Jump to content

puzzle

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Marko888, svaka vam čast na odličnom percipiranju svrhe ovog foruma. I mene smetaju odgovori koji sadrže moralne prodike..
  2. Jednom isplaćeno uzdržavanje se ne vraća i to je jedno od osnovnih načela uzdržavanja kao obiteljskopravnog instituta.
  3. Bračnom stečevinom smatra se imovina stečena radom ili imovina koja potječe iz imovine stječene radom ( od vlastite plaće kupite npr. automobil- bračna stečevina). Bračnom stečevinom smatra se i imovinska korist od autorskih i srodnih prava (prodate npr. sliku) te dobitak od igara na sreću. Dakle bitno obilježlje bračne stečevine jest da je ona stečena radom. Da bi se sva navedena imovina smatrala bračnom stečevinom, ona mora biti stečena sve od trenutka sklapanja braka do prestanka bračne zajednice ( što se ne podudara s formalnim prestankom braka- a to je npr. razvod braka). Ukoliko niste zadovoljni sa zakonskim imovinskim sustavom koji predviđa ObZ, sklopite sa suprogom bračni ugovor.
  4. Mljt. dijete odlazi na višednevno putovanje u organizaciji škole. Zanima me kako se pravno kvalificira ova situacija, odnosno, smatra li se moja potpisana izjava kao roditelja ekvivalentnom neformalnom povjeravanju na čuvanje i odgoj tih par dana djelatnicima škole. Zahvaljujem na odgovoru
  5. Ukoliko pristanete na tužbu muža, sud će smatrati da ste podnijeli sporazumni zahtjev za razvod braka. Budući da imate maloljetnu djecu, čeka vas i postupak posredovanja, vjerojatno u CZSS, bez obzira radi li se o tužbi ili o sporazumnom zahtjevu. Sud će po službenoj dužnosti u brakorazvodnoj parnici odlučiti o sadržajima roditeljske skrbi, odnosno s kojim će roditeljem dijete živjeti te o susretima i druženju s odvojenim roditeljem, a jednako tako i o uzdržavanju. Visina uzdržavanja određuje se prema određenim načelima, odnosno u skladu s potrebama primatelja i mogućnostima davatelja, u postotku od plaće ili u određenom novčanom iznosu itd. Potrebno je naglasiti da oba roditelja dijele obvezu uzdržavanja svog maloljetnog djeteta.
  6. Potrebno je naglastiti da su institut skrbništva i roditeljska skrb dva potpuno različita entiteta, koje se uporno (pogotovo u medijima) poistovjećuju! majka može biti lišena roditeljske skrbi, a ne skrbništva, jer institut skrbništva generalno i postoji radi zbrinjavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ili pak kao nadopuna za zakonskog zastupnika u koliziji djetetovih i roditeljevih interesa. pogledajte u ObZ pod Skrbništvo
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija