovog trena, nama nije potrebno što ne znači da mi sutra neće trebati. Jel to znači da je ugovor ništatan ako je sklopljen dok su primatelji uzdržavanja još dovoljno u snazi da to mogu sami? Zar moram prvo čekati da nešto ne mogu pa tek tada sklapati ugovor?

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  4. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

    1. jasmina55

      jasmina55

      Nekretnina je bračba stečevina ali imamo ugovor o bračnoj stečevini po kojem se suprug te nekretnine odrekao u moju korist.

    2. (Vidi 4 drugih odgovora na ovaj novi status)

  5. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. jasmina55

      jasmina55

      Ne želim nikoga zaobići jer su one jedine nasljednice. Želim ugovor o doživotnom uzdržavanju jer želim podijeliti imovinu za života, a opet, zadržati vlasništvo dok sam živa. Ne razumijem kada to počinje prava potreba za uzdržavanjem? Kad ne mogu sama jesti, hodati ili što? 

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  6. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. jasmina55

      jasmina55

      A mogu li ja tražiti raskid odnosno izmjenu ugovora u odnosu na njega u slučaju razvoda braka? Mislim da bi to bile bitno izmjenjene okolnosti. Naime, nekretnina je moja. Želim je ostaviti djeci ali zaštititi i sebe i supruga do smrti, a ujedno ih obvezati za brigu o nama ukoliko se pojavi potreba. Naravno, pod okolnostima koje su sada. Ali ako se kroz godine  (a nikad se ne zna) dogodi da se nas dvoje razvedemo, svakako ne bih htjela da živimo u istoj nekretnini pa me zanima i ta pretpostavka.

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  7. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

    1. jasmina55

      jasmina55

      Hvala Vam na odgovoru. Suprug je ugovorna strana i potpisao je ugovor. Zanima me još, da li ja kao vlasnik nekretnine mogu tražiti raskid, odnosno izmjenu ugovora u odnosu na njega u slučaju razvoda braka?

    2. (Vidi 4 drugih odgovora na ovaj novi status)

  8. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

  9. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

    1. jasmina55

      jasmina55

      Pa ne znam...pitam hipotetski. Naime, zanima me kako se ta treća osoba ( ma tko god to bio) tretira pravno. Naime, on samo daje pristanak da se o njemu skrbi ali ugovor sklapa vlasnik nekretnine s davateljima uzdržavanja, zar ne? Ili sam u krivu?

    2. (Vidi 14 drugih odgovora na ovaj novi status)

  10. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

    1. jasmina55

      jasmina55

      Da objasnim..... suprug kao ztreća strana potpisuje ugovor kao primatelj uzdržavanja isto kao i koja sam primatelj uzdržavanja i vlasnik nekretnine. U ugovoru stoji da se kćeri mogu upisati kao vlasnice nekretnine nakon smrti nas oboje. U koliko se dogodi da ja kao vlasnik umrem prije, može li moj suprug osporavati taj ugovor.....

    2. (Vidi 4 drugih odgovora na ovaj novi status)

  11. Poštovani, čitajući Vaše odgovore na postavljena pitanja, vidim da se puno razumijete u problematiku pa Vas molim da i meni pomognete. Naime, vlasnica sam kuće i želim sa svoje dvije kćeri sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju. Željela bi ih obvezati da uz doživotno uzdržavanje mene kao vlasnice, uzdržavaju i mog supruga (njihovog oca). Mogu li to pravno provesti kroz taj ugovor i mora li i on taj ugovor potpisati i u kom svojstvu ili ne. Ako mora, je li on isto primatelj uzdržavanja (nije vlasnik kuće) ili je dovoljno da samo u članku u kojem navodim na što se sve one obvezuju u odnosu na mene, navedem da se ta obveza odnosi i na supruga.

    Unaprijed Vam hvala

  12. Poštovani, čitajući Vaše odgovore na postavljena pitanja, vidim da se puno razumijete u problematiku pa Vas molim da i meni pomognete. Naime, vlasnica sam kuće i želim sa svoje dvije kćeri sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju. Željela bi ih obvezati da uz doživotno uzdržavanje mene kao vlasnice, uzdržavaju i mog supruga (njihovog oca). Mogu li to pravno provesti kroz taj ugovor i mora li i on taj ugovor potpisati i u kom svojstvu ili ne. Ako mora, je li on isto primatelj uzdržavanja (nije vlasnik kuće) ili je dovoljno da samo u članku u kojem navodim na što se sve one obvezuju u odnosu na mene, navedem da se ta obveza odnosi i na supruga.

    Unaprijed Vam hvala

    1. jasmina55

      jasmina55

      Znači da u zaglavlju ugovora kao primatelje uzdržavanja navedem i sebe i supruga, a u članku u kojem navodim nekretnine, navedem sebe kao vlasnika (što i jesam)?

    2. (Vidi 3 drugih odgovora na ovaj novi status)

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija