Jump to content

Treća osoba

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Treća osoba objavio

  1. Savjetujem vam da "šprancijranje" bilo koje presude svedete na minimum. Prema mome osobnom iskustvu, najuspješnije su one presude gdje je citiranje fraza i prepisivanje sadržaja dokaza svedeno na najmanju moguću razinu - najopsežniji treba biti dio u kojem iznosite vlastite zaključke i pravna razmišljanja. Odnosno, što manje šprance, što više vlastitih riječi. U svakom slučaju mislim da niti jedan ocjenjivač ne želi čitati 10ak stranica analize dokaza i ispraznih floskula, već želi vidjeti kako kanditad razmišlja i zaključuje. Ovo pogotovo kod kaznene presude. Dakle, samo hrabro, a špranca neka vam služi samo kao backup.
  2. Evo na upit kolegice pravnice_st par potpitanja iz kaznenog zakona koliko se mogu sjetiti. U pravilu, nije nužno odgovoriti na sva potpitanja, pogotovo ako je prvi odgovor bio potpun. Nije bilo potrebno uspoređivati stari i novi KZ. Inače, sutkinja Garačić ispituje izravno iz svoje skripte - držala ju je pred sobom cijelo vrijeme. Potpitanja kod načela primjene blažeg zakona obuhvaćala su gotovo sve iz skripte - alternativitet (i njegove iznimke), konkretnost, ocjenu blažeg zakona. Pitanje razlozi isključenja protupravnosti - kako se dijele, razlika krajnje nužde i nužne obrane. Uvjetni otpust i opoziv - samo ovo: tko daje uvjetni otpust (sudac izvršenja). Zastara progona - (nisam govorio o zastarnim rokovima), koja kaznena djela ne zastarjevaju, što se događa nakon zastare (nemogućnost primjene kaznenog zakonodavstva) Posebni dio, zlouporaba položaja i ovlasti, mito - ovdje samo najosnovnije - o kakvom se dijelu radi po klasifikaciji kaznenih dijela, što je znatna imovinska korist - tko tumači neodređene vrijednosti i zašto. Eto, nadam se da sad više nema dvojbi oko novog KZ-a. Način odgovaranja je isti kao i za stari zakon - naučite skriptu od sutkinje Garačić i dobro zapamtite opći dio.
  3. Evo jedan komentar i od mene. Izašao sam na usmeni ispiti u četvrtak, sutkinja Ana Garačić bila je predsjednica komisije. Kolegice s kojima sam odgovarao i ja dobro smo se pripremili. Odgovarali smo na pitanja kako smo i učili i držali se zakonskog teksta. Potpitanja nisu bila preteška, a ispitivači su bili raspoloženi, pogotovo nakon što su shvatili da poznajemo materiju. Sama predsjednica komisije, iako nije postavljala jednostavna pitanja, bila je ugodan sugovornik i zaista je pridonijela pozitivnoj atmosferi tijekom cijelog ispita. Koliko sam bio nervozan na početku ispita, toliko sam se opustio i usredotočio na samom kraju. Mislim da sam baš zato zadnju grupu pitanja i najbolje odgovarao. Naučio sam koliko je bitno prevledati vlastiti strah i tremu. Toliko od mene. Bilo je to užasnih šest mjeseci ali radili smo naporno i zadovoljni smo s rezultatom. Svima vama koji tek krećete sa učenjem želim sve najbolje, a onima koji nisu položili da ustraju i pokušaju ponovno u rujnu. Nemam neki poseban savjet osim da zapamtite odgovore na svako pitanje, onako kako piše u zakonu, i najvažnije, budite samopuzdani i sigurni u ono što ste naučili.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija