Jump to content

novomata

Korisnik
 • Broj objava

  12
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O novomata

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. novomata

  korona

  Na portalu 24 sata je objavljeno da je čovjek s respiratornim problemima, koji je bio u Italiji u vrijeme kad je započela zaraza koronom, ušetao u bolnicu i boravio među ljudima čekajući red, a takvih primjera je bilo više. Zanima me postoje li kaznene mjere za takve neodgovorne pojedince? Hvala.
 2. Čestica je bila društveno vlasništvo, 2014. godine je rasparcelirana i sad je garaža na mojoj čestici. Ugovora o darovanju nije bilo. U povijesnom prikazu u katastru na internetu se nigdje ne vidi je li netko kao vlasnik bio upisan na garažu.
 3. Garažu koju su izgradili roditelji koristim već preko 20 godina. Sada me otac (koji nije upisan kao vlasnik garaže) pita kako ćemo riješiti njegov dio u garaži koju mi je "poklonio u dobroj vjeri". On može dokazati da je investitor, ali ne znam može li dokazati da je bio vlasnik. Molim vas možete li mi pojasniti što znači "pokloniti u dobroj vjeri"? Da li imam dosjelost na garaži, budući da je koristim duže od 20 godina, uredio sam je i renovirao, a on nikad nije iznio nikakvu primjedbu na to?
 4. Trgovina elektroničkom robom prodaje i pouzećem preko interneta. Mailom sam se interesirao za određeni proizvod na akciji i dobio potvrdu da je ponuda ispravna. Naručio sam proizvod, te nakon traženja dobio mail da je roba poslana. Rok isporuke je bio 7 radnih dana i nakon prolaska roka kontaktirao sam trgovinu i dobio obavijest da nemaju zaprimljenu moju narudžbu. Postoji li, temeljem mail korespondencije, obaveza trgovine da mi dostavi robu po cijeni koja je bila u trenutku narudžbe?
 5. Hvala Vam na odgovoru. Mnogo ste mi pomogli.
 6. Supružnici su 70-tih godina prošlog stoljeća kupili parcelu i započeli gradnju kuće. U rastavi sredinom 80-ih godina, sud je proglasio objekt fizički nedjeljivim, a omjer vlasništva je određen na 3/5 i 2/5 u korist bivšeg supruga. Djelomično izgrađeni objekt je procijenjen. Nakon toga, bivša supruga nije tražila isplatu za njen dio, a to nije pokrenuo niti suprug, koji je nastavio živjeti u nekretnini. On je završio s izgradnjom do kraja, a jedan dio je koristio za gospodarsku aktivnost. Bivša supruga više nije pristupila nekretnini. Danas se postavljaju sljedeća pitanja: 1. Ukoliko se danas zatraži isplata prema sudski utvrđenim omjerima, vrijedi li tadašnja procjena vrijednosti nekretnine ili se ona mora ponovo procjenjivati u stanju u kakvom je bila u trenutku rastave? Tadašnja vrijednost danas ne bi bila dovoljna niti za dio građevinskog zemljišta na kojem je nekretnina sagrađena. 2. Ima li supruga pravo na dio ostvarene dobiti zbog iznajmljivanja nekretnine za gospodarsku djelatnost? 3. Ima li suprug pravo tražiti nadoknadu za dio troškova održavanja (krov), te komunalija (struja, voda, priključak na kanalizaciju) i koliko godina unatrag?
 7. Na vozilu je načinjena totalna šteta i ono je odjavljeno. Od osiguranja sam dobio odštetu, a sačuvani dijelovi su ostali meni. U MUP-u sam potpisao obrazac da će vozilo biti na mojoj adresi. Želim ga prodati cijelog (ne dio po dio), pa postavljam nekoliko pitanja: Pretpostavljam da s kupcem moram napraviti kupoprodajni ugovor da se kojim slučajem ne bih našao u problemima ako se karoserija pojavi u nekoj šumi. Moram li taj ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika? Mora li se prodaja prijaviti poreznoj upravi? Da li će trebati platiti porez? Moram li kopiju kupoprodajnog ugovora dostaviti MUP-u zbog onog obrasca? Hvala.
 8. Registracija vozila mi je istjecala u nedjelju u 24 sata. Tehnički i produženje registracije sam uradio u petak, te platio sve doprinose vezane uz vozilo (naknada za ceste, naknada za okoliš). U nedjelju u poslijepodnevnim satima sam imao prometnu i na vozilu je procijenjena totalna šteta i vozilo je odjavljeno. Zatražio sam povrat naknade za ceste od Županijskih cesta i to je u proceduri. Isto tako sam zatražio i povrat posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jer se vozilo nije moglo koristiti od trenutka prometne nezgode, što je prije od važenja produženja prometne. Od njih sam dobio odgovor, citiram: "... predmetnu posebnu naknadu ste bili obvezni platiti kao vlasnik vozila pri registraciji odnosno pregledu tehničke ispravnosti istog, neovisno od naknadne odjave vozila, koja je činjenica bez utjecaja na mogućnost ostvarenja prava na traženi povrat razlike uplaćenog iznosa posebne naknade. Naime, posebna naknada plaća se jednokratno na gore naznačeni način, neovisno o vremenskom trajanju vlasništva ili nekog drugog prava...". Dakle, povrat ne mogu dobiti, ne mogu dobiti ni prebijanje plaćene naknade s naknadom koju ću morati platiti pri registraciji novog vozila. Je li to u redu i ima li pomoći? Nije velika svota, ali je stvar principa.
 9. Član sam sportske udruge i imamo problem. Predsjednik i dopredsjednik su predali ostavke. Oni su, iako u ostavci, nastavili rad, sazvali Upravni odbor koji je donio odluku o sazivanju izborne skupštine. Temeljem našeg Statuta, članovi Upravnog odbora ujedno su i članovi Skupštine. Međutim, članovi postavljaju pitanja da li, budući da su dali ostavke, imaju li njih dvojica pravo prisustvovati sjednicama Upravnog odbora i pravo glasa na Skupštini i pravo potpisa. To postavlja veliki problem, jer u tom slučaju predsjednik nije mogao sazvati sjednicu Upravnog odbora jer samo on ili dopredsjednik to mogu. Odluka o sazivanju Skupštine bi u tom slučaju bila nevažeća. Naš Statut takav slučaj ne predviđa, kao ni Zakon o udrugama. Problem je i u tome što se Skupština mora održati u skoro vrijeme, pa nismo sigurni da stignemo zatražiti mišljenje Ureda državne uprave. Molim vas za što skoriji odgovor. Hvala.
 10. I u mom klubu se postavilo ovo pitanje. Zakon o sportu to ne brani ili ...?
 11. Sportska udruga unajmljuje već više od 20 godina prostor športske dvorane za trening. Vlasništvo dvorane se mijenjalo - škola, Ministarstvo i sada na kraju gradska sportska ustanova. Prije 20 godina sportska udruga je svoja sredstva uložila u kupnju sportske opreme u dvorani. 15 godina su u dvorani tu opremu koristili škola i svih drugih korisnika, a udruga nije tražila naknadu za korištenje opreme. Sadašnji vlasnik je kupio novu opremu, a stara, od udruge, je zbog dotrajalosti, rashodovana. Ima li udruga pravo na dio vlasništva nove sportske opreme?
×
×
 • Napravi novi...