Jump to content

Macace

Korisnik
  • Broj objava

    47
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Može li obrt za marketing koji nema registriranu trgovinu, ali ima portal primati uplate od građana i izdati račun za uslugu sponzorirani članak? Hvala.
  2. Macace

    Bolovanje paušalca

    Pozdrav, možete li mi reći koja je procedura za paušalca na bolovanju koji je jedini u obrtu (vlasnik). Koliko dana se bude na teret obrta - i je li to moguće ako se obrt stavi u mirovanje? Što znači da je kasnije na teret HZZO-a? Je li onda obrtnik dobiva kakvu naknadu ili je samo oslobođen doprinosa ili nešto treće? Zapravo, plaćaju li se doprinosi dok je obrt u mirovanju? Molim vas za pomoć. Hvala!
  3. Macace

    Porezni razredi

    Prošle sam godine otvorila paušalni obrt te sam pretpostavljam oporezivana s 12%. Ako sam u prošloj godini imala dohodak 30 000 kn je li mi se mijenja porezni razred i je li od siječnja plaćam novo ili kako, nisam dobila ništa od porezne još za ovu godinu..
  4. Davatelj usluge Iskon je isključio Iskon trio jer su našli da u 2009. nisu podmireni neki računi, nekoliko mjeseci. Računi su trebali biti podmireni trajnim nalogom no iz nekog razloga nisu bili. Je li nastupila zastara prema ovim računima? Može li operater bez obzira na zastaru i što su nakon tih računa svi drugi uredno plaćani, odbiti pružiti uslugu odnosno uključiti ponovo uslugu? Hvala.
  5. Ovo o čemu pričaš je stipendiranje no ako studentu ili učeniku daješ stipendiju nisam sigurna da može raditi kod tebe. Trebaš vidjeti kakve su obveze ako nekog uzmeš kao naučnika u obrt - ako je takve prirode obrt.. Redovne opcije su: - sc ugovor - autorski ugovor (ukoliko ima nesto autorsko za obavljati za tebe) - ugovor o djelu - ženidba
  6. Ne znam kako inspekcija reagira u praksi, ali po knjigama samo obitelj, mama, tata, braća, sestre, djeca.. i naravno bračni partner.. stoga, ženi ju
  7. To je problem jer nisam razmišljala i automatski je išlo na moje ime kao i do sada polica i sve. Znači nema pomoći za brzoplete?
  8. Samo bih dodala da se i za otvaranje obrta može dobiti poticaje, a sve ovisi o vašem iskustvu i dobro napisanom planu poslovanje te skupljenim pismima namjere i preporuke potencijalnih klijenata. Treba biti na burzi više od godinu dana. Ima još kategorija, najbolje pogledati na webu HZZ-a, ali kažem, mora se imati dobar plan i podloga.
  9. Otvorila sam obrt i unijela auto u DI a baš je istekla registracija. Osiguranje sam platila svojim novcima, ne na obrt i sad me zanima je l mogu ipak to prikazati kao trošak u obrtu jer sam saznala da je 100% priznati trošak te na koji način? Hvala
  10. Kako unijeti fotoaparat u DI? Kako procijeniti vrijednost jer je rabljeni i nemam račun? Kad ga unesem - ako trebam platiti popravak - je li to porezno priznati izdatak? Hvala. ps- Pretpostavljam da je isto i za laptop..
  11. Otvorila sam obrt za usluge i prijavila pausalno oporezivanje. 1. Koje knjige moram voditi i kako cu voditi troskove da bih mogla podnjeti poreznu prijavu na kraju godine tj. početku sljedeće? Trebam prijavu radi Zavoda za zapošljavanje koji je dao poticaje za samozapošljavanje. 2. Kako na kraju godine oni računaju trebam li još što platiti i jesam li prešla limit, registriran obrt je od 1.6. 3. Mogu li vaditi novce s računa za privatne potrebe tipa špeceraj, telefon, benzin bez pravdanja i koliko? Je li bolje plaćati direkt s računa ili dignuti gotovinu na bankomatu? Isprike ako su pitanja blesava, hvala.
  12. Koji je maksimu registriranih slobodnih djelatnosti po obrtnici i je li se broj odrazava na neke troskove?
  13. Hvala na razumljivom odgovoru, jedna nadopuna koju sam izostavila: ulazi li primitak po autorskom ugovoru u onaj iznos 85000 kn poslje kojih se mora uci u sustav PDV-a. Jer ne bih ulazila u sustav dok necu imati veci dohodak, odnosno dok mi dohodak ne prijedje 85k. Hvala.
  14. 1. Ako registriram obrt mogu li i dalje neke poslove za odredjene pravne osobe obavljati putem autorskog ugovora ili moram sve raditi preko obrta? 2. Mogu li novce 'uplacivati' u obrt ako ce biti potrebe zbog placanja doprinosa i drugih izdataka? 3. Objasnjenje placanja poreza - sto je osnovica? Da li je to razlika izmedju zarade i trokova ili je to zbroj svih izdanih racuna pa makar troskovi bili skoro isti toliki? Takodjer, koji su razredi za koje postotke poreza? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija