Jump to content

Lelo_kelo

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Bok! Imam jako slican slucaj kao i ti pa ne zanima kako je na kraju sve zavrsilo? Takodjer imala bi par pitanja pa da se nadam da bi se mogli cuti.

    Pozzz

  2. Poštovani, Prije tri mjeseca, krajem lipnja, dogovorio sam se za stručno osposobljavanje u tadašnjem Državnom zavodu za zaštitu prirode(DZZP). Dobili su i inicijalnu potvrdu od HZZ-a da imam pravo na to i trebao sam početi raditi od 1. rujna. Već sam uzeo stan u Zagrebu sa svojim bratom, kad mi je 15 dana prije 1. rujna iz DZZP-a javljeno da mi HZZ neće odobriti stručno osposobljavanje. Razlog neodobravanja je bio taj što sam imao više od godinu dana iskustva kao profesor biologije. Žalio sam se i HZZ-u i Ministarstvu rada, pošto moje zvanje nije nastavničko. Moje zvanje je magistar eksperimentalne biologije. Zakon o poticanju zapošljavanja jasno kaže da pravo na stručno osposobljavanje u svom zvanju imaju svi koji nemaju radni staž u svom zvanju, bez obzira na to imaju li radni staž u nekom drugom zvanju. I na ovoj stranici se jasno vidi da Državni rektorat RH razlikuje moje zvanje od nastavničkog: https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/Integrirani_popis_akademskih_naziva_i_kratica_2015_novo.pdf Inače sam , prije nego što sam počeo raditi kao nastavnik, bio na stručnom osposobljavanju za biologa u Zavodu za javno zdravstvo, ispostava Rab. Međutim, to sam osposobljavanje prekinuo nakon mjesec i pol, pošto je gimnazija na Rabu hitno tražila nekoga da uskoči usred školske godine i zamijeni profesoricu koja je već otišla na porodiljski dopust. Iz dijaloga koji sam nedavno imao sa HZZ-om i Ministarstvom, zvuči kao da me se kažnjava zato jer sam prekinuo to osposobljavanje, jer to i jedni i drugi naglašavaju. Ne vidim da je takvo ponašanje dopušteno Zakonom i da oni imaju dopuštenje da zbog tog razloga daju negativne ocjene ljudima koji ispunjavaju sve uvjete za stručno osposobljavanje, a to su: -prisustvo na Burzi rada od barem mjesec dana -radni staž u zvanju za koje se obrazovalo kraći od godinu dana -nekažnjavanje Pokušao sam pokrenuti upravni postupak, pošto smatram da ovdje HZZ postupa izvan svojih ovlasti, međutim iz Upravnog suda su mi odgovorili da ovo nije pojedinačna odluka na koju bih se mogao žaliti. Zanima me imam li neke druge, bolje pravne opcije ?
  3. Zanima me ima li netko kakvo iskustvo s ovim. Naime, ovaj petak sam dobio od HZZ-a pismo i vidio kroz omot da piše stručno osposobljavanje. Obradovao sam se kad sam pomislio da ću možda uskoro početi negdje raditi, kad ono.... od mene se traži povrat preplaćenih sredstava. Ukratko, 4.ožujka 2013. počeo sam sa stručnim osposobljavanjem koje sam raskinuo 15. travnja, pošto sam počeo raditi kao zamjena u školi gdje sam godinu i pol mjenjao profesoricu na porodiljnom. Za stručno osposobljavanje mi je uplaćeno ukupno oko 3040 kuna, a sada me traže iz HZZ-a povrat od 1330 kuna. Prvih tjedan dana sam bio na bolovanju jer sam uhvatio gripu, ne znam da li se zbog tog može skinuti dio naknade. Pošto u zahtjevu za uplatu preplaćenih sredstava ništa nije objašnjeno, zanima me koje bi mogao biti drugi razlog za toliko potraživanje. Ispada po njima da sam za 43 dana osposobljavanja trebao dobiti oko 1710 kuna. Jedino što mi još pada na pamet da bi moglo biti uzrokom ovoga su zatezne kamate, mada ne znam da li mi mogu uopće računati zatezne kamate kad sam ja tek jučer saznao da imaju prema meni neka potraživanja.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija