Jump to content

suni

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Osim same težine oštećenja moraju biti zadovoljeni i drugi uvjeti iz Zakona o socijalnoj skrbi. Najbolje da o tome razgovarate sa Vašim socijalnim radnikom u centru za socijalnu skrb gdje biste trbali dobiti sve potrebne informacije.
  2. Tu se radi o prisilnoj hospitalizaciji, ukoliko prijateljica nije potpisala pristanak. Materija je regulirana Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Nakon dovođenja od strane policije, ukoliko nema pristanka na liječenje, u roku od 48 sati liječnik mora odlučiti o otpuštanju ili o prisilnom zadržavanju. U daljnjem roku od 12 sati upućuje se obavijest sudu koji će donijesti odluku o pokretanju psotupka i osobi postaviti punomoćnika. Nadalje tu postoje daljnji rokovi propisani za donošenje odluke, itd. U konkretnom slučaju ne znam je li ona ipak dala pristanak pa zato nije pokrenuta ova procedura. Ukoliko ga je i dala, može ga u svakom trenutku povući. Ukoliko se zadržava bez pristanka i ako nije provedena propisana procedura, radi se o kršenju njezinih prava.
  3. Bilo koja mirovina do ovog iznosa, nije isključena cijela obiteljska mirovina
  4. Osim što je alimentacija određena, da li je otac stvarno i plaća? Ako ne, možete dokazivati da je ne plaća, pa onda taj prihod niti nemate. Ukoliko plaća, s tim iznosom od 1259 kn prelazite cenzus za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć, a plus još bi centar za socijalnu skrb po svojoj praksi mogao sve vas koji živite u istoj kući smatrati jednom obitelji pa u prihode uračunati i prihode Vaših roditelja, što Vam ne ide u prilog.
  5. Ne postoji, u vrijeme rođenja djeteta 2007. nije postojala takva mogućnost pa se ne može novi Zakon o rodiljnim primijeniti na situaciju koja je nastala prije nego što je Zakon stupio na snagu.
  6. Najbolje da se djeca obrate mjesno nadležnom centru za socijalnu skrb radi utvrđivanja postoje li uvjeti za ostvarivanje nekog prava (doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina). Status njegovatelja ne mogu ostvariti.
  7. Bojim se da niste u pravu,bovu. U pravu ste kada kažete da invalidnina nije socijalno pravo, odnosno ne bi trebala biti, međutim sukladno pozitivnim zakonskim odredbama ispada da jest. Ukoliko okramst55 ostvaruje pravo na osobnu invalidninu na temelju Zakona o socijalnoj skrbi, a na temelju ovog iznosa od 1.250,00 kn pretpostavljam da da, ova invalidnina ovisi o prihodu. Sukladno zakonu o soc.skrbi samo je mirovina do iznosa 2.200,00 kuna isključena iz prihoda. Prihod od iznajmljivanja stana bi se uračunao u prihod. Jedini način je da zatajite od CZSS ovaj podatak...hm...pogotovo ako će iznajmljivanje biti na crno...
  8. Nećete moći dobiti pomoć od CZSS. Imate ugovor o dosmrtnom po kojem ste dužni uzdržavati majku, a u to ulazi i plaćanje doma.
  9. Osiguranica je vlasnica obrta i jedina zaposlenica u razdoblju od 01.01.2007. do 15.03.2013. Ima dugovanje po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje. U srpnju 2010. odlazi na bolovanje, ali ne može dobiti naknadu plaće zbog dugovanja. Podnosi zahtjev za prijeboj tražbine na temelju Pravilnika o postupku prijeboja tražbine po osnovi prava na povrat isplaćene naknade plaće i prava na naknadu plaće s obvezom po osnovi duga za doprinose (NN 147/09, 25/11). Od HZZO-a dobija odgovor da je sukladno Pravilniku stjecatelj tražbine po osnovi prava na naknadu plaće osiguranik kojem je HZZO sukladno Zakonu obveznom zdravstvenom osiguranju odobrio pravo na isplatu naknade plaće za vrijeme bolovanja na teret HZZO. Na temelju tadašnjeg čl. 62. (sada 81) ZOZO osiguraniku koji nije uplatio doprinos za najmanje 30 dana ograničava se korištenje prava iz zdrav.osiguranja, osim prava na hitnu med.pomoć. NA temelju navedenog nema uvjete za dobivanje statusa stjecatelja tražbine po osnovi prava na naknadu plaće. Dakle, nema pravo na naknadu plaće jer je dužna doprinose i ne može dobiti prijeboj tražbine sukladno Pravilniku. Moje pitanje je nije li ovaj Pravilnik donesen upravo zbog ovakvih slučajeva, odnosno na koje slučajeve se onda odnosi ako u ovom konkretnom slučaju očito nije primjenjiv?
  10. Da li netko nešto zna ili je čuo o ovoj odvjetnici?
  11. Hvala svima na odgovoru. Nadam se da klompa nije u pravu. Žalba je poslana pa ćemo vidjeti. Znam da ne može imati mirovinu veću od one koju bi ostvario za 40 godina staža, a i da ako dobije tih 30 % gubi neki dodatak na mirovinu. Ali svejedno bi bilo najisplativije da mu se prizna tih 30 %, pa barem do visine koje bi bila mirovina za 40 godina staža, ako je to moguće. S druge strane nekako se bojim da pravnik u Mirovinskom ne bi napravio takvu kardinalnu pogrešku... možda je neka caka u pitanju...
  12. Moj svekar dobio je rješenje o prijevremenoj starosnoj mirovini, ima 60 godina i ukupno 36 i nešto godina staža (Hrv+BiH),ali mu je za mirovinu uzeto samo 34 i nešto godina staža stečenih u RH.zašto mu osobni bod za izračun mirovine nije uvećan za 30 % prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, obzirom da ima status dragovoljca, za što je priložio i potvrdu? Hvala!
  13. Ima pravo na novčanu, tzv. stalnu pomoć pod određenim uvjetima, kao što su npr. da nema zakonskih obveznika uzdržavanja ili da je isti nisu u mogućnosti uzdržavati, da nema imovinu iz čije prodaje bi mogla ostvariti sredstva za život, itd. Uvjeti propisani Zakonom o socijalnoj skrbi. Visina novčane naknade za radno nesposobnu osobu iznosi 750,00 kuna, dakle, mogla bi ostvariti razliku između mirovine i tog iznosa. Ako je bolesna i nemoćna i potrebna joj je tuđa pomoć i njega može ostvariti i tzv. doplatak za pomoć i njegu koji može iznositi 350,00 kuna ili 500,00 kuna, ovisno što se utvrdi vještačenjem. Pomoć za troškove režija ne može ostvariti u ovom sustavu, ali npr. Grad Zagreb, ako se ispune određeni uvjeti priznaje i takvu pomoć. Najbolje da se obrati mjesno nadležnom centru za socijalnu skrb gdje će dobiti detaljne upute.
  14. podnijeti zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb . prema mjestu prebivališta oca
  15. zabilježba tražbine ne služi naplati "dugovanja" od CZSS. To je samo način kontrole CZSS da osoba koja prima stalnu pomoć ne proda nekretninu i tako ostvari sredstva za život mimo znanja CZSS. U tom slučaju naravno više ne bi imao pravo na stalnu pomoć.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija