Jump to content

Treća osoba

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Savjetujem vam da "šprancijranje" bilo koje presude svedete na minimum. Prema mome osobnom iskustvu, najuspješnije su one presude gdje je citiranje fraza i prepisivanje sadržaja dokaza svedeno na najmanju moguću razinu - najopsežniji treba biti dio u kojem iznosite vlastite zaključke i pravna razmišljanja. Odnosno, što manje šprance, što više vlastitih riječi. U svakom slučaju mislim da niti jedan ocjenjivač ne želi čitati 10ak stranica analize dokaza i ispraznih floskula, već želi vidjeti kako kanditad razmišlja i zaključuje. Ovo pogotovo kod kaznene presude. Dakle, samo hrabro, a špranca neka vam služi samo kao backup.
  2. Evo na upit kolegice pravnice_st par potpitanja iz kaznenog zakona koliko se mogu sjetiti. U pravilu, nije nužno odgovoriti na sva potpitanja, pogotovo ako je prvi odgovor bio potpun. Nije bilo potrebno uspoređivati stari i novi KZ. Inače, sutkinja Garačić ispituje izravno iz svoje skripte - držala ju je pred sobom cijelo vrijeme. Potpitanja kod načela primjene blažeg zakona obuhvaćala su gotovo sve iz skripte - alternativitet (i njegove iznimke), konkretnost, ocjenu blažeg zakona. Pitanje razlozi isključenja protupravnosti - kako se dijele, razlika krajnje nužde i nužne obrane. Uvjetni otpust i opoziv - samo ovo: tko daje uvjetni otpust (sudac izvršenja). Zastara progona - (nisam govorio o zastarnim rokovima), koja kaznena djela ne zastarjevaju, što se događa nakon zastare (nemogućnost primjene kaznenog zakonodavstva) Posebni dio, zlouporaba položaja i ovlasti, mito - ovdje samo najosnovnije - o kakvom se dijelu radi po klasifikaciji kaznenih dijela, što je znatna imovinska korist - tko tumači neodređene vrijednosti i zašto. Eto, nadam se da sad više nema dvojbi oko novog KZ-a. Način odgovaranja je isti kao i za stari zakon - naučite skriptu od sutkinje Garačić i dobro zapamtite opći dio.
  3. Evo jedan komentar i od mene. Izašao sam na usmeni ispiti u četvrtak, sutkinja Ana Garačić bila je predsjednica komisije. Kolegice s kojima sam odgovarao i ja dobro smo se pripremili. Odgovarali smo na pitanja kako smo i učili i držali se zakonskog teksta. Potpitanja nisu bila preteška, a ispitivači su bili raspoloženi, pogotovo nakon što su shvatili da poznajemo materiju. Sama predsjednica komisije, iako nije postavljala jednostavna pitanja, bila je ugodan sugovornik i zaista je pridonijela pozitivnoj atmosferi tijekom cijelog ispita. Koliko sam bio nervozan na početku ispita, toliko sam se opustio i usredotočio na samom kraju. Mislim da sam baš zato zadnju grupu pitanja i najbolje odgovarao. Naučio sam koliko je bitno prevledati vlastiti strah i tremu. Toliko od mene. Bilo je to užasnih šest mjeseci ali radili smo naporno i zadovoljni smo s rezultatom. Svima vama koji tek krećete sa učenjem želim sve najbolje, a onima koji nisu položili da ustraju i pokušaju ponovno u rujnu. Nemam neki poseban savjet osim da zapamtite odgovore na svako pitanje, onako kako piše u zakonu, i najvažnije, budite samopuzdani i sigurni u ono što ste naučili.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija