Jump to content

firenza

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, jedan kolega forumaš me upozorio da moja objava nije u potpunosti vidljiva, ja je preko mobitela vidim cijelu, preko laptopa uopće ne vidim pa otvaram ponovno temu s potpuno istim tekstom, tj upitom. Nadam se da će sada biti vidljiva i da ćete mi znati odgovoriti. Poštovani, zanimalo bi me pitanje oko plaćanja poreza za nekretnine. Moja majka ima(la) 5 stanova u svom vlasništvu (koji su prije 10 godina kupljeni novcima od obiteljskog nasljedstva). Jedan stan je prodala u rujnu 2021 i odmah je kupila novi. Drugi je prodala u sijecnju 2022 i isto je kupila novi. U siječnju 2023 je prodan stan njenog pokojnog oca koji ona, nije naslijedila nego je dobila nužni dio (1/4) i dogovorno su moja majka i osoba koja je bila vecinski vlasnik prodale taj stan. Moja majka sad razmišlja da proda jos jedan svoj stan (i odmah kupi novi) pa je zanima da li bi se prodaja tog stana vodila kao 4. prodaja, jer smo pročitali da se od četvrte prodaje pa na dalje računa posebni porez na dobit za sve nekretnine koje su prodane unutar 5 godina. Odnosno, zanima nas da li se prodaja onog stana gdje je majka naslijedila nužni dio od svog oca (1/4) ne računa (nego se vodi kao nasljedstvo) u ova 3 do sad prodana stana, odnosno, moze li moja majka prodati jos jedan stan, a da joj se ne obracuna porez (pdv) za sve prodaje? Isto smo pročitali na internetu da se imovina naslijeđena od roditelja ne računa u poreznim obračunima. Pa bih vas molio za odgovor. Hvala unaprijed Isti upit poslan je Poreznoj prije 20 dana, ali ne odgovaraju.
  2. Poštovani, zanimalo bi me pitanje oko plaćanja poreza za nekretnine. Moja majka ima(la) 5 stanova u svom vlasništvu (koji su prije 10 godina kupljeni novcima od obiteljskog nasljedstva). Jedan stan je prodala u rujnu 2021 i odmah je kupila novi. Drugi je prodala u sijecnju 2022 i isto je kupila novi. U siječnju 2023 je prodan stan njenog pokojnog oca koji ona, nije naslijedila nego je dobila nužni dio (1/4) i dogovorno su moja majka i osoba koja je bila vecinski vlasnik prodale taj stan. Moja majka sad razmišlja da proda jos jedan svoj stan (i odmah kupi novi) pa je zanima da li bi se prodaja tog stana vodila kao 4. prodaja, jer smo pročitali da se od četvrte prodaje pa na dalje računa posebni porez na dobit za sve nekretnine koje su prodane unutar 5 godina. Odnosno, zanima nas da li se prodaja onog stana gdje je majka naslijedila nužni dio od svog oca (1/4) ne računa (nego se vodi kao nasljedstvo) u ova 3 do sad prodana stana, odnosno, moze li moja majka prodati jos jedan stan, a da joj se ne obracuna porez (pdv) za sve prodaje? Isto smo pročitali na internetu da se imovina naslijeđena od roditelja ne računa u poreznim obračunima. Pa bih vas molio za odgovor. Hvala unaprijed Isti upit poslan je Poreznoj prije 20 dana, ali ne odgovaraju.
  3. Pa važno je zbog dogovorene operacije koju treba platiti na vrijeme.
  4. Pokušavala sam provjeriti kod HNB, ali je to nemoguće. Možda netko zna kakva je bila praksa.
  5. Trebali bi mi iz inozemstva stići novci po osnovi nasljedstva. Imam presudu inozemnog suda. U mojoj banci mi je rečeno da odmah mogu podignuti novce (uz rezervaciju prethodnog dana). S druge strane sam pak čuo da kad stignu novci, oni još moraju ostati na računu 10 dana do 2 tjedna, navodno zbog kontrole HNBa. Molim vas, što je točna informacija? Hvala vam unaprijed!
  6. Naslijedio sam novčana sredstva u USA. Dobio sam informaciju da kod nas prema čl. 7 Zakona o financiranju JLP®S, plaćanju poreza na nasljedstvo podliježe isključivo nasljedstvo koje je stečeno na teritoriju RH. Je li to istina? Puno hvala na odgovoru.
  7. Molim vas, koliko jedna osoba može ponijeti gotovine (eura ili dolara) kad putuje u inozemstvo: a) unutar EU? b) u regiji npr. u Srbiju? Hvala vam na odgovoru!
  8. Koje dozvole treba imati garaža koja je sagrađena u vrtu zgrade? Ako nema dozvole i nije u vlasničkom listu, treba li je prvo legalizirati? Hvala na odgovorima.
  9. Kupujem stan na Zelengaju u Zagrebu. Stan ima vlasnički list, ali nema uporabnu i građevinsku dozvolu. Agentica za nekretnine kaže da je to zbog toga što je zgrada iz 1935. i treba prvo etažirati zgradu. Također u vlasničkom listu nije navedeno da stanu pripada i dio zajedničkih prostorija i idealan dio vrta. Hoće li nakon etažiranja biti unešen vrt i hoće li to pisati u vlasničkom listu? Koliko košta postupak etažiranja? Puno hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija