Jump to content

Nikica82

Korisnik
  • Broj objava

    92
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Objave koje je Nikica82 objavio

  1. Točno jer se krivo tumači prekršajna kazna/postupak za posjedovanje i kazneno za posjedovanje i prodaju ili ptoizvodnju (čl.173 st.1 i 2 starog zakona).

     

    "U drugom slučaju počinitelj kaznenog djela se žalio zbog povrede zakona pozivajući

    se na to da je već kažnjen za prekršaj, što je sud odbio navodeći da se ne radi o presuđenoj stvari jer je okrivljenik kažnjen novčanom kaznom za prekršaj posjedovanja opojne droge, a kazneni postupak je vođen ne samo za posjedovanje, nego i za njezinu proizvodnju."

     

     

     

    ECHR je u slucaju Maresti zauzeo nedvosmislen stav da je i prekrsajni postupak u svojoj naravi kazneni postupak ukoliko je u prekrsajnom postupku moguce za to djelo izreci zatvorsku kaznu.

     

    Nadalje, presudio je i da je potpuno irelevantno kako se prekrsaj ili KD u domacem pravosudu kvalificiraju i nazivaju, te da dvostrukost postupka postoji ako je u pitanju isti okrivljenik i isto ponasanje u istom prostornom i vremenskom okviru.

  2. Ako je doista riječ o povredi načela ne bis in idem, Ustavni sud će reagirati. Pitanje je samo koliko brzo. Iako, ako ciljate na slučaj Maresti, to ljudi veoma često pogrešno tumače, pogotovo kada je droga u pitanju.

     

    ja sam u jednom predmetu rjesio to pitanje putem izvanrednog preispitivanja pravomocne presude i VSRH je presudio na nacin da je optuzbu u potpunosti odbacio te ponistio odluke nizih sudova.

  3. Irelevantno je kada vam je dostavljena. Donešena je po starom KZ-u, danom donošenja drugostupanjske odluke postala je pravomoćna.

     

     

     

    Smatram da neće ići. Naime, uvjetni otpust institut je koji može molbom zahtijevati zatvorenik, dakle osoba koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora. Vi trenutno niste na izdržavanju kazne zatvora (čekate rješenje o upućivanju na izdržavanje), i tek po stupanju na izdržavanje moći ćete podnijeti tu molbu. Ovo vrijeme od 2 godine i 2 mjeseca je vrijeme provedeno u pritvoru (istražnom zatvoru po novom ZKP-u), i uračunato vam je u izrečenu kaznu, ali ne predstavlja izdržavanje kazne zatvora, već se radilo o mjeri osiguranja vaše nazočnosti u kaznenom postupku.

     

    Rad za opće dobro zaboravite, jer je isti teoretski govoreći, mogao biti izrečen za vrijeme trajanja postupka, iako u vašem slučaju ni teoretski nije mogao doći u obzir zbog visine izrečene kazne. "Nadzirana sloboda" koju spominjete ne postoji.

     

    Znači po dolasku na izdržavanje odmah podnijeti zahtjev za uvjetnim otpustom.

     

     

     

    Ovo zadnje nece ici...

     

    Naime, nekoliko tjedana ce provestti na dijagnostici u Remetincu te ce potom biti upucen dalje u odredenu kaznionicu. Po dolasku u kaznionicu morat ce ponasanjem zasluzit ocjenu i dobiti status korisnika izvankaznionickih pogodnosti, sto je samo po sebi proces koji traje 8-9 mjeseci. Tek onda u obzir dollazi podnosenje zahtjeva u dogovoru s odjelom tretmana.

     

    Ukoliko ga podnese na svoju ruku i suprotno stavu kaznionice koja ga npr. u svom pisanom misljenju ne podrzi, gotovo ce sigurno biti odbijen i izgubit ce pravo na podnosenje zahtijeva iducih godinu dana.

  4. Molim pomoć.. Moj dečko je prije 2godine kupio auto i nedugo nakon toga ga posudio svom ocu. Međutim, auto je založen bez njegovog znanja kod kamatara koji je njegovom ocu 'posudio' 10 000kn. Naravno, kad je dečko to doznao, pokušao je vratiti auto ali bezuspješno jer je kamatar potraživao dvostruku svotu od posuđene. Čitav slučaj je prijavljen, ali od toga nikakve koristi jer izvršivši premetačinu kod navedenog kamatara policija nije pronašla auto, a čovjek se brani da o tome ništa ne zna. Da bude gore, i prometna i knjižica vozila su u autu. Može li se što učiniti s pravne strane ili da se pomirimo sa situacijom da auto više nećemo vidjeti?

     

    Moze.

     

    Nek tuzi oca.

  5. da li mi itko ovdje moze napisati kakve su mogucnosti uvjetnog otpusta ako se u vrijeme izdrzavanja kazne otkrije neka bolest kod zatvorenika, akutna kojoj je potrebno dalje lijecenje, koje se onda odvija u raznim bolnicama.... znaci postoji mogucnost lijecenja, boravak zatvorenika je u zatvorskoj bolnici, kazna 8mj..... da li se moze traziti na osnovu te akutne bolesti raniji otpust?????

     

    Zatvorska bolnica u svetosimunskoj.

     

    Iz mog iskustva, otpustaju samo one koji su na samrti.

     

    Zbog eventualnog lijecenja ili operativnih zahvata koji su hitni, a ne mogu se obaviti u zatvorskoj bolnici, moze se traziti privremeni prekid kazne preko suca izvrsenja.

  6. - po mom izračunu, ostalo još 10 mjeseci za izdražavanje do tog uvjetnog otpusta po službenoj dužnosti (negdje sam pročitala, ali sad ne mogu naći gdje, da se polazi od predpostavke da će se u pravilu odobravati, ukoliko nije bilo nekih problema sa zatvorenikom tijekom izržavanja kazne)

     

    Los ti je izracun.

     

    Osnovni uvjeti da dobijes uvjetni otpust je da prije toga koristis izvankaznionicke pogodnosti (izlaz, vikend), a takoder je bitno da te kaznionica u svom pisanom nalazu podrzi u tome. Te uvjete neces steci za 10 mjeseci u nijednoj kaznionici, narocito zbog toga sto je rijec o kazni od 4 godine. Sto je veci dio kazne izdrzan u istrazi, u pravilu si vise diskriminiran pri uvjetnom otpustu u odnosu na one koji istu kaznu izdrzavaju cijelu u kaznionici. Potrebno je dosta strpljenuja i vremena da se dokazes da zasluzujes uvjetni otpust. Nazalost, tek kad dodes u kaznionicu, tek tada pocinje zapravo tvoje izdrzavanje kazne i ocjenjivanje.

  7. Nisi ti mene shvatio, taj kojeg sam pošpricao mene privatno tuži jer je bio privremeno nesposoban za rad, za psihičke i fizičke bolove i potražuje ukupno 19000 kn odštete. Ja sada morao odgovoriti na tužbu da sud razmotri hoće ići u postupak to ili ne? A mene zanima da ako to ode u postupak, da li ja onda imam pravo na odvjetnika po službenoj dužnosti ili moram imati svog odvjetnika ili mogu i sam, što ne želim jer nisam pravnik i ne poznajem zakone, pa me interesira jel imam pravo na kakvu besplatnu pravnu pomoć.

     

    Mislim da su tuzba i odstetni zahtijev usmjereni kako bi se tebe odvratilo od terecenja njih u drugom kaznenom postupku, klasicni odvjetnicki blef.

     

    Nemas pravo na odvjetnika po sluzbenoj duznosti, ali vjerujem, barem zelim vjerovati, da ces se uspjesno obraniti od tuzbe.

  8. Nije direktno vezano za temu ali vrijedi znati

     

    Rok za podnošenje zahtijeva za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude je 30 dana od dana pravomoćnosti po starom ZKP-u.

    Europski sud za ljudska prava je u svojim presudama presudio da je dopušten rok od 6 mjeseci i time dao packe hrvatskom pravosuđu, hint slučaj Maresti protiv RH.

    Glina

    okej. hvala ti.. a znas li nesto o vikend izlascima?

     

    teoretski nakon trecine kazne, u praksi nakon polovine, kod kracih kazni i kasnije. Prvo izlazak u grad Glinu na uobicajenih 3 sata, barem 3 puta (tri mjeseca, i da sve protekne u redu) zatim jos 3 puta po 6 sati (jos tri mjeseca), pa vikend u trajanju 24 ili 48 sati. To je okvirno, moze i nesto brzim tempom, a cesce sporijim. Ako dobije premjestaj u poluotvoreni tip, brze ce doci do vikenda koji mogu biti do 120 sati mjesecno + pravo godisnji odmor, kuci.

    Glina

    je, je prije sat vremena :zaljubljen: 13 min pricali B-) prvi put mu cula glas nakon 2 mjeseca.. pfff.. e nesto mi je spominjao probaciju nakon 1.7. točnije nakon ulaska u EU, jel znaš ti šta o tome? kao da će im rezat kazne..

     

    Moj savjet je da se ne zanosite tim pricama ni ti ni on.

     

    To je urbana legenda koja kruzi zatvorima vec 2 desetljeca, pa Papa, pa josipovic, pa EU, pa ovo ono. Razgovarajuci s ljudima koji rade u Sredisnjem uredu na visokim funkcijama mogu ti pouzdano reci da je patka. Inace, i sam sam se naslusao slicnih prica u Glini. Realnost ti je uvjetni otpust od cca 2 mjeseca po godini kazne pod uvjetom da bude jako dobrog vladanja.

    Glina

    a od kud ideš?

     

    ja imam jedno pitanjce.. naime, kak me momak nemre nazvat, može samo svoju mamu, i sad je on rekao njoj da zovne mene jedan dan, u toliko i toliko sati, pa da ona da njega meni na mobitel.. e sad, jel to nešto što se ne bi trebalo radit, i postoji li mogućnosti da snosi neke sankcije zbog tog ukoliko skuze da ne prica sa svojom majkom ? :/

     

    Moguce je da snosi posljedice, ali...

     

    U pravilu ti to funkcionira ovako, napise zamolbu da mu se odobri tel. broj nekog od obitelji, a navede tvoj broj. Kaznionica nema mogucnost provjere tko je stvarni vlasnik mobilnog broja i to u praksi funkcionira.

     

    Buduci se razgovori slusaju i snimaju, moze snosit posljedice ako je nekom od policajaca ili tretmanaca stao na zulj.

    Glina

    Polazak sa autobusne stanice zagreb ....vozi relaciju zagreb-sisak-glina 7.30,8.30,10.00,14.15,15.00,18.00,19.45 i polasci sa autobucne stanice glina....relacija glina-petrinja-sisak-zagreb 6.30,10.30,14.30,17.45 neznam dali je od busne stanice u glini jos puno ima do samog zatvora....

     

    Bitno ti je doci na vrijeme, dodes li poslije 16 h nece te pustiti na posjetu. Racunaj da ti voznja Zg-Glina traje najmanje 2 h.

     

    Inace, najzgodnije ti je da ti decko organizira prijevoz s nekim kad mu netko od frendova/cimera ima posjetu

  9. Na odvjetniku je da dokaže da se radi o teškim tjelesnim ozljedama, što nije teško jer kao što ste rekli, sin Vam je na traumatologiji, postoji podljev oka, masnice...

     

    Podljevi i masnice nisu teske tjelesne

     

    Obicno pod teske ozljede potpadaju lomovi, izbijanje zubi, oštečenja tkiva u večem opsegu, ozljede s trajnim posljedicama i sl.

  10. Dozvoljeno je prigovoriti po oba osnova odjednom, pa koji prode...

     

    Iz mog iskustva odvjetnici se u pravilu uvijeg zale po svim dopustenim osnovima i u kaznenom i u prekrsajnom pravu, buduci se ono na sto nisi prigovorio nece ni razmatrati, a nista ne kosta prigovoriti

     

    Racunam s tim da sud moze odbaciti obranu, ali tek na raspravi koju mora sazvati, buduci da ce do tada predmet biti u zastari, nalog ce pasti u vodu s podsmjehom, mojim..

  11. Sve stoji...

     

    Ovaj konkretno je primjer samo pro forme, jer unutar mjesec dana nastupa apsolutna zastara.

     

    naravno, svatko pametan ce ga prilagoditi svojim konkretnim potrebama uz, naravno, drukcije obrazloženje.

     

    Poanta je na nekim osnovnim stvarima koje bi trebao sadrzavati, poput broja naloga/rjesenja/presude protiv koje se podnosi, osnova po kojima se podnosi, obrazloženje, prijedlog...

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija