Jump to content

tkošto

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    tkošto je reagirao na G-man u Godišnji odmor kod novog poslodavca   
    Tako je, pod uvjetom da vam neće prestati radni odnos.
    Tako je bilo za vrijeme važenja ranijih zakonskih verzija, a evo što su one propisivale -
    Zakon o radu (važenje 1995-2009) -
    "Članak 44.
    (1) Pravo na godišnji odmor nema radnik koji je to pravo u cijelosti, za tekuću kalendarsku godinu, iskoristio kod prethodnoga poslodavca.
    (2) Prilikom prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku izdati potvrdu o korištenju godišnjeg odmora."
    Zakon o radu (važenje 2009-2014) -
    "Članak 59.
    (1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan odredbama članka 55. i 56. ovoga Zakona, za svaki mjesec rada:
    1) ...
    2) ...
    3) ...
    4) ako je tijekom kalendarske godine u radnom odnosu kod više poslodavaca, pri čemu pravo na godišnji odmor za tu godinu kod svih poslodavaca može ostvariti ukupno u najdužem trajanju određenom na način propisan odredbama članka 55. i 56. ovoga Zakona.
    (4) Iznimno od stavka 1. podstavka 4. ovoga članka, radnik koji je stekao pravo na godišnji odmor na način propisan odredbom članka 58. stavka 1. ovoga Zakona i kojem radni odnos prestaje nakon 1. srpnja, pravo na godišnji odmor u cijelosti za tekuću kalendarsku godinu ostvaruje kod poslodavca kod kojeg mu prestaje radni odnos."
     
    Aktualni ZR ovakvih izričitih odredaba nema.
    Odredba o diferencijaciji situacije kada je prekid između 2 radna odnosa kraći i duži od 8 dana jeste nelogična, slažem se, posebice kada se uzme u obzir činjenica da se inicijalno GO određuje za svaku kalendarsku godinu, pa bi se, po snazi logike, trebalo uzeti da nikako ne može ići preko punog GO (1/1) u svakoj kalendarskoj godini, a prema odredbi čl. 77. st. 3. ZR-a ispada da može ići teoretski do 1.5 punog GO-a za jednu kalendarsku godinu (raniji radni odnos prestao zaključno sa 15/06, a novi počeo sa 24/06 i trajao do kraja godine).
    Tu postoji kontradikcija te 2 odredbe (čl. 77. st. 1. i 3.), no ako intencija zakonodavca nije bila da napravi razliku, zašto ju je svejedno naglasio? O toj nelogičnosti piše i časopis RRiF (posebno vidite primjer 2. koji je identičan vašem).
    Regres nije pravo regulirano zakonom, već KU-om, Pravilnikom o radu odnosno ugovorom o radu, pa treba vidjeti što navedeni dokumenti kažu o tome. Međutim, valja naglasiti kako je pravo na regres vezano stvarnim korištenjem GO-a, a u tom slučaju ispada da kod starog poslodavca (budući GO niste stvarno koristili) ne biste imali pravo na regres, a kod novog ćete imati ukoliko ćete koristiti GO.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija