Jump to content

Lakistrim

Korisnik
 • Broj objava

  16
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. ...kako sam shvatio, pozeljna je i preporuka je zabiljezba ugovora u vlasnickim listovima, ali nije obvezna? Znaci, ako ne napravimo zabiljezbu ugovora u vlasnickim listovima, sto nije obavezno po zakonu, poslije moje smrti davatelj dozivotnog uzdrzavanja sa ugovorom bez problema se moze upisati kao vlasnik? Inace, puno vam hvala na paznji, kratkim i jasnim odgovorima. Puno pozdrava!!!!
 2. Postovani Matrix, mozda sam na pocetku nespretno i povrsno opisao moj slucaj koji ste vi shvatili kao izbjegavanje potencijalnih nasljednika, u mom slucaju sina i kcere koji sada imaju 35 i 40 godina gdje u zadnjih 12 godina nemamo neki/nikakvi odnos (ili jasnije, oni ne zele kontakt) uz svo moje nastojanje istoga, nesto slicno prijasnjim temama i pisanju osoba na ovom portalu gdje ste i vi sami pravno komentirali i savjetovali ih. Takodjer imam odredjeni broj godina (65) kada se ipak osoba u tim godinama, htjela ili ne htjela mora pobrinuti za zivot u dolazecoj trecoj dobi. Jasno mi je da moj sin i kcer u slucaju potrebe, bolesti i sto ja znam, nece se sigurno osvrnuti na taj detalj i sve me upucuje na moju momentalnu situaciju da je moja nevjencana supruga sa kojom sam 15 godina i sinom od 14 jedina na koju se mogu oslonuti osobno, a sada vidim i pravno ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju kojim je i svrha i moja potreba. Zivimo u istom kucanstvu ili Vam zajedno, imamo sina i ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju osigurao bih pomoc i uzdrzavanje koja bi moja nevjencana supruga prihvatila s time da po mojoj smrti ostavljam im moju imovinu (stan i kucu) koju smo i tako ostvarili zajedno u nasem dosadasnjem suzivotu. Ova odluka nije u svakom slucaju izigravanje nasljednog prava trećih osoba, vec realna potreba i ozbiljan pravni ugovor obveznika izmedju primatelja i davatelja dozivotnog uzdrzavanja. Zamolit cu vas samo za jedno pitanje, po potpisu ugovora na sudu vidim da je trosak od Kn.500,00 a kod javnog biljeznika puunnnoo vise na osnovu vrijednosti nekretnina u mom slucaju, dali su nacini isto cvrsto pravno jaki u svakom slucaju i moram li u vlasnickom listu nekretnina odmah po potpisu ugovora o DOZIVOTNOM uzdrzavanju napraviti zabiljezbu na davatelja uzdrzavanja ili po mojoj smrti? Puno vam hvala!!!
 3. Prateci objave shvatio sam skoro sve u svezi ugovora dozivotnog uzdrzavanja osim jedne stvari; moze li se u ugovoru kao davatelji uzdrzavanja navesti dvije osobe? Konkretno u mom slucaju supruznica/izvanbracni drug i njen/moj sin koji je maloljetan? Puno vam hvala unaprijed!!!!

  1. Prikaži ranije komentare  1 više
  2. Lakistrim

   Lakistrim

   ,,,imas pravo, bilo je slucajno. Vec kad si tu, mozes li mi nesto reci u svezi ovoga sto sam napisao? Hvala!!!:-)

  3. drot13

   drot13

   Na žalost, nije moja domena...

  4. Lakistrim

   Lakistrim

   ...nema problem i hvala u svakom slucaju!!!

    

 4. ...hvala na odgovoru, naravno da nije izigravanje vec jednostavno sa sadasnjom supruznicom i djetetom smo sve zajedno stvorili (nekretnine) u zadnjih 15 godina gdje su iste na moje ime i u slucaju moje oporuke u korist moje sadasnje supruznice nuzni nasljednici imaju pravo na dio nasljedstva bez obzira na moju oporuku. Tako zakon tvrdi, a u slucaju ugovora dozivotnog uzdrzavanja poslije moje smrti moje nasljedstvo nije djelivo na nuzne nasljednike i pripada po zakonu mojoj sadasnjoj supruznici. Dali se varam ili zakon se tumaci drugacije? Hvala!!!! "Od posebne važnosti je istaknuti mjesto takvih ugovora u odnosu na nasljeđivanje. Jedna od češćih situacija u kojoj se stranke nađu je ona u kojoj one ostanu bez imovine koje mogu naslijediti zbog toga što je ostavitelj ranije sklopio takav ugovor, bilo s pojedinim članom obitelji ili s nekim tko nije član obitelji, i tako otuđio svu svoju imovinu ili jedan dio (npr. stan). Naime, stranke se u ostavinskom postupku mogu pozvati na nužni nasljedni dio samo ako je ostavitelj oporukom ili nekim besplatnim pravnim poslom (darovanjem) otuđio toliki dio imovine da nasljednicima nebi pripao zakonski nasljedni dio. Naplatni pravni posao je onaj u kojem postoje činidba i protučinidba, a besplatni pravni posao je onaj u kojem nema protučinidbe. S obzirom da i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i ugovor o doživotnom uzdržavanju imaju i činidbu i protučinidbu u svojem sadržaju, oni predstavljaju naplatne pravne poslove, i tako ne ulaze u sastav ostavine. Prema tome, ukoliko je ugovor valjan i obveza uzdržavanja je ispunjena, nasljednici primatelja uzdržavanja neće moći dobiti tu imovinu na temelju njihovog nasljednog prava". "....Zaključno, osnovna razlika između ova dva ugovora je trenutak prelaska imovine s primatelja uzdržavanja na davatelja uzdržavanja. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju imovina prelazi na davatelja uzdržavanja trenutkom smrti primatelja uzdržavanja dok kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina prelazi na davatelja uzdržavanja odmah nakon sklapanja ugovora, na način određen zakonom." ..u konfuziji shvacanja napisanog, molio bih ako mi mozete jednostavnije objasniti sto se gore navodi ili kako ste odgovorili; ",no treba da vam bude jasno kako svrha ugovora o doživotnom uzdržavanju nije izigravanje nasljednog prava trećih osoba"....dali je to legalno izbjegavanje prava trecih osoba?. Puno vam hvala!!!! Prateci objave shvatio sam skoro sve u svezi ugovora dozivotnog uzdrzavanja osim jedne stvari; moze li se u ugovoru kao davatelji uzdrzavanja navesti dvije osobe? Konkretno u mom slucaju supruznica/izvanbracni drug i njen/moj sin koji je maloljetan? Puno vam hvala unaprijed!!!!
 5. Postovanje, imam sina iz prvog braka (god. 1981 rastavljeni) i kcer sa bivsim izvanbracnim drugom koji sada obadvoje imaju vise od 30 godina i nismo u nikakvim odnosima, a vec 15 godina zivim u izvanbracnoj zajednici sa izvanbracnim drugom/supruznicom koja nije Hrvatica vec Talijanka gdje regularno zivimo u Hrvatskoji imamo sina od 14 godina (Hrvat) . Mogu li sklopiti ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju sa mojom sadasnjom supruznicom, sa kojom imam sina koji ce imati pravo na nepobitno nasljedsto nekretnina (stan i kuca) nakon moje smrti i izbjeci dijeljenje nekretnina na gore navedene nuzne nasljednike? Pitanje bi bilo, dali je to siguran nacin iskljucivanja nuznih nasljednika, jer oporukom na sadasnju supruznicu i sina u svakom slucaju sin i kcer iz prijasnjih brakova imaju imaju pravo nasljedstva po zakonu o nuznim nasljednicima. Mogu li dobiti valjani i siguran pravni savijet. Unaprijed hvala!!!
 6. Zaista, tocno...gdje poceti i zar je tolika tajna da nema popisa drzava sa ugovorom o reciprocitetu/uzajamnosti. Inace puno hvala svima.
 7. Provjereno tocno, ako tvrdis suprotno objasni.
 8. ne mogu nikakvu tjeralicu traziti, nije kazneneo djelo.Mogu potrazivati iznos i to je sve, u slucaju da imam bankovne racune ili nekretninu, mogu mi sjesti na to i ako nista od toga nemam,jer jednostavno nemam, odakle se mogu naplatiti nema instrumenata za nikakvo kaznenop djelo. Takodjer nikakav boravak nije u pitanju, ja mogu dolaziti i ulaziti i zivjeti tamo kako hocu...jednostavno nemam nista tamo odakle se mogu naplatiti. Neznam kako tumacis "presitnosti" i tjeralice..ti to onako znas o "krupnima" ili mislis da je moj slucaj kaznene naravi da bi interpol bi me mogao trazit..he? Jos vise, nikakvu obavijest o pocetku procesa i tuzbe nemam i nisam potpisao, to je napravljeno poslije kada sam otisao iz Kolumbije, znajuci da je njihovo sudstvo ipak korumpirano i sa par pesosa mozes podmetnut sudce, svjedoke i ostalo...zbog toga se pitam dali ima reciprocitete izvrsne ovrhe iz Kolombije. Za vraga mi je placati odavde odvjetnike tamo i trosak svega ako izgleda cu biti prisiljen platiti ono sto nije istina...po njihovom zakonu...kuzis?
 9. Tocno, drugih ugovora nema i po logici nema ni ugovora o uzajamnosti. Sto se tice veleposlanstva u Becu ili Rimu neznam koliko bi bila tocna informacija jer u biti neznam kako bi Kolumbijanci koji rade tamo mogu tumaciti nas zakon u R.Hrvatskoj. Mozda jedino mi mogu potvrditi dali oni imaju taj ugovor o uzajamnosti sa nama. Hvala!!!!!
 10. Isto laicki mislim i ja. Hvala vam na pomoci!
 11. [TABLE=class: mvp-ui-table-small] [TR] [TD]Memorandum o suglasnosti između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kolumbije o uspostavi mehanizma političkih konzultacija[/TD] [TD]11.10.2012.[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD]11.10.2012. [/TD] [/TR] [/TABLE] [TABLE=class: mvp-ui-table-small] [TR=bgcolor: #EEEEEE] [TD]Uspostava diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Kolumbije[/TD] [TD]25.4.1995.[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD]25.4.1995.[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [/TABLE] Da, vec sam vidio odnose sa Kolumbijom, ali ne navodi se ugovor o uzajamnosti osim diplomatskog odnosa i memoranduma o suglasnosti uspostave mehanizma politickih konzulktacija. To se ne odnosi na sudska izvrsenja i reciprociteta/uzajamnosti? Dali grijesim?
 12. Dali netko mozda zna link ili zakon o ugovoru o medjunarodnoj pravnoj pomoci i sa kojim drzavama osim EZ imamo ugovor o reciprocitetu/uzajamnosti? Bilo bi mi od velike pomoci! L.P. Ažurirano Tako nesto i najblize veleposlanstvo je u Braziliji/Brazil.
 13. Tocno, regulirano je sa clanicama EZ i jos nekim drzavama, ali mi je cudno da nema popis drzava reciprociteta/uzajamnosti!? naletio sam na clanak da nije moguce ako nema uzajamnosti ili da nisam obavijesten o tuzbi sto je moj slucaj. Inace znajuci njihovo sudstvo "ispod" cu vjerovtno biti osudjen za nadoknadu, ali u tom slucaju dali je dobro da ne primim njihov poziv i da za par godina trazenja stave odvjetnika po duznosti i osude me? Znate li kako me i preko koga (ambasadu mi nemamo u Kolumbiji) mogu pozlati obavijest/notificu kod nas u Hrvatskoj? Puno vam zahvaljujem!!!!
×
×
 • Napravi novi...