Jump to content

jaletina

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je jaletina objavio

  1. Ako se dostavi uvjerenje koje se trazi konkursom za neko radno mjesto a u tom uvjerenju pise da se uvjerenje izdaje u svrhu polaganja nečeg...dakle ne piše u svrhu prijave na konkurs da li je to uvjerenje validno?
  2. Ukoliko se u konkursu traži uvjerenje o dužini radnog staža nakon sticanja VSS, da li se kandidatu boduje ako je radio na osnovu ugovora o djelu?
  3. Zbog promjene prezimena podnijela sam zahtjev za novu osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu. Trenutno sam u BiH. Da li moze moj otac podici te dokumente odnosno da izvadim punomoc ovdje u BiH tako da njega ovlastim i da ih podigne?
  4. Prosle godine odnosno 2015. godine sam pocela raditi u oktobru i 2016. godine sam korsitila 7 dana GO iz 2015 godine na kojem sam imala pravo. U julu sad planiram ici na GO iz 2016. godine. Za koju godinu cu imati pravo na regres i kad se on moze dati?
  5. Da li je poslodavac duzan dati radniku da iskoristi cio GO ako radnik daje otkaz poslodavcu. Npr. radnik radi na odrđeno vrijeme, u 2016. godini daje otkaz poslodavcu npr u avgustu, da li poslodavac daje otkaz nakon proteka otkaznog roka ili mu je također duzan dati GO koji ovaj ima u 2016 godini.
  6. Znamo da se Pravilnikom se razrađuju pojedine odredbe Zakona. Postavlje se pitanje u kojim slučajevima se može primjeniti zakon a u kojima pravilnik, kad je zakon jači od pravilnika ili obrnuto. Konkretno, raspisan je konkurs i postoji rang lista, prema pravilniku poslodavac je duzan primiti prvog sa rang liste a prema Zakonu moze bilo koga sa rang liste ko ispunjava uslove. Sta primjeniti, da li je poslodavac pogriješio ukoliko se pozvao na Zakon, molim vas objašnjenja malo? lex specialis derogat lex generalis imali kakvog uticaja?
  7. Onda ostaje samo bolovanje da uzme jer ne moze zena sa stomakom do zuba da radi poslove koji su zahtjevni, nezamislivo.
  8. Zaposlenica je počela raditi u oktobru prošle godine odnosno 2015. godine. Naravno da će nakon 6 mjeseci rada imati pravo na puni godišnji koji će koristiti u julu. Koliko dana on iznosi ukupno i da li ima pravo na godisnji iz 2015. godine koji mora iskoristii u do juna ove godine? Molim objašnjenje
  9. Pozdrav!Zanima kad žena može ici na rodiljni dopust, znam da 28 dana prije očekivanog poroda. Ukoliko je riječ o medicinskoj sestri koja je trudna da li može ona na osnovu nalaza liječnika koristiti prije taj rodiljni dopust jer radi na težim poslovima i koliko može koristiti taj rodiljni dopust, jel godinu dana ili? Molim pojašnjenje
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija