Jump to content

mf123

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Puno hvala na brzom odgovoru! Lp
  2. Postovani, razmisljam o pokretanju alimentacije za dijete od 13godina. Naime, bivsi partner i ja nismo bili vjencani, te mu je odlukom suda 2015.godine dodjeljena alimentacija kao nezaposlenoj osobi 1103kn koje uredno placa. Okolnosti su se od onda promjenile. Od 2016.godine otac dijeteta zivi i radi u Svedskoj, ozenio se te dobio jos dvoje djece u tom braku sa svedskom drzavljankom, te sad ima svedsko drzavljanstvo. Radi u ovlastenom Bmw servisu, a preko svedskih internet stranica mogu vidjeti da ima na sebi 4 registrirana vozila: auto, motor, kamper, prikolicu. Djetetu se pohvalio da je kupio novi auto u iznosu 190 000 svedskih kruna. Nije podstanar. U Hrvatskoj ima nekretninu koju daje u najam. Ja sam, s obzirom na Covid situaciju, trenutno nezaposlena, bez prihoda, nemam pravo na djeciji doplatak, te zivimo u podstanarskom stanu koji placam 2000kn. Zanima me da li mogu tuzbom na sudu traziti povecanje alimentacije,tj.22% od njegovih prihoda, kako nase dijete spada u skupinu 13-18godina!? Na jesen krece u 8.razred i njegove su se potrebe dosta povecale u nazad 6 godina. Na sto moram paziti, s obzirom da on ima jos dvoje male dijece i suprugu? Nemam uvid u njegove prihode. Nase dijete nije vidio vec zadnje 3 godine, ali se cuju telefonski. Tu i tamo mu za rodendan ili Bozic posalje bombone iz Svedske. Koju tocno dokumentaciju moram prikupiti da bi mogla zatraziti povecanje alimentacije? Da li sud sam trazi uvid u njegove prihode? Da li ce tuzba proci, s obzirom da on nije u Hrvatskoj, i vjerojatno nece doci na nijedno rociste buduci da nije ni prvi put (2015.) dosao na poziv suda, pa se sve dosta oduzilo. Unaprijed hvala na odgovoru. Lijepi pozdrav.
  3. Hvala vam na odgovoru! Ako imam sms poruku u kojoj suprug navodi da je iznajmio sobu i da ide 2-3dana razmislit, i u kojoj navodi da ce u 15h doci po svoje stvari-jel to dovoljno? Imam poruke i poslije toga gdje se da iscitati da gospodin ne zivi s nama. Imam i zabiljezenu lokaciju njegovog mobitela na njenoj adresi,svjedoke,te sliku naseg auta ispred njene kuce,a postoji i policijski zapisnik gdje je on pocinio prekrsaj u blizini njezine kuce u vrijeme kad je isao na posao. Da li je to dovoljno za dokazati prestanak vanbracne zajednice? Sto se tice kuce gradjevinske dozvole glase na njegovog pokojnog oca. Jasno mi je da cemo otici odavde,ali ne pod prijetnjam. Buduci da suprug ne zeli samnom razgovarat odlucila sam to rijesiti sudskim putem. U kucu smo ulagali,renovirali iznutra,te ugradili vrata i prozore. Zanima me jedno,buduci da mi je dosta nadleznih ljudi reklo da ne izlazim iz kuce dok se sve to pravno ne rjesi,i da nikako ne pristajem ici u podstanare,vec da moj sad vec bivsi suprug meni i djetetu mora osugirat smjestaj na nacin da nam kupi stan,ili isplati novac za kupnju istoga. Novca ima. Koliko je to tocno? Da li je takav prijedlog ikad usvojen,te kakve osnove trebaju biti za taj prijedlog? Dalje,da li mogu traziti da se napise oporuka,dokument,kojim suprug iza svoje smrti ostavlja bar nesto od te kuce nasem sinu,i koliko je to pravovaljano? Receno mi je da slikam svu imovinu sto smo stekli u braku,isprintam oglase o prodaji,i sacuvam prijetece poruke...koliko to pomaze i u cemu? Hvala jos jednom!
  4. Pozdrav, trenutno se nalazim u jednoj kompliciranoj situaciji. Prije 2 mjeseca mene i dijete od 7 godina je napustio suprug s kojim sam u vanbračnoj zajednici bila 9 godina. On je odselio kod druge žene s kojom je u vezi (bio vjerojatno dok je bio i samnom), a ja i dijete smo ostali živjeti u kući u kojoj živimo posljednjih 8 godina. Tu kuću je izgradio suprugov pokojni otac, ali nije upisana u zemljišne knjige, nema uporabnu dozvolu, te nema vlasnički list, ali se nalazi na terenu koji valjda glasi na suprugovu majku- jer na internetu u katastru piše da je vlasnik firma u kojoj je suprugov otac radio. Suprugova majka i suprug tjeraju mene i dijete iz kuće- kao "veza je pukla i ti se moraš odseliti".Imam dogovoreno kod odvjetnika, ali ne mogu dočekati. Bila sam u obiteljskom centru te sam trenutno u postupku pokretanja zahtjeva za skrbništvo, alimentacije, dogovora viđanja s djetetom, zabrane prodaje imovine stečene u braku (suprug je stavio naše auto koje je uzeo u oglas bez mog znanja) i podjele te iste imovine. Zanima me da li oni nas mogu tek tako izbaciti? Da li mogu pokrenuti postupak deložacije ako kuća nema vlasnika i ako smo u kući živjeli i ulagali samo suprug i ja? Da li imam ikakva prava što se tiče kuće? Nakon smrti njegovog oca majka je dala sve papire kuće nama,tj.svom sinu ali se kuća nije nikad ucrtala u katastar, i vlasnik se nikad nije upisao. Ja ionako ne želim ostati u ovoj kući, ali ako sam sve papire za dobivanje razno raznih dozvola ja nosila na sud, i svi postupci glase na moje ime s tom adresom na kojoj je kuća, da li mi se ispalti gurati potraživanja za ikakva prava na kuću? Novci nisu problem,i zato bi voljela osigurati danas sutra svome sinu udio te kuće. Ima li to smisla? Puno hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija