Jump to content

Rovigno

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Rovigno objavio

  1. Nezaposleni direktor u svom d.. ne može raditi nikakve poslove koji zahtijevaju Ugovor o radu i sklapanje radnog odnosa. Može voditi poslovanje kao direktor, sklapati poslove itd.
  2. Kod j.d.. nema ograničenja vezanih za stručnu spremu, znači možete raditi kao prodavač.
  3. Ograničenje ti je jedino ako imaša duga prema državi, inače nema problema, J.d.. može imati 3 osnivača (vlasnika), ali samo 1 može biti član uprave.
  4. Jesi li dobrovoljno ušla u sustav PDV.a? Ako jesi, onda od trenutka ulaska ne možeš 5 godina izaći iz sustava.
  5. Možeš biti nezaposleni direktor u tvrtki oca, i ne primati plaću jer plaću primaš kod svog poslodavca. Ako ćeš si nešto isplaćivati onda će to biti naknada za rad koja ti se oporezuje kao drugi dohodak. Otac budući ide u mirovinu a ako želi voditi firmu i dalje, treba postati prokurist.
  6. Imaš li registirano trgovinu na malo u djelatnostima ? Ako da, onda unajmiš prostor, predaš zahtjev za minimalne tehničke uvjete (ako ih prostor nema od iste djelatnosti od ranije), kad komisija prođe, možeš raditi..moraš imati fikalnu blagajnu.
  7. Da, slažem se, samo što ima dosta prostora sagrađenih prije 15.2.1968. koji su pravno gledano legalni, a većina ih nema ateste struje...no dobro, to je druga tema, bitno da smo se razumjeli,
  8. Netočno, samo za gore navedene djelatnosti te traže da ispunjavaš uvjete (MTU) među kojima je i atest elektroinstalacija, za ostale te nitko ne pita...npr.prijavi se sjedište firme na kućnoj adresi, imaš li atest ?
  9. Tvrtke i obrti registrirani za obavljanje ugostiteljske, trgovačke, turističke i djelatnosti prijevoza trebaju prije početka rada od nadležnog ureda za gospodarstvo pribaviti rješenje da prostor i oprema ispunjavaju uvjete propisane za obavljanje željene djelatnosti. Budući se tvrtka ne bavi nijednom od navedenih djelatnosti MTU vam ne treba.
  10. Ako kupujete u veleprodaji u RH oni su Vam dužni dati deklaracije za proizvode koje ste kupili. I nema tu nikakvog novog proizvoda kupili ste proizvod više komada i prodajete ih pojedinačno..
  11. Vi ćete biti uvoznik, trebate registrirati trgovinu na veliko.
  12. Mislim da ti je za tako nešto definitivno bolji j.d.. od obrta...jer ako posao krene davanja su manja...više na PP
  13. Da, ako nisi drugdje zaposlen/a onda se plaćaju doprinosi...
  14. Ako misliš biti zaposlen drugdje onda je za tebe rješenje jdoo, jer onda ne plaćaš doprinose... za više info pošalji pp
  15. Da, nezaposleni direktor student u oba slučaja plaća doprinose kao član uprave na osnovicu koja za 2013. iznosi 7.867,00 kn.
  16. 1) ako je član uprave u radnom odnosu u istom trgovačkom društvu, nije obvezno osiguran kao član uprave pa nije ni obveznik doprinosa. - znači plaća doprinose kao zaposlenik (na iznos prijave iz Ugovora o radu), može biti i minimalac 2) ako je član uprave u radnom odnosu kod bilo koje pravne ili fizičke osobe, odnosno ako je obvezno osiguran po bilo kojoj drugoj osnovi ( obrtnik, slobodno zanimanje, poljoprivrednik i sl) nije obveznik doprinosa i ne plaća 3) članovi uprave koji nisu obvezno osigurani po bilo kojoj drugoj osnovi, obvezno su osigurani kao članovi uprave te su i obveznici plaćanju doprinosa, a to se odnosi na: - umirovljenike ( osim na umirovljenike - korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad ako su zaposleni), - nezaposlene - studente i učenike - osobe koji ostvaruju samo primitke od povremenog nesamostalnog rada i drugih samostalnih djelatnosti. Članovi uprave koji nisu osigurani po bilo kojoj drugoj osnovi, a ostvaruju primitke od povremenog nesamostalnog rada i drugih samostalnih djelatnosti obveznici su plaćanja doprinosa i kao članovi uprave. Sukladno članku 20. Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja mjesečna osnovica za obračun doprinosa za člana uprave jest prosječna plaća koja za godinu 2013. iznosi 7.867,00 kn. Direktor može potpisivati dokumente bez obzira na fiskalizaciju. Student ne može biti zaposleni direktor, može nezasposleni, ali plaća doprinose kao član uprave. Zaposlenik državne firme može biti nezasposleni direktor u svojoj firmi. Možeš zaposliti nekoga bez obzira što direktor nije u radnom odnosu u svojoj firmi. Za poticaje treba dobar poslovni plan, dogovoriti termin sa savjetnikom na HZZ, predati i čekati do 30 dana odgovor jeli odobreno ili nije. HZZ sufinancira 50% troška bruto plaće, uvjetuje da moraš zaraditi još toliko u prvoj godini kako bi mogao platiti svojih 50%, inače im moraš vratiti novac s kamatama. U pravilu ako je dobar poslovni plan i realan, odobravaju sredstva, i svaki mjesec kontroliraju plaćaš li obveze prema planu. Više na pp. Pozdrav.
  17. Priča ide ovako - kupila sam 2003.g. kuću ,vanknjižno vlasništvo. Papiri nisu bili rješeni još od 1948 g. kada je zemljište odlukom Agrarne reforme i kolonizacije dodijeljeno borcima. Vlasnik koji je zemljište dobio tom odlukom prodaje ga 1961.g. i na tom zemljištu novi vlasnik gradi kuću 1962.g. 1991.g. na Općinskom sudu razvrgava vanknjižno vlasništvo - dio ostavlja sebi a dio pripada njegovom sinu koji svoj dio prodaje dalje. Ja kupujem taj dio kuće i imam sav slijed dokumentacije vanknjižnih vlasnika. U katastru sve rješila, posjednici smo ja i vlasnik graditelj kuće. Napravili smo geodetski elaborat i upisali kuću u katastru i gruntovnici. Problem nastaje u gruntovnici kad sam predala za uknjižbu vlasništva odbijaju me jer ta odluka Agrarne reforme iz 1948.g. nema oznaku pravomoćnosti te vlasnik ostaje i dalje Agrarna reforma i kolonizacija koja više ne postoji. Obraćam se Gradu Zagrebu kao pravnom sljedniku i tražim tabularnu, oni izlaze u Državni arhiv na uvid te odluke, ali ni oni nemaju na tom aktu oznaku pravomoćnosti te mi Grad ne želi izdati tabularnu i usmeno me upućuju da pokrenem Pojedinačni ispravni postupak što sam i napravila. Mogu li još nešto napraviti ? Molim savjet.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija