Jump to content

SRKITO

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Mislim da nemate. Zakon o porezu na promet nekretnina je rekao kod stjecanja prve nekretnine. Nije rekao kod kupnje, darovanja ili nećeg trećeg. U svakom slučaju, najbolje je da nazovete poreznu upravu u mjestu gdje mislite kupiti novi stan i njih pitate za savjet.
  2. Svaka stvar koja se na određenoj nekretnini nalazi dulje od 20 godina dosjelošću stječe pravo da se tamo i nalazi. Dakle, što se tiče posjeda, ukoliko dokažete da je garaža građena kada ste rekli i da ste od tada u njezinom posjedu, Imate pravo na upis posjeda. Kada upišete posjed, uz dva svjedoka dokažete da ste u posjedu bili duže od 20 godina i tražite da se nekretnina prepiše vama u vlasništvo. Što se tiče bespravne gradnje, sve ovisi o tome kakav je zakon o građenju bio na snazi kada ste gradili navedenu garažu. Ne može se primjenjivati novi zakon na nešto što je građeno 1978. Usput, ako Vas je prijavio građevinskoj inspekciji, ukoliko nema debele veze i poznanstva, građevinska inspekcija neće ni izaći na spornu lokaciju.
  3. Temeljem Zakona o povratu oduzete imovine, Općinski sud u Rijeci, ZK odjel, sudskom presudom izvršio je upis suvlasnika na nekretnu kojoj su njihovi prethodnici bili vlasnici prije nacionalizacije. Problem je što danas navedena nekretnina nije livada kakva im je bila oduzeta u postupku nacionalizacije već kuća s okućnicom. Sud je jednostavno uknjižio nekadašnje vlasnike, a što je najžalosnije o rješenju tog postupka uopće nije obavijestio stvarne vlasnike. Kako je moguće da nije obavijest dostavljena na kućnu adresu? Nadalje, dio upisanih suvlasnika (odnosno njihovi prethodnici) kod provedbe nacionalizacije potpisali su izjavu da se odriču daljnjih potraživanja uz novčanu naknadu koju su primili od ondašnje države. Kako je moguće da sud donese takvu presudu, a da uopće ne kontaktira stvarnog vlasnika??? Što činiti? Moje je mišljenje da treba podnijeti tužbu Općinskom sudu u Rijeci, ali hoće li se ikada išta po toj tužbi riješiti? Drugi je put ponovno otkupljivanje suvlasničkih djelova, ali to je užas... Država te pokrade aljkavim radom suda, a onda bi joj opet trebao plaćati porez na promet nekretnina! Ima li netko kakav savjet???
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija