Jump to content

DzoniPo

Korisnik
  • Broj objava

    47
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je DzoniPo objavio

  1. Pa cekajte, sada sam malo zbunjen…

    Rođen sam u inozemstvu, Srbija(27.7.1991)  , dakle, posle novog zakona o drzavljanstvu u Hr.

    Majka mi je bila u to vreme i od rođenja Hr državljanin.

    Živela je u Srbiji.

    da li se smatra da sam ja osoba starija od 21. godine koja je rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u tom trenutku bio Hr državljanin?

  2. prije 5 sati , votdfak je napisao:

    U medjuvremenu sam se konsultovao sa advokaticom, nema svrhe podnositi zalbu zato sto bi u zalbenom postupku odluka ponovo bila negativna. Drzavljanstvo bih mogao jedino dobiti kao pripadnik hrvatskog naroda, ali to znam da ne mogu. Nista, trenutno sam crna ovca porodice. 

    Bolje ne pokušavaj. Ja sam pokušao išao na sud, advokat mi je uzeo priličnu sumu novca, napisao analizu, suštinski znao je da je 50%-50%. Naravno zalba je bila odbacena, sudovi rade za drzavu, mup radi baš kako mu se hoće, jer imaju diskreciono pravo.

    U želji da ih pobedim, hteo sam do međunarodnog suda da idem, ali sam video da i to ne daje leka, jer kako meni mup hr može da kaže da nisam dovoljno Hrvat ili jesam, ako u dokumentima postoji takav dokaz. Smejurija. 

  3. Na 07. 11. 2021. at 22:51, SvetlanaVN je napisao:

    Meni je citiran drugi clan istog tog zakona. Moguće da su zbog oca koji je poreklom iz Hrvatske izostavili taj deo o poreklu i već me potencijalno gledali kao drzavljanina druge republike. Jer vidim da je kod svih vas slično, samo se kod mene obrazloženje razlikuje. Stvarno više ne znam u čemu je fora. 

    Da li ste vi zahtevali taj upis ili vam je kao i meni to poslato automatski? Jer ja znam da nisam trazila, niti moji...

    Automatski.

    Na 08. 11. 2021. at 7:16, SvetlanaVN je napisao:

    Negde sam pročitala da se deca vojnih lica, sluzbenika policije itd. Po nekoj odredbi nisu upisivala u knjige drzavljana do punoletstva. Da li je vas otac bio tako nešto po zanimanju. Moj je bio vojno lice te smo i brat I ja tek Po punoletstvu upisani u knjigu drzavljana. 

    Nije niko bio vojno lice niti u policiji. Problem je taj što je faktički dodeljeno 1997.godine, a pravno gledano utvrđeno od rođenja. E tu mup RH ne popušta.

  4. prije 7 sati , SvetlanaVN je napisao:

    Meni je citiran drugi clan istog tog zakona. Moguće da su zbog oca koji je poreklom iz Hrvatske izostavili taj deo o poreklu i već me potencijalno gledali kao drzavljanina druge republike. Jer vidim da je kod svih vas slično, samo se kod mene obrazloženje razlikuje. Stvarno više ne znam u čemu je fora. 

    Da li ste vi zahtevali taj upis ili vam je kao i meni to poslato automatski? Jer ja znam da nisam trazila, niti moji...

    Koliko znam po službenoj dužnosti. Jer te 1997.je napunjena 18.godina života.

  5. Na 28. 10. 2021. at 23:11, SvetlanaVN je napisao:

    Imam jedno pitanje...

    Pokojni otac mi je bio drzavljanin SR Hrvatske (SFRJ), majka SR Srbije (SFRJ). Rodjena sam u Beogradu 1976. ali nisam bila upisana u knjigu drzavljana R. Srbije sve do 1994. Da li spadam u retku grupu koja bi zbog naknadnog dobijanja i upisivanja drzavljanstva R. Srbije mogla da dobije HR drzavljanstvo? Znaci nakon 08.10.1991. Nisam pripadnik hrvatskog naroda i pokojni otac je bio Srbin iz Hrvatske.

    U utorak predajem u konzulatu papire pa mi treba pozitivan vajb :-)

    Moja sestra je rođena 1979. majka republicko hrvatsko drzavljanstvo, otac republičko srpsko. Sestra nije bila državljanin ni jedne republike do 1997. kada joj je dodeljeno državljanstvo srbije po rođenju, a utrvrđeno kao da ga je ostvarila od rođenja. Zvao sam da pitam rekli su dan nema uslova, iako je po automatizmu dobila srpsko državljanstvo. Sada, ima li ona pravo ili ne? 

  6. prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

    Sud šalje pismena na adresu na kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno boravište. Ako je ova adresa prijavljena pri MUP-a RH, tad je kao takva dostupna sudu i nema zabune da će sud slati pismena na neke stare adrese na kojima je osoba prije bila prijavljena.

    Preporučenu pošiljku osim majke, mogao je zaprimiti i punoljetni član njenog kućanstva.

    To se i desilo, najverovatnije.

  7. Prije 48 minuta, felixx je napisao:

    Sud šalje dopise na adrese kojima raspolaže. Moguće da je sud slao poziv i vašoj pokojnoj majci na neku bivšu adresu. Dobro da ste se javili sudu, i trebali ste obavezno navesti vaše adrese na koje sud šalje dopise.

    Majka se vodila na istoj adresi 20 godina pre smrti, međutim ništa nije stizalo. Moguće je i da je neko uzimao poštu neovlašćeno. Da naveo sam imena isto tako i adrese. 🤗

  8. Poštovani, javljam se iz Srbije i zanima me nešto vezano za ostavinu u RH. Djed je umro pre par godina, sada već izvesno vreme stiže pismo iz Bjelovara za ostavinu. Pisma i pozivi dolaze samo ujaku, a mojoj majci ne naravno, jer je preminula. Međutim, sva pisma dolaze na ujaka. Pošto je ujak dedov sin samim tim je i zakonski naslednik, ali sud ni u jednom trenutku nije pozvao moju sestru i mene kao zakonske naslednike po pokojnoj majci. Da li sestra i ja trebamo sami se javiti, ili sud treba da nam posalje pismo.

    hvala na odgovoru

  9. Prije 39 minuta, Tijanaki je napisao:

    Pozdrav svima. 

    Rođena sam u Beogradu 1980. Otac je rođen u Hrvatskoj i ima domovnicu. Takođe ima i državljanstvo R. Srbije. Sestra takođe ima državljanstvo i R. Hrvatske i R. Srbije, iako je takođe rođena u Beogradu, ali su te generacije upisane u matične knjige po mestu rođenja oca. Majka ima državljanstvo R.Srbije.

    Da li ispunjavam neki od uslova za državljanstvo R. Hrvatske po novom zakonu?

     

     

    Prije 40 minuta, Tijanaki je napisao:

    Pozdrav svima. 

    Rođena sam u Beogradu 1980. Otac je rođen u Hrvatskoj i ima domovnicu. Takođe ima i državljanstvo R. Srbije. Sestra takođe ima državljanstvo i R. Hrvatske i R. Srbije, iako je takođe rođena u Beogradu, ali su te generacije upisane u matične knjige po mestu rođenja oca. Majka ima državljanstvo R.Srbije.

    Da li ispunjavam neki od uslova za državljanstvo R. Hrvatske po novom zakonu?

     

    Najbolje je da proveriš u konzulatu da li si upisana. Pa onda da se raspitaš o mogućnostima.

  10. Poštovani, sestra mi je rođena 1979. godine na teritoriji Srbije od majke hrvatskog državljana i oca srpskog državljana. 
    Uvidom u njenu dokumentaciju piše da joj je državljanstvo RS utvrđeno 1997. godine, a pre toga je imala samo državljanstvo SFRJ. Da li ima pravo po novom zakonu da preda zahtev za državljanstvo RH , odnosno zahtev za utvrđivanje državljanstva, obzirom na datum utvrđivanja državljanstva RS. Hvala puno.

  11. Poštovani, sestra mi je rođena 1979. godine na teritoriji Srbije od majke hrvatskog državljana i oca srpskog državljana. 
    Uvidom u njenu dokumentaciju piše da joj je državljanstvo RS utvrđeno 1997. godine, a pre toga je imala samo državljanstvo SFRJ. Da li ima pravo po novom zakonu da preda zahtev za državljanstvo RH, obzirom na datum utvrđivanja državljanstva RS. Hvala puno.

  12. Da vam kažem iskreno, sada već potpuno postaje nebitno makar meni hoće li ga biti ili neće. Iskreno nadao sam se jer smatram da polažem pravo na isto. Rekoh Vam iz ličnog primera, otac državljanin RH, sin ‘90 godište, ćerka ‘92. Sin nema pravo, ćerka ima pravo, od istih roditelja. Hoćete mi reći da to nije diskriminacija? Rođen u pogrešno vreme? 

  13. prije 5 sati , Kosamja je napisao:

    Pazi ja sam stariji 78godiste sigurno su naknadno upisivati državljanstvo kad se raspala sfrj pa svi koji smo rodjeni u Srbiji srpsko dodeljeno. 

     

    prije 5 sati , Kosamja je napisao:

    Pazi ja sam stariji 78godiste sigurno su naknadno upisivati državljanstvo kad se raspala sfrj pa svi koji smo rodjeni u Srbiji srpsko dodeljeno. 

    Brate, svako ko je imao Drzavljanstvo SFRJ imao je i republičko državljanstvo neke od republika, to je tebi presudno.

  14. prije 4 sati , Kosamja je napisao:

    Upravu si sve sto si napisao, slažem se sa tim upotpunosti, al u Srbiji nije bilo sporazuma oko državljanstva upisivali su sve po mestu rođenja, dok u Hrvatskoj ne tamo je bio sporazum između roditelja i to je problem takođe,meni piše u starom izvodu državljanstvo sfrj u novom srpsko, moram otići da proverim koje godine sam stekao srpsko državljanstvo jer pitao sam mamu kaže nije bilo sporazuma samo je prijavljeno da si rodjen i gotovo. 

    Upravo sam i ja to gledao juče ili prekjuče. Ja sam rođen krajem jula, a utvrđeno odnosno upisan sam u državljanstvo RS 27.8.1991., eto, mene deli samo mesec i par dana za uslov za HR državljanstvo. Ko ga j*, živelo se do sad, pa će i od sad.  
    p.s. Ako imaš uverenje o državljanstvu, tamo ti piše kada si upisan i u koje državljanstvo. Srećno ti želim.

  15. Ovaj zakon je dobar za one koji su ga pisali. Najpre, cilj je da se u državljanstvo puštaju samo pripadnici Hrvatskog naroda. A pravilnik je donešen tako i pravilno se tumači. Zašto to kažem, zato što u zakonu piše DIJETE ROĐENO U INOZEMSTVU, što znači svako ko je rođen PRE 8.10.1991. ROĐEN JE U DRŽAVNOJ ZAJEDNICI kojoj je pripadala RH( znači svi su imali Jugoslovensko državljanstvo i plus republičko koje mu se upiše, ako je iz mešanog braka) a u to vreme je zakon dopuštao roditeljima koji su različitog republičkog državljanstva da sami odluče koje će državljanstvo upisati svom detetu.

    Tako da ne trošite novac i vreme, nema rupa, jasno je kao dan. 
    Ako ste mislili da angaźujete advokata, on će vam pomoći u smislu da sastavite zahtev i propratno pismo uz zahtev, ali što se tiče osporavanja buduće odbijenice za državljanstvo, sve se rešava na sudu. 
    Ako ste mislili takođe da ćete na sudu da dobijete tužbu, varate se takođe, jer je to jedan sistem i svi rade zajedno, ako su naumili da vas odbiju , odbiće vas svakako. Ja sam išao na upravnu tužbu, posle upravnu tužbu visokog suda, i onda sam prestao, jer sudije nisu ni razmatrale činjenise, već samo potvrdile prethodnu presudu. Postupak za sud je skup, pravnik naročito, a i mali je broj njih koji zna da radi profesionalno ovu oblast, jer su se svi pravnici povukli iz tog postupka, shvatili su i sami da je nemoguće protiv države.

    Izvinite na dugačkom postu, samo sam hteo da predočim svoje viđenje. 
    Možda za 10 godina, još malo više liberalizuju primanje u državljanstvo kada se iseli jos 30-ak posto stanovništva.

  16. , Kosamja je napisao:

    Danas sam bio kod pravnika i još nije sve dobro iscitao pravilnik jer ga je dobio pre pola sata, al je preleteo onako al jos ne može ništa da kaze i garantuje, za par dana cu opet ići,smatra da su to rupe u zakonu i da to nije uredu što je tako donesen,da u zakonu ne pišu da mi stariji od 21godinu nemamo pravo nego u pravilniku,mislim stariji pre 91 godišta, mislim da mi stariji imamo šanse tako da javim se za par dana.

    Jer ako ima granica onda su trebali u zakonu da naznace, a ne u pravilniku koji je naknadno poslat.

    Zackoljice imaju I rupe u zakonu, brzo donesen zato je sve tako i nejasno. 

    Nadam se da Sivko zna mozda vise. 

    Hteo sam ovo da javim da sigurno ima nade i da je ne gubimo. 

    Kako su napisali stirktno što se tiče iseljenika, mogli su i sa ovim članom zakona. Najveći paradadoks, brat ‘90, nema pravo, ja ‘91 nemam pravo, sestra ‘92 ima pravo. Od istih roditelja. Ovo je rupa u zakonu.

  17. , Dmm72 je napisao:

    Za  osobe koji su državljani neke od država nastalih od bivših republika SFRJ, odlučujuća je činjenica da li su po propisima koji su važili do 8. listopada 1991. godine stekli neko drugo republičko državljanstvo u okviru bivše SFRJ. U tom slučaju ne udovoljavaju uvjetima za utvrđivanje hrvatskog državljanstva i naknadni upis u knjigu hrvatskih državljana. Iznimno, a sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu („Narodne novine“ broj: 102/19), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, hrvatskim državljaninom smatra se i osoba rođena u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991

     

    Mislio sam da osobe koje su posle 1991. stekli drzavljanstvo neke clanice SFRJ nemaju pravo 

    USTVARI nema pravo niko ko je imao bilo kakvo drzavljanstvo bivse SFRJ.... 😔 I jednog roditelja HR drzavljanina

    A šta je sa mnom koji sam dobio državljanstvo RS, u Julu 1991. kada sam i rođen, a majka državljanka RH u momentu rođenja?

  18. prije 8 sati , Deki 1972 je napisao:

    Sivko jeste vi u pravu, slazem se, ali ključne reči su "osobe rođene u inozemstvu". Za Hrvatsku su sve bivse republike inozemstvo posle 8.10.1991.a pre toga nisu bile inozemstvo već zajednička drzava sfrj. Tako da ja mislim da će ovo vaziti rok od 2.godine za starije od 21.godine tj.98.97.96.95.94.93.92.godište i 91.u11.i12.mjesecu.To ne piše u ovom linku čl. 5.ali se verovatno podrazumeva i tako tumaci. Ja bih voleo da gresim ali mislim da je ovo prava istina e sad sacekajmo pa ćemo videti mozda je i namerno ovako napisano da bi se tumacilo i ovako i onako svaki zakon ima svoje rupe, A najviše bih voleo da gresim jer meni ovo ne odgovara nikako ali mislim da je ovo istina ma koliko nam bila bolna. 

    Ali pazite sad ovako. Ima dece koju znam, rodila su se pre '91. u Srbiji, nakon raspada Jugoslavije, i odvajanja republika, dakle kada je Hrvatska uspostavila novi zakon o Hrvatskom državljanstvu, koji će važiti do 2020.(uz usputne korekcije), deca iz mešanih brakova bivaju upisana u knjigu državljana RH temeljem članka koji glasi:
    "Članak 5.
    Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete rođeno u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin ako do navršene 18 godine života bude prijavljeno radi upisa kao hrvatski državljanin kod nadležnog tijela Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili se nastani u Republici Hrvatskoj.

    Ovo vam govorim jer znam za slučajeve.
    Isti taj članak se menja i glasi:
    „Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 21. godine života bude prijavljena u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili u matičnom uredu u Republici Hrvatskoj radi upisa u evidenciju kao hrvatski državljanin.

    Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. Zakona.

    Što bi značilo, da ako je roditelj mogao nakon raspada SFRJ, kao državljanin RH  detetu koje je rođeno u SFRJ  u drugoj republici, van RH upisati u knjigu državljana RH, dolazim do zaključka, da je novi članak 5 istovetan  starom članku, samo je pravo prošireno u smislu, da se deca mogu upisati sama između 18. I 21. godine, ukoliko to žele(jer ih roditelj nije upisao), isto tako, deca Hrvatskog državljanina starija od 21.godine, ali samo u roku od dve naredne godine od dana stupanja na snagu novog zakona.

    Kada se tiče zakonskog okvira za iseljenike, on striktno propisuje šta se i u kom razdoblju smatra iseljenikom, dok kod sticanja po poreklu, nema.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija