Jump to content

jasna ri

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Hvala ljepa na odgovoru. Shvatila sam sve što me je zanimalo. Najvažniji dio, a to da ću imati priliku dati svoj odgovor na tužbu. Dakle nema ovrhe preko noći, ne padaju ljudima na mirovene tek tako, a da niste niti znali, kako se piše po medijima. Što se tiče sina, toko sam i mislila, dar je dar, a dug je dug i mora se platiti.Lp
 2. Poštovani, bivša partnerica sina prijeti mi ovrhom na mirovinu za uzdržavanje unuka. Navodno tužba je već pokrenuta.Tvrdeći da imam visoku mirovinu i sretstva na deviznom računu (ostavština mojih roditelja) očekuje i sve zaostatke od sina.Dijete ne nosi moje prezime(sin ga je priznao, ali majka ne dozvoljava). korisnik sam obiteljske mirovine cca 1700 kn (potvrda s porezne). Na njoj je i mini kredit od 500 kn. Nemam pokretnina, od nekretnina stan u kojem živim. Od nedavno tu sa mnom živi i sin.Namjera mi je s kćeri sačiniti Ugovor o doživotnom uzdržavanju.Sinu je određena alimentacija od 1067 kn(unuk je star 5 god). Ne plaća je redovito iz razloga, nemogućnost zaposljenja, te nemogućnost stalnih, redovitih prihoda.Djetetu, u biti ništa ne nedostaje. Otac ga redovito oblači, brine o svim njegovim potrebama, kupuje sve potrebno, budući da unuk boravi kod nas po 3 mj. ljeti, a o blagdanima po 1,5 mj.Majka živi sa svojim partnerom u drugom gradu.Otac i majka su momentalno na sudu oko skrbništva. Do sad su imali pola-pola, a otac sad želi kompletno. Dijete je na soc. skrbi izjavilo da želi kod tate.Pitanja: 1.Može li mi se ovršiti mirovina (s obzirom na mala primanja), bez da me se obavijesti, pozove na sud?Koji je tijek postupanja, da bi došlo mi do ovrhe? 2. Tko dokazuje moje imovinsko stanje? Apetiti majke su preveliki kao i tvrdnja o mojim prihodima. Namjerava tražiti i sve zaostatke od sina.Podaci s porezne(do kojih i njezin odvjetnik može doći) kazuju suprotno. 3. Može li mi se ovršiti jedina nekretnina(a ja na cesti) s obzirom na postojanje Ugovora o doživotnom uzdržavanju s kćeri? 4. Ukoliko me se i pozove na sud, kako stići tamo. Udaljenost mog prebivališta i unukovog cca 100 km. Mogu li tražiti dati iskaz pri nadležnom sudu moga grada? Nije tema, ali s unukom imam predivan odnos pun ljubavi.Činjenica je da će ga ovakav neprijateljski i agresivan majčin stav nepovratno emotivno uništiti. Unaprijed hvala na odgovoru, lp
 3. Poštovani, Nisam sigurna da sam dobro shvatila Vaš odgovor. U kratko ću ponoviti: Skopijom zahtjeva ovrhovitelja za brisanje ovrhe, zaprimljene na Općinskom sudu, idem u sudsku pisarnu (pretpostavljam da ste mislili na pisarnicu Zem.-knji. odjela ili ne, jer ima ovršna, kaznena prijemno-otpremna.., koja?) i oni udare nato žig. Potom u toj istoj pisarnici predam prijedlog za upis, svu potrebnu dokumentaciju i uplatnicu za pristojbu (250 kn). Dakle pitanje: u koju pisarnicu, nadam se da to nije isto gdje sam danas bila (z. k. odjel koji zaprima prijedloge za upis i izdaje vlasničke listove).Izvinjavam se što gnjavim ali ovo je za mene "viša matematika". Unapred hvala! Inače , na nekretnini nema nikakve zabrane otuđenja iste.
 4. Poštovani, Sin je imao ovrhu na stanu, nagodili smo se s ovrhoviteljem, platili dug i od ovrhovitelja dobilikopiju zahtjeva za brisanje ovrhe u z.k. zaprimljenu 07.05.2014. na Općinskom sudu u Rijeci. Istu sam kopiju direktno odnijela i na ovršnu pisarnu i tamo su je priložili u spis i obećali ubrzati postupak koliko mogu. Danas sam otišla na gruntovnicu, s 2 primjerka prijedloga za upis, platila 250 kn. pristojbe,priložila potvrdu Općinskog suda da su zaprimili od ovrhovitelja zahtjev za brisanje ovrhe, te ovjereni Darovni ugovor (sin je darovao meni majci dotični stan). U gruntobnici su odbili zaprimiti to i uputili opet na ovršnu pisarnu (gdje sam već bila 07.05. s kopijom ). Pitanje: 1. Smiju li odbiti na gruntovnici zaprimiti prijedlog za upis, uz obrazloženje, da mi neće odobriti prijenos vlasništva,iako sam u spis pridodala kopiju izjave ovrhovitelja da je duh podmiren i zahtjeva brisanje u z.k. s pečatom Općinskog suda(zaprimljeno). Trebali doista čekati rješenje od suda (i ja i gruntovnica), i tek onda predati prijedlog za upis? 2. Zna li se koliko cca dugo traje taj proces do dobivanja Rješenja za brisanje ovrhe u z.k. 3. Gubim li išta ako inzistiram u gruntovnici da zaprime prijedlog za upis? Unaprijed hvala, a hvala i za prijašnje odgovore, jer sam postupila po vašem savjetu, i doista se sve odvijalo kako ste me savjetovali!
 5. Poštovani HVALA na iscrpnom odgovoru. No, nisam shvatila što nam je činiti. Pitanja: 1. Trebamo li direktno otići u odvjetnički ured, koji zastupa ovrhovitelja, i kad nam obračunaju točni iznos ovrhe s kamatama, njima platiti i potom od njih ishodovati suglasnost za brisanje ovrhe? Može li tu biti kakvih "zavrzlama" i koliko to vremenski dugo traje (s obzirom da mi imamo te novce)? 2. Jer ako to traje dugo (sin se žuri, ide u Kanadu), možemo li ići "obrnutim" putem. -kod j.b. ovjeriti potpis, - potom na poreznu, prijaviti nastanak porezne obveze, - i tad na katastar, podnijeti prijedlog za upis prava vlasništva na mene Jer u tom slučaju, sin može na put, ja čekam suglasnost za brisanje ovrhe i kad je dobije, upišem se kao vlasnik! 3.Može li Darovni ugovor biti tipski (iz Narodnih novina), kod koga je samo ovjera potpisa cca 50 kn, ili treba biti (kako su mi neki rekli) solemnizirani koji pak poprilično košta? Koliko je primjeraka tog ugovora potrebno? Napominjem da sin daruje i stan i stvari u njemu! Unapred hvala!
 6. Sin bi mi darovnim ugovorom darovao stan, u čijem je posjedu više od 20 god. Na predmetnom stanu je zabilježena ovrha cca 11 000 kn (neka iizgubljena parnica). Na katastru nam je rečeno da ne mogu prenijeti stan na sebe dok se ne plati ovrha, i uputili na ovršnu pisarnu. tu nam kazuju cifru, da je to inicijalni dug i upućuju na ovrhovitelja (odvjetnički ured) da nam oni izračunaju točno cifru. Mi smo voljni izmiriti taj dug. Pitanja: 1. Plaćam li ja kao majka porez, kad ide sin-majka (na poreznoj rekli -ne)? 2.Kako ide postupak povlačenja ovrhe, trebamo li otići u taj odvjetnički ured i dogovoriti s njima, strah me je , kome platiti, i šta oako oni nakon toga ne povuku ovrhu (teret na vlasničkom)? 3.Ukoliko uspješno to riješimo, je li postupak dalje, idemo javnom bilježniku ovjeriti samo potpis (kažu cca 50 kn), potom na porezno, i onda na katastar upisati se u zemljišne knjige? Unapred hvala na svakom savjetu, jer nas je naš odvjetnik (prijatelj) koji je vodio cijeli spor "otpilio"!
×
×
 • Napravi novi...