Jump to content

iglu

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    iglu je reagirao na G-man u Pretvaranje kazne zatvora u rad za opce dobro   
    Računa se i 6 mjeseci. Sve lijepo piše u KZ-u - čl. 55. st. 1. KZ-a -
     
    "Sud može izrečenu novčanu kaznu u iznosu do tristo šezdeset dnevnih iznosa ili kaznu zatvora u trajanju do jedne godine zamijeniti radom za opće dobro. Kad izrekne kaznu zatvora u trajanju do šest mjeseci, sud će je zamijeniti radom za opće dobro, osim ako se time ne može ostvariti svrha kažnjavanja."
     
     
    Ne može. Govorite o tzv. djelomičnoj uvjetnoj osudi - čl. 57. st. 2. KZ-a -
     
    "Neuvjetovani dio kazne zatvora mora iznositi najmanje šest mjeseci, a najviše jednu polovinu izrečene kazne."
     
     
    Opcionalni, jer se kazna UVIJEK izriče u punom trajanju, a onda se samo uračunava u njeno trajanje vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.
     
     
    Svi postupci koji su PRAVOMOĆNO završili u 2012. godini (dakle, prije stupanja na snagu novog KZ-a), nemaju mogućnost primjene instituta rada za opće dobro po novom KZ-u.
     
    Oni postupci koji su započeli prije 01/01/2013, ali nisu PRAVOMOĆNO završeni, imaju tu mogućnost zbog instituta obvezne primjene blažeg zakona, i u pravilu će novi KZ ovdje biti primjenjivan, jer je po većini relevantnih kriterija (pa i po radu za opće dobro) blaži od starog KZ-a. Ali to je isključivo stvar procjene i odluke suda.
     
     
    Sam rad za opće dobro MORA se izričito navesti u izreci presude, ali sami detalji izvršavanja rada za opće dobro dogovaraju se sa nadležnim službenikom za probaciju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija