Jump to content

subaru11

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Duro, svaka ti dala...Iskreno hvala. Puno si mi pomogao.
  2. Hvala duro.Možeš li biti malo konkretniji,molim te. Imam 45 godina i znam da bi mi 6a. bila oko 3300kn. Jesi li siguran da bi 6 bila oko 800 kn veća?
  3. Molim pomoć.Stvarno je hitno i bitno. Pripadnik sam gardijske brigade od 91.god (do danas), čin natporučnik,ukupan radni staž 35 godina, nemam status HRVI.prije nekoliko dana saznao sam da sam na listi za izdvajanje iz sustava.U vrlo kratkom vremenu moram se odlučiti između mirovine "6a" i "6".Pokušao sam se obratiti i vojnim i civilnim ustanovama ali to predugo traje. Molim nekoga kompetentnog da mi odgovori: 1.razlika u iznosu jedne i druge mirovine 2.razlika u otpremnini 3.ostale razlike između jedne i druge mirovine.
  4. Očitovanje MORH-a po tom pitanju: 1. Navodimo u svezi invalidskih mirovina da nije točno da po prestanku djelatne vojne službe zbog ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu po čl. 6.a., osobe odmah pokreću postupak pred HZMO za promjenu osnova umirovljenja po čl. 11. citiranog Zakona, budući se pravo na ostvarivanje prava na mirovinu po jednoj od osnova utvrđuje rješenjem Ministarstva obrane o prestanku djelatne vojne službe, kojeg u ostvarivanju prava na mirovinu provodi HZMO, te prestanak djelatne vojne službe radi ostvarivanja prava na mirovinu po jednoj osnovi isključuje pravo na ostvarivanje mirovine po drugoj osnovi po rješenju HZMO. 2. Također, nije upitna zakonska mogućnost da djelatne vojne osobe kojima je djelatna vojna služba prestala s pravom na invalidsku mirovinu u skladu s odredbama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, a koje ujedno ostvaruju status hrvatskih branitelja i HRVI-a, u zasebnom postupku prema odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji («NN» broj: 174/04) ostvare pravo na invalidsku mirovinu u skladu s čl. 15. citiranog Zakona, ukoliko je trajni gubitak radne sposobnosti ili nastanak profesionalne nesposobnosti za rad nastao zbog posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja ili pojave bolesti u svezi sa sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Međutim, pravo na mirovinu i ta kategorija osoba može ostvariti samo po jednoj, povoljnijoj osnovi, te takav postupak ne predstavlja nikakvu zloporabu Zakona, već zakonsku mogućnost izbora povoljnije mirovine. Ovo je reakcija pravne službe MORH-a na tekst u jednim novinama o simultanom vođenju postupka za odlazak u 6.a i u invalidsku mirovinu. Očito se simultano ne mogu voditi dva postupka. Ali moguće je i zakonski utemeljeno ostvariti 6a a zatim nakon liječenja,pogoršanja bolesti, stjecanja privremenog ili trajnog statusa HRVI ili nečeg sl. pokrenuti postupak za ostvarivanje mirovine po nekoj drugoj osnovi. Otpremnina nije upitna (provjereno).
  5. Očitovanje MORH-a po tom pitanju: 1. Navodimo u svezi invalidskih mirovina da nije točno da po prestanku djelatne vojne službe zbog ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu po čl. 6.a., osobe odmah pokreću postupak pred HZMO za promjenu osnova umirovljenja po čl. 11. citiranog Zakona, budući se pravo na ostvarivanje prava na mirovinu po jednoj od osnova utvrđuje rješenjem Ministarstva obrane o prestanku djelatne vojne službe, kojeg u ostvarivanju prava na mirovinu provodi HZMO, te prestanak djelatne vojne službe radi ostvarivanja prava na mirovinu po jednoj osnovi isključuje pravo na ostvarivanje mirovine po drugoj osnovi po rješenju HZMO. 2. Također, nije upitna zakonska mogućnost da djelatne vojne osobe kojima je djelatna vojna služba prestala s pravom na invalidsku mirovinu u skladu s odredbama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, a koje ujedno ostvaruju status hrvatskih branitelja i HRVI-a, u zasebnom postupku prema odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji («NN» broj: 174/04) ostvare pravo na invalidsku mirovinu u skladu s čl. 15. citiranog Zakona, ukoliko je trajni gubitak radne sposobnosti ili nastanak profesionalne nesposobnosti za rad nastao zbog posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja ili pojave bolesti u svezi sa sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Međutim, pravo na mirovinu i ta kategorija osoba može ostvariti samo po jednoj, povoljnijoj osnovi, te takav postupak ne predstavlja nikakvu zloporabu Zakona, već zakonsku mogućnost izbora povoljnije mirovine. Ovo je reakcija pravne službe MORH-a na tekst u jednim novinama o simultanom vođenju postupka za odlazak u 6.a i u invalidsku mirovinu. Očito se simultano ne mogu voditi dva postupka. Ali moguće je i zakonski utemeljeno ostvariti 6a a zatim nakon liječenja,pogoršanja bolesti, stjecanja privremenog ili trajnog statusa HRVI ili nečeg sl. pokrenuti postupak za ostvarivanje mirovine po nekoj drugoj osnovi. Otpremnina nije upitna (provjereno).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija