Jump to content

agal

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je agal objavio

  1. Banka naravno smatra da treba otvoriti poslovan (ni ne cudi me jer mi ga mogu naplatiti), no meni to nije logicki jer bi ionako oba ( i privatni i poslovni ) onda bila vezana za moj oib. Citala sam Zakon o obrtu, razne clanke o pausalnom obrtu i nigdje nije decidirano navedeno da treba biti poslovan..samo kazu ziroracun.. Koliko je meni poznato, ziroracuni, i privatni i poslovni, su ionako pod nadzorom Porezne uprave, pa bi im u konacnici trebalo biti svejedno dal je privatan ili poslovan ...
  2. Otvaram obrt i zanima me dali mogu koristiti privatan ziroracun u poslovne svrhe. Naime, vidim da neki oko mene upravo tako posluju. Dali je to ispravno? Imam privatan ziracun koji bi koristila samo za poslovanje obrta i nebih ga koristila za nista drugo. Pa sad, ako se moze to bi bilo super jer bi ustedila na naknadama banaka...ako ne, zasto nemogu? U kojem clanku pise da ziroracun mora biti poslovan? Oba su ionako vezana za moj oib...Nigdje nista nemogu naci konkretko vezano za tu temu....
  3. agal

    molim pomoc

    Živim sama sa djecom u kuci koja je vlasništvo mene i bivšeg supruga (u pola djela). On je samovoljno napustio kuću prije vise od 2 godine, gotovo 1.5 godina smo pravomoćno razvedeni. U tijeku je sud za podjelu imovine. U kuću je do sada ulazio samo kada nikoga nije bilo u njoj kako bi nam "njuškao "po stvarima. Nisam promijenila bravu, jer to po zakonu nažalost ne smijem. S djecom (troje maloljetnih) je imao susrete pod nadzorom koji su privremeno ukinuti zbog njegovog nedoličnog ponašanja na tim susretima. Prilikom zadnjeg verbalnog nasilja prema meni, kažnjen je sa kaznom zatvora i zabranom prilaska meni i kuci na manje od 30 metara,i to na 6 mjeseci. Obzirom da ta zabrana prilaska uskoro ističe, zanima me (a još uvijek neprijateljski nastrojen prema meni i samo gleda kako ce izazvati neki sukob) dali se on smije samo tako natrag useliti k nama? Postoji li neki zakon koji to može spriječiti dok se sud ne završi? Postoji li išta ..bilo što ... Čula sam od jedne policajke, prilikom jedne od intervencija, da se on nakon sto je prošlo vise od 6 mjeseci od trenutka napuštanja zajedničkog kućanstva, ne može samo tako vratiti. Da li je to točno? Unaprijed se zahvaljujem.
  4. Ovako, pokrenula sam ovrhu na osnovu pravomocne i orvsne presude, no ovrhu nije moguce provesti jer na presudi nije naveden oib niti ikakav drugi podatak osim imena i prezimena tuzenog. Bez oiba tuzenog mi ovrha nemoze proci. Sto sada? Kako mogu doci do oiba u ovom slucaju? Dali mogu sa pravomocnom presudom otici na sud i tamo ga traziti jer ga oni nisu uveli prilikom sudske rasprave?
  5. Htjela bih kupit polovni auto kratkotrajnim gotovinskim kreditom na moje ime, pa me zanima može li moj bivši muž potraživati dio tog auta obzirom na to da presuda o rastavi još uvijek nije pravomoćna (žalio se je na presudu u studenom 2013.) ili ne? U tijeku je sud oko ostale materijalne imovine. Ne bih se htjela zaletiti.
  6. Poštovani, u tijeku sam brakorazvoda. Ostala sam zivjeti sa djecom u zajednickoj kuci koja se nalazi u dvoristu svekra i svekrve i to vec nekih 9 mjeseci. Jucer kad sam se vratila s posla, zatekla sam među između nasih kuca. Suprug i ja smo upisani u katastru kao vlasnici za nasu polovicu no nikad to nismo prenjeli gruntovno. Ulaz koji smo koristili zadnjih 12 godina, otkako zivimo tamo, je isao u koso prema mojoj kuci. Taj dio ulaza je djelomicno zapravo na njihovoj zemlji. Mi smo koristili taj dio a oni zadnji dio zemljista gdje su se nalazile nekakve supe ( stavila sam na svoj profil u album slike). Uglavnom, jucer su mi među postavili tako da ja vise nemogu uci u vlastito dvoriste osobnim vozilom. Ostavili su prolaz od 1 metra tek toliko da djeca i ja mozemo pjeske uci. Dali su to smjeli napraviti? I koje je moje pravo? Moram navesti da mene nitko nije obavjesto niti pitao.
  7. Postovani, imala bi pravno pitanje. Zivim u kuci koja je u pola vlasnistva mene i mog supruga. Ona se nalazi na zemlji koju smo prije 12 godina dobili od suprugovih roditelja(oni zive u kuci pored nase), te smo se uknjizili (nazalost) samo u katastralnom uredu i imamo posjedovni list da smo vlasnici te cestice. U gruntovnoj nikada nismo rijesili papire. Suprugovi nikada nisu odzavali nasu polovinu niti se petljali u nas dio zemlje do sada. Sada smo suprug i ja u tijeku brakorazvoda te je suprug izselio krajem sijecnja iz kuce, a ja sam ostala u kuci s djecom. Suprugovi roditelji ne kontaktiraju ni samnom, niti sa unucima. U zadnje vrijeme se svekar i svekrva sve vise ponasaju kao da je taj posjed i kuca njihova, te su poceli kositi, jos uvijek moje i suprugovo dvoriste, bez mog pristanka. Poceli su se uplitati u to i ako meni moj otac dodje prozor popravit jer ga je dijete razbilo, te ulaze u moj teren bez pitanja i tjeraju moje roditelje s iste zemlje. I danas su opet kosili kad sam otisla na posao. Smiju li to oni? Imaju li oni pravo ponasati se kao da je to njihovo? Sto mogu poduzeti po tom pitanju? Imam li kakovih prava.. Unaprijed se zahvaljujem.
  8. Imam i ja takvog, uskoro bivseg muza. Inace suspendiran djelatnik policije. Pokušajte komunicirati s bivsim muzem, smsima u vezi djece, mozda ce Vam onda biti lakse, a ujedno cete i imat neki dokaz ukoliko ce i pismenim putem biti bezobrazan prema Vama. Pismene poruke vrijede na policiji kao dokaz. Samo pazite da Vase poruke budu kulturne i ok, da nebi i sebi napravili stetu.
  9. Suprug je 2006.digao kredit na 10 godina i kao osiguranje kredita morao je otvoriti policu zivotnog osiguranja gdje sam ja bila upisana kao korisnik osiguranja u slucaju nezgode. Mi smo kredit i tu policu zajedno otplacivali. Trenutno smo u brakorazvodu. Sada je suprug prebacio policu tj.naveo je svoga oca kao korisnika osiguranja (da je prebacio na djecu, nebih rijeci rekla). Moje pitanje je, dali se na policu osiguranja gleda kao na bracnu stecevinu ? Smije li on dirati policu za vrijeme brakorazvodne parnice? Imam li ja kakva prava na nju? Unaprijed se zahvaljujem
  10. Hvala puno na informaciji. Imam jos jedno pitanje. Suprug je prije nekih 5-6 godina digao kredit i kao osiguranje kredita morao je otvoriti policu zivotnog osiguranja gdje sam ja bila upisana kao korisnik osiguranja u slucaju nezgode. Mi smo kredit i tu policu zajedno otplacivali. Sada je suprug prebacio policu tj.naveo je svoga oca kao korisnika osiguranja. Moje pitanje je, dali se na policu osiguranja gleda kao na bracnu stecevinu ? Smije li on dirati policu za vrijeme brakorazvodne parnice? Unaprijed se zahvaljujem
  11. Poštovani,molila bih pravni savjet. Naime, 2001. sam sa suprugom napravila i uselila u kucu koju smo uveli u katastar kao vlasnici (kuce+dvoriste) u pola djela. Na toj adresi zivim od 2001. a i ulagala sam kroz dugi niz godina u nju ( za sto postoje dokazi o kreditima, 20 godina braka i petero zajednicke djece.) Nismo rijesili papire u gruntovnici niti legalizirali objekt jer nismo imali novaca. Kucu smo sagradili na zemllji ciji je vlasnik suprugov otac. On nam je to dao usmeno i postoji negdje ugovor kojim tu polovicu zemlje daruje nama(no nemogu ga naci, suprug je uzeo sve papire iz kuce i odselio iz nje 22.1.). Trenutno je u tijeku razvod braka(nasilnik koji je inace drzavni sluzbenik, koji ce kroz koji tjedan dobiti mirovinu i onda se planira vratiti u kucu u kojoj zivim sa djecom i "piti nam krv" ), i saznala sam da se meni iza ledja rijesavaju papiri, tj.legalizira kuca i da je svekar prepisao zemlju koju je darovao nama, na svekrvu i izgleda da ce i kucu prenjeti nakon legalizacije na svekrvu kako bi se mene izigralo. Postoji li nacin da to sprijecim? Smiju li to oni? Mogu li ja sto napravit, mozda se napraviti luda i svoj dio sama legalizirati i prepisati na djecu?Na sto sam muka... Molim bilo kakav savjet...zbilja sam ocajna..
  12. Nezelim nikoga nista okrivljivati, no ja kao majka, otvorila bih jako dobro oci, jer ne vjerujem da dijete od 6 godina moze izmisliti tako nesto. To sto je plakala nakon razgovora s vama, meni djeluje kao da je "pukla", sto ste razotkrili njihovu tajnu za koju nitko nije trebao saznati. ...mozda je bila samo laz, neduzna igra, no svakako otvorite oci i pratite ponasanje vaseg djeteta.
  13. Za to da je prestala bracna zajednica (22.01.2013.) postoji pismeni trag i na socjalnoj skrbi kao i na prvom rocistu glede razvoda braka, obzirom da sam ja to koja je predala tuzbu za razvod. Mislila sam nekretninu kupiti hipotekarnim kreditom koji bi digla na svoje ime u skorije vrijeme.
  14. Pozdrav, u tijeku sam razvoda. Suprug i ja imamo zajednicku imovinu iz koje je pocetkom godine dobrovoljno iselio i ja u njoj zivim s djecom. Obzirom da nam se suprug prijeti da ce se uskoro vratiti iz podstanarstva (ima na to pravo jer je zajednicka imovina), zivjeti s nama i "piti nam krv" , razmisljala sam o tome da napustim zajednicku imovinu s djecom i naknadno trazim svoju polovinu iste, no i da u meduvremenu kupim neku drugu. Moje pitanje je: ukoliko kupim nekretninu sada, u tijeku razvoda na svoje ime, ima li moj muz ikakvih prava na istu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija