Jump to content

Juju

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako radnik radi šest godina s ugovorom na određeno vrijeme iako su svi zakonski uvjeti ispunjeni (prema Zakonu o radu, čl.10) i to već nakon treće godine kako nalaže Zakon poslodavac se poziva na kolektivni ugovor u kojem radnik na neodređeno ima prednost kod zapošljavanja. Ovdje nije riječ o smanjenju obujma posla već isključivo što radnik zaposlen na neodređeno se želi prebaciti na novo radno mjesto. I tako već godinama... Da li je riječ o objektivnim razlozima ili zlouporabi kolektivnog ugovora u kojemu ništa ne piše o pravima radnika zaposlenog na određeno vrijeme?
  2. S obzirom da po zakonu smijem imati privremeno boravište tj. zadržavati se u mjestu boravka do 30 dana bez prijavljivanja na policiju. O čemu se tu radi? Da li je riječ o tome da smiješ boraviti (bez prijave na policiju) isključivo 30 dana godišnje bez obzira na vremenski prekid boravka? Ili je riječ o tome da se smiješ vraćati u isto mjesto više puta ali ne smiješ povezano boraviti više od 30 dana? Zbog prirode posla putujem i boravim konkretno u (5 gradova) u kojima s prekidima boravim više od 30 dana. Da li to znači da bih se morao konstantno prijavljivati i odjavljivati uobičajeno boravište na policiji jer u svima tim gradovima boravima više od 30 dana? Jer meni nije jasno a policiji zasigurno još manje...
  3. Opći porezni zakon čl.38 (4) Uobičajeno boravište u smislu ovog Zakona ima porezni obveznik u onome mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tome mjestu ili na tom području na boravi samo privremeno. Uobičajenim boravištem u smislu ovoga Zakona smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine. Zakon o prebivalištu I boravištu građana č.10. (1) Građani su dužni prijaviti uobičajeno boraviše u mjestu u kojemu namjeravaju boraviti duže od 30 dana. ------------------------------------------------------------- Zašto se po jednom Zakonu uobičajeno boravište smatra boravak od najmanje 183 dana a u drugom namjera boravka više od 30 dana?
  4. Opći porezni zakon čl.38 (4) Uobičajeno boravište u smislu ovog Zakona ima porezni obveznik u onome mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tome mjestu ili na tom području na boravi samo privremeno. Uobičajenim boravištem u smislu ovoga Zakona smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine. Zakon o prebivalištu I boravištu građana č.10. (1) Građani su dužni prijaviti uobičajeno boraviše u mjestu u kojemu namjeravaju boraviti duže od 30 dana. ------------------------------------------------------------- Zašto se po jednom Zakonu uobičajeno boravište smatra boravak od najmanje 183 dana a u drugom namjera boravka više od 30 dana?
  5. Zanima me može li mi netko protumačiti Zakon o prebivalištu i boravištu građana. Da li je hrvatski državljan dužan u policiju prijaviti privremen boravak (ne uobičajen boravak) s obzirom na čl.5 i čl.6 u kojima piše... ----------------------------------------------------------- Članak 5. Boravište građana može biti uobičajeno i privremeno. Uobičajeno boravište je mjesto u kojem građanin trajnije boravi bez namjere da se u tom mjestu naseli. Privremeno boravište je mjesto u kojem se građanin zadržava do 30 dana. Članak 6. Građani su dužni prijaviti i odjaviti prebivalište, prijaviti uobičajeno boraviše te prijaviti promjenu adrese stanovanja ------------------------------------------------------ Iz čl.6 je vidljivo da se ne spominje obveza prijave privremenog boravka...jesam li u pravu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija