Jump to content

nm24

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Jučer (02.06.) riješen DSI za VSS , pa možda nekom pomognu svježe informacije. Posebni dio (u dijelu koji se odnosi na ostale poslove iz područja opće uprave i općih poslova) - ponesite skripte, zakone i sve što vam može pomoći jer možete sve to koristiti prilikom pisanja. Pitanja: Što je dokument? Što je akt? Kako se pokreće upravni postupak? Savjet da napišete što više. Obzirom da sam opisivala detaljnije ispitivačica me ništa iz toga dijela nije dodatno ispitivala. Pitanja na usmenom dijelu posebnog su bila: Upravne pristojbe? Kako se naplaćuju? Tko smije izrađivati pečate i žigove s grbom RH? Tko daje ovlaštenje, a tko odobrenje za izradu pečate? Kome se daje ovlaštenje, a kome odobrenje? Sadržaj pečata i žiga s grbom RH. Ustav/Sustav - super ispitivač, konkretno pitanje konkretan odgovor bez objašnjavanja. Pitanja: Tko je dužan poštivati odluke Ustavnog suda? Koju vrstu akta donosi Ustavni sud? Tko bira pučkog pravobranitelja i na koje vrijeme? Može li provedbeni propis na temelju zakonskog ovlaštenja djelovati retroaktivno? Gdje se obavljaju provedbeni propisi i kada stupaju na snagu? Na temelju čega se povjeravaju poslovi državne uprave? Tko imenuje državne tajnike? ZUP-ZUS/Uredsko – ispitivačica isto super, navodi na odgovor ako se ne zna. Pitanja: Kada se primjenjuje ZUP? Što je rješenje i u kojem roku se donosi? Kada se žalba odbija, a kada odbacuje? Što je pismohrana? Što predstavlja urudžbeni broj? Izgled i postavljanje natpisne ploče tijela državne uprave? Službeničko/Lokalna - ispitivačica isto super, svi odgovori kratki, prije početka ispita malo ležernog razgovora da smanji tremu. Pitanja: Dužnost prisutnosti na radnom mjestu? Što je radno vrijeme? Kako se izračunava plaća? Nabrojati neke teške povrede službene dužnosti? Kazna za lake povrede službene dužnosti? Djelokrug općine/grada? Tko donosi opće akte JLP(R)S? EU - ispitivačica odlična jer ako se ne zna pokušava navesti na odgovor. Pitanja: Objasniti Europski parlament? Kriteriji za članstvo u EU? Put Hrvatske prema EU? Rezime: Učiti se mora i nemojte shvatit olako. Obzirom da sam specijalist javne uprave i materija mi je bila otprije poznata nisam danonoćno učila, ali svejedno mi je trebalo nekih 20 dana za učenje. Prvih 10 dana sam počela lagano sve to iščitavat, a zadnjih 10 dana nisam imala „života“. Učila sam po pitanja objavljenima na Ministarstvu i prezentacijama sa seminara Državne škole za javnu upravu koje budu na njihovoj web stranici i ako mi nešto nije bilo najjasnije još sam se pomagala i zakonima. Savjetujem da se i prijavite na taj seminar jer napomenu na što da se dodatno obrati pažnja. U konačnici ispit nije težak, ali mora biti znanja. Gori od učenja i ispita je taj silni stres koji sve to učini barem 5 puta težim. Sretno svima!
  2. Molim pomoć! Radnik je dobio izvanredni otkaz ugovora o radu zbog teške povrede obveza iz radnog odnosa i sad se očitovao preko odvjetnika da su mu povrijeđena prava. Da ne bi došlo do većih problema i sam želim angažirat odvjetnika pa Vas molim da mi preporučite dobrog odvjetnika s područja radnog prva po mogućnosti iz Rijeke u inbox! Unaprijed hvala!
  3. Radnik je odbio osobno primiti izvanredni otkaz i prijeti odvjetnikom te ne navodi razloge zbog kojih prijeti (plaće i svi doprinosi su uredno ispalaćivani za sve vrijeme trajanja radnog odnosa, upozoren je 2 puta na kršenje svojih obveza iz ugovora o radu). Sad je otkaz poslan poštom! Što ako i dalje odbija primiti otkaz? Da li može tužiti poslodavca ako ne primi pismeno otkaz?
  4. Molim dobre ljude da mi pošalju skriptu za opći dio na mail anilokin24@gmail.com!!!!!!!!!! VŠS - upravni pravnik sam Unaprijed HVALA
  5. MOLIM da mi netko pošalje noviju skriptu za opći dio VSS na mail anilokin24@gmail.com Unaprijed hvala!!!!!!!!!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija