Jump to content

Anlu

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani Matrix76, neki pravni izvori isto kao i Vi tumače da pravo doživotnog uzdržavanja u Ugovoru o ustupanju i raspodjeli imovine za života nije naknada za ustupljenu imovinu, već tzv. teret koji se može predvidjeti kod besplatnih pravnih poslova. U tom slučaju zaista postoji razlika između tog ugovora i Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Ali, kako to objasniti našim poreznicima? Hvala još jednom na svim odgovorima.
  2. Poštovani Fantazmagorija, pokušavam riješiti isti problem, pa me zanima kakva su Vaša iskustva: jeste li potpisali i proveli Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života? Jeste li stavili doživotno uzdržavanje i pravo služnosti? Jeste li zbog toga morali platiti porez? Hvala.
  3. Hm, bojim se da oni u PU iz Ugovora o ustupanju i raspodjeli imovine za života izvlače činjenice o uzdržavanju i trenutku stjecanja vlasništva nad nekretninom i tako gledajući (a ja sam pravni laik) zaista se čini da po pitanju poreza (nažalost) nema razlike između tog ugovora i Ugovora o dosmrtnom uzrdžavanju. Ali idem do kraja (tj. još idući tjedan), pa ako inzistiraju na oporezivosti moramo raskinuti ugovor, nema nam druge ... Sva sreća da ga nisam dao na uknjižbu u zemljišnik, to bi tek bilo "veselo"!!!
  4. Zahvaljujem, ali iz Porezne uprave (za sada neslužbeno) dobio sam info da je takav ugovor zbog nameta doživotnog uzdržavanja oporeziv i da se tretira slično Ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju, koji je po tumačenju PU oporeziv i za prvi nasljedni red. Što mi je činiti? Raskinuti ugovor o ustupanju i raspodjeli imovine i sklopiti novi bez članka o doživotnom uzdržavanju ili ...? Moram još provjeriti da li je u tom slučaju i zadržavanje prava osobne služnosti doživotnog stanovanja za ustupiteljicu (moja majka) također oporezivo za mene? Hvala.
  5. Poštovani, da li je Ugovor o ustupanju i raspodjeli imovine za života oporeziv ako se istim potomak (sin) obvezao uzdržavati ustupiteljicu (majka) do kraja njenog života, te ustupiteljica zadražala pravo osobne služnosti doživotnog stanovanja na predmetnoj nekretnini? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija