Jump to content

sandrav

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zakon o radu, čl. 58., st.1.: Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između 2 radna odnosa duži od 8 dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon 6 mjeseci neprekidnog rada. (Dakle, pravo na GO računa se prema stažu, a ne kalendarskoj godini.) Zakon o radu, čl. 55., st.1.: Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni GO u trajanju od najmanje 4 tjedna. I još vrlo važno, ZR čl. 61., st. 1.i 2.: U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio GO u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja GO. Naknada se određuje razmjerno broju dana neiskorištenog GO.
  2. Mislim da se taj zakon ne odnosi na odvjetnike i javne bilježnike. Zakon se odnosi na sve koji su završili fakultet, a odnosi se i na osobe koje su završile srednju školu i nemaju radnog iskustva u struci. Osobno mi je taj zakon katastrofa jer sam za vrijeme faksa radila (izvan struke) i imam upisan radni staž 1 g i 6 mj pa sad lijepo nakon završenog Pravnog fakulteta ne mogu naći posao. Na stručno osposobljavanje ne mogu jer je zakonom propisano da se može imati do 1 g staža u mirovinskom osiguranju ( a i u tom slučaju uzimaju ljude bez radnog iskustva jer ako imaš upisan makar i dan staža izvan struke, poslodavac treba za tebe plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje), a odvjetnici i javni bilježnici prvo pitaju da li za mene mogu dobiti poticaje (što ne mogu jer, opet, imam radno iskustvo izvan struke). Ispada da bi bilo bolje da se nisam trudila, da nisam uz studiranje i radila jer sad od svega imam više štete nego koristi.
  3. Samo da proslijedim informaciju: zvala sam jučer Ministarstvo i vele da natječaja za vježbenike sigurno uskoro neće biti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija