Jump to content

keoma

Korisnik
  • Broj objava

    99
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je keoma objavio

  1. Na 19. 10. 2021. at 8:25, Skywalker007 je napisao:

    Vaš radni vijek bi trebao biti 1/3 od 38 godina tj malo manje od 13 godina. Ako računaju 1 godinu manje za vojsku to je 37 i ako vam priznaju svih 27 sa zavoda trebalo bi biti 10. E sad za skraćivanje radnog vijeka za vojsku i sa zavoda za zapošljavanje vam skraćuju za stvarno vrijeme znači potrebno je oko 10 godina staža, možda i manje čim su vam tražili podatke kada ste bili u vojsci, a vi imate 9 tj. tu ste negdje.

    Sve ok i znači ima dvije minimalne inv. Braniteljske mirovine  jedna opća a druga profesionalna da li je tako. I za moj mozak je sve to prekomplicirano. 

  2. prije 2 sati , Skywalker007 je napisao:

    Poštovani bitno je koliko imate staža za invalidsku mirovinu. Vaši prijatelji su otišli po meni u mirovinu odmah nakon rata dok su još bili mladi pa taj omjer koji traži mirovinski je bio dobar međutim sada tko želi u invalidsku koliko znam mora imati bar 1/3 staža u radnom vijeku. 

    Invalidska mirovina

    Uvjeti za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu:
    • postojanje djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti
    • uvjet staža.
    Djelomični gubitak radne sposobnosti postoji kada kod osiguranika postoji smanjenje radne sposobnosti, a s obzirom na zdravstveno stanje, životnu dob, naobrazbu i sposobnost ne može se profesionalnom  rehabilitacijom osposobiti za rad na drugim poslovima s punim radnim vremenom, ali može raditi najmanje 70% radnog vremena na prilagođenim poslovima koji odgovaraju njegovim dosadašnjim poslovima, i to iste ili slične razine obrazovanja.
    Potpuni gubitak radne sposobnosti postoji kada kod osiguranika nastane trajni gubitak radne sposobnosti bez preostale radne sposobnosti.

    Ako je djelomični ili potpuni  gubitak radne sposobnosti  nastao zbog bolesti i/ili ozljede izvan rada prije navršenih 65 godina života, pravo na invalidsku mirovinu osiguranik stječe ako mu  navršeni mirovinski staž pokriva najmanje jednu trećinu radnog vijeka.

    Radni vijek računa se od 20. godine života, a odnosi se na broj punih godina od dana kada je osiguranik navršio 20 godina života do dana nastanka djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti. Osiguraniku koji je nakon navršene 20. godine života završio preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij (viša stručna sprema stečena prema ranijim propisima), radni vijek računa se od navršene 23. godine života, a osiguraniku koji je završio preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij (visoka stručna sprema stečena prema ranijim propisima) od navršene 26. godine života.

    Razdoblje radnog vijeka skraćuje se za stvarno razdoblje koje je osiguranik:
    • proveo na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili obveznom služenju vojnog roka
    • bio prijavljen kao nezaposlena osoba nadležnoj službi za zapošljavanje.

    Za osiguranike kod kojih potpuni gubitak radne sposobnosti nastane prije navršene 30. odnosno 35. godine života kraći je uvjet staža (navršena jedna odnosno dvije godine staža osiguranja). Potpuni gubitak radne sposobnosti mora nastati za vrijeme osiguranja ili u roku jedne godine nakon prestanka osiguranja.

    Ako je invalidnost osiguranika nastala zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, pravo na invalidsku mirovinu osiguranik stječe bez obzira na dužinu mirovinskog staža.

    Korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti koja je prouzročena bolešću prevodi se to pravo na starosnu mirovinu kada navrši dob propisanu za starosnu mirovinu (navršenih 65 godina života za muškarace te navršenih 62 godine i šest mjeseci u 2020. godini, 62 godine i devet mjeseci u 2021. godini, 63 godine u 2022. godini, 63 godine i tri mjeseca u 2023. godini - uvjeti za starosnu mirovinu u prijelaznom razdoblju za žene).

    Onda po tome kada na vršim godine starosti mogu u mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad,jer nije dovoljno radnog staža. Badava znači trenutna dijagnoza i sve dosadašnje komisije. 

  3. prije 1 sat , buda2 je napisao:

    Da u mirovinskom vide gdje je " rupa" u uplatama ako si bio zaposlen prije odlaska u JNA. 

    Da bio sam zaposlen i prije služenja jna i neka oni traže "rupe". Mene sada trenutno zanima da li je moguće izvisiti bez obzira na zakon o braniteljima da ne duljim

  4. prije 3 sati , all_or_nothing je napisao:

    možda nedostaje mirovinskog staža za invalidsku mirovinu?

    sve mi nije jasno. Šta znači nedostaje? Imam prijatelja koji ima 6mj.radnog staža a u mirovini je zbog ptsp. Drugi ima 4g.r.staža.Koliko znam količina radnog staža nije bitna ili se nešta promijenilo u zakonu??? 

    Smeće

    Na 25. 08. 2021. at 8:04, Borbena7 je napisao:

    Ovisi o Općini, jer su one nadležne donijeti Odluku o kriterijima za oslobađanje plaćanja javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada sa svog područja.

    Evo danas bio u općini i pitao za odvoz smeća, slivne vode, proračun grada i grobno mjesto. Dugovi se vuku godinama u stvari od kada sam završio kao socijalni slučaj tj. Od 1999g.Dobio sam odgovor da sve ide na ovrhu i da će na kraju općina da mi uzme kuću u kojoj živim 59g.a kuću sam naslijedio od sada mojih pokojni roditelja. Nemam ništa osim te kuće. Da li je to moguće, pitam samo??? 

  5. prije 2 sati , all_or_nothing je napisao:

    ni one koje se dijele danas nemaju nikakvu vrijednost, većina onih koje dobiješ ni nije izlistana na burzi i ne možeš ih prodati. neke tvrtke više niti ne postoje. dionice su još jedan način izvlačenja novaca. biti mali dioničar znači nemati nikakvu pravnu sigurnost. 

    Ima tu istine ali mogu se izvući novci ko želi prodati makar večina dionica ne vrijede.

  6. prije 1 sat , Skywalker007 je napisao:

    Kolega je bio u mirovini pa je predao zahtjev u 11.2020. kada je dobio trajno HRVI i još nije dobio novo rješenje tj. novi izračun, znači prošlo nekih 7 mjeseci ako ste na to vrijeme mislili.

    Da samo što ja nisam u mirovini nego mi je prvi puta a vjerojatno i zadnji.U biti ništa ove godine od riješenja izgleda.

  7. prije 2 sati , buda2 je napisao:

    Nekad davno vještak na mirovinskom mi je rekao da ptsp nije uopće “ uvijet“ za dobivanje invalidske mirovine.uzimaš terapiju pa malo na bolovanje i tako to ide godinama.ali došlo je “ to vrijeme “ sa dva tri pregleda eto mirovine.

    E sad ,neka mi oproste ovi koji idu sada za mirovinu malo su kivni na one od 2005. jer se to rješavalo brže.. ( tri godine ). Ali svi idu po nekom zakonu.tu nema ljutnje.osim na sebe što nisu bili u “ hrpi “ 2005.

    Ma opet sve ok i naravno da ima ljutih pa nekada sam i sam ljut ali na sebe i sustav.Ne vidim razloga biti ljut na nekoga zato što je u mirovini i uspio je iskoristiti "benefite" a ja nisam.Svu borbu koju ja vodim od početka sa prvim papirima i da ne pišem povijest valjalo je izgurati a sve to zahvaljujuči sustavu.

    prije 1 sat, marona5 je napisao:

    Mislim da po "Općem mirovinskom zakonu" komisija u mirovinskom može i ne mora priznati pravo na mirovinu zbog PTSP (npr, mogu ga imati i sudionici teških prometnih nezgoda), međutim po Zakonu o braniteljima, branitelji trajno oboljeli od PTSP s minimalno 20 % invalidnosti, a bolest je nastala u svezi sudjelovanja u Domovinskom ratu (dakle s trajnim  rješenjem) imaju pravo na invalidsku mirovinu. 

    Točno tako 

  8. prije 13 minuta, buda2 je napisao:

    Koje godine ? 2005 - 2010 ? Ne mješaj “ ono vrijeme “ i sada.onda si dobio status sa tri pregleda kod psihića.

    Bravo o tome govorim status hrvi 3-4  papira međutim sada puno papira samo za ptsp i status hrvi.Onda se išlo zbog ptsp u mirovinu a sada je isto dovoljan ptsp trajno s kojim se ima prolaz za istu.Jer se ide po zakonu o braniteljima a koji je ukinut prije.

  9. Na 25. 05. 2021. at 13:48, buda2 je napisao:

    Nije se ni išlo prije.ne vjerujem niti sada.huskyCRO Vam je objasnio , ali mnogi to “ preskaču “ u činjenicama.status rvi ne garantira odlazak u invalidsku mirovinu.

    Status rvi i invalidska komisija su sasvim dvije različite stvari.kad će ljudi to shvatiti ?

    Dobro neka bude kako vi tvrdite ali ja znam i poznam ljude koji su samo sa ptsp otišli u mirovinu i to sa min.20% .Nikakvih 10kg. papira itd.U svakom slučaju hvala na raspravi i živi bili. Pozdrav

  10. prije 13 sati , huskyCRO je napisao:

    Liječnik opće prakse dužan je ispuniti obrazac  za vještačenje invalidnosti skupiti nalaze i sve to predati u mirovinsko da se odredi stupanj invalidnosti profesionalno ili opće i omjer rat/mir. Jel sad jasnije.

    Ma sve je ok ali Kada sam predavao papire rekli su mi a i napisali pošto je rok prošao po zakonu o branteljima da mi ostali papiri ništa ne znače ako nemam hrvi.U mirovinskom na vještačenju u Osijeku i Zagrebu.Sada kad imam rvi pitam :zašto trebaju ostali nalazi stari i novi??? Ne znam da li je jasno pitanje.Onda su mi napisali da imam rvi išao bih u mirovinu.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija