Jump to content

Danas1234

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Želim se pohvaliti kako se slučaj riješio u našu korist. Na kraju smo ipak išli na kartu nepoštivanja Općih uvjeta poslovanja i Zakona o obveznim odnosima - al uz pomoć odvjetnika, koji je našao još hrpu nepravilnosti s njihove strane, te na temelju toga tražio Ništetnost Ugovora - vjerovnik je povukao tužbu! Dakle, uz stručnu pomoć riješilo se bez potrebe za otvaranjem novog postupka. Svakako zahvaljujem i na ovdje pruženoj pomoći!
  2. Što to znači? Mogu li tražiti da sjednu na imovinu, dok ne otplatim dug, umjesto na račun? Dobro. U slučaju da dokažem tvrdnje i sud presudi u moju korist, mogu li tražiti povrat novca? Dijela, sve?
  3. Vrijednost imovine je dosta veća od za sada poznatih dugova, ne vidim kako bih se sada mogla pozvati na to. Možda jednog dana, al sada ne. Zašto je nebitno nepridržavanje Zakona? Na kraju krajeva, da naslijeđenu imovinu mogu jednostavno i brzo unovčiti, ne bih ni bila tu (iako me boli ovih 10000kn, jer se radi o Bibliji od 16000kn (cijena s popustom), koja je prodana telefonskim putem umirovljeniku s prvim znakovima Alzheimera, a koja je negdje nestala), ali ne mogu. Ako je pozivanje na nepridržavanje Zakona nebitno, onda mislim da se plaćanja ne mogu osloboditi. Tražim način da si olakšam. Hoće li tražiti/blokirati INO račune ako ću na HR račun redovno uplaćivati neki iznos do otplate duga?
  4. Borbena, hvala! Dug je definitivno manji od vrijednosti naslijeđene imovine (problem je što se radi o zemljištu koje već godinu dana stoji na prodaju, ništa od keša) tako da po tom pitanju nema eskiviranja postoji nešto nade u tome da se vjerovnik nije pridržavao svojih općih uvjeta poslovanja i zakona o obveznim odnosima, vidjet ćemo, al se želim pripremiti u slučaju da ću morati otplaćivati. Ide li to automatski, ono - ovrha na sve račune ... ili bi ino račun tražili tek ako na HR neće biti novaca? Radi se o nekih 10000kn ukupno, znači 5000 bi bilo moje, pa bih na HR račun uplaćivala cca Eur mjesečno dok se ne otplati. Drugi, odnosno treći vjerovnik je Eos Matrix cca 3500kn ukupno, to je u fazi pregovaranja...
  5. Iza pokojnog oca ostalo je nešto imovine i nešto dugova. Za dug prema banci saznalo se odmah na ostavinskoj raspravi, sestra i ja smo se s bankom dogovorile, dug se polako otplaćuje. Sad se javljaju novi vjerovnici, prijedlozi za ovrhu i tako...Ja sada živim u Austriji, trenutno sam nezaposlena (sad kad su se djeca prilagodila - škola, ritam...tražim posao). U Hrvatskoj imam na svoje ime otvoren tekući račun kojeg koristim za plaćanje domaćih računa (plin, struja... za stan gdje smo živjeli, u kući suprugovih roditelja). Moje pitanje je - ako dođe do ovrhe, sjest će na moj hrvatski račun, no hoće li sjesti na moj austrijski? Zanima me trebam li vidjeti postoje li i ovdje opcija tipa zaštićenog računa.. Moj je plan svakako prebacivati novce na hrvatski račun, koliko budem mogla, da se moj dio duga otplaćuje, no ne bih htjela da mi odjednom uzmu sve. I drugo pitanje - imaju li pravo/mogućnost sjesti na račun mog supruga? Puno hvala!
  6. Kako sad država nema veze, kad država donosi i mijenja zakone? Uostalom, to ste i sami rekli u drugom komentaru. Samo sam htjela pojasniti na koga sam mislila kad sam napisala da će mi reći kako lova nije moja - pa lex agrogor i sve povezano s tim (lažiranje izvješća na temelju kojih su fondovi odlučivali investirat, i nikom ništa) mi govore kako se upravo to može dogoditi, uopće me ne bi čudilo da dođe do toga da mi (država, kroz zakone) kažu, ne da ništa nisam zaradila nego da mi je sva uložena lova propala i da sam tome sama kriva jer "tako je to s investicijama" i nitko me nije tjerao da uđem u treći stup. I nije meni žao love, mali iznos srećom, al je kap u moru ovog "igranja države" zbog kojeg sam odlučila seliti sebe i obitelj, krivo mi je malo. Hvala vam, poštovani Sivko.
  7. Poštovani Sivko, ne mislim ja na banku, mislim baš na državu. Glupo mi je sad raspravljati, kad ne znam što je bilo (je li prije postojala mogućnost izlaska iz fonda ili ne), al svejedno - izlazak iz dobrovoljnog fonda trebao bi biti moguć, inače više nije dobrovoljno. Poštovana Ruby_Danderfluff, nemam općih uvjeta (imam sve papire od tog dana; izračun mirovine, otvaranje trajnog naloga, ugovor, ugovor za dozvoljeni minus.... mislim da opće uvjete nisam dobila), imam samo ugovor u kojem se spominje izlazak iz članstva na način koji ja, ne-pravnik, mogu različito tumačiti; Prvo se navodi da se članstvo može prestati i prije isteka ugovorenog trajanja "jednostranom pisanom izjavom fondu" koja mora sadržavati info o računu na koji član prenosi svoja sredstva. Dakle, to je ukratko to - ne navode se konkretno uvjeti pod kojima se članstvo može prekinuti, niti se navodi o kojoj vrsti računa je riječ, ali sljedeće dvije rečenice kažu; Ukoliko član prije isteka ugovorenog trajanja izjavi da prekida članstvo radi prijenosa sredstava u fond drugog društva, naplaćuje se naknada, ukoliko prelazi u fond istog društva, naknada se ne naplaćuje. Naravno, ne navodi se što će se dogoditi ako član prenese novce na svoj vlastiti račun, što mi (opet ne-pravniku) znači puno ali i ništa .
  8. Dakle, potpisujem pod jednim uvjetima, raskidam pod drugim, dok dođem do 50-e reći će mi da to uopće nije moja lova Sretno onima koji ostaju. Hvala vam!
  9. Poštovani, Član sam dobrovoljnog mirovinskog fonda, što bih željela prekinuti i podići do sad uplaćene novce (prvo, selim iz Hrvatske, drugo, radi se o smiješnom iznosu od nekih 5-6 tisuća kn). Kažu mi da moram imati najmanje 50 godina, pozivaju se na zakon iz 2014-e. Kad sam sklapala ugovor, 2009-e, mislim da mi je službenica rekla kako ću moći prekinuti članstvo i dići novce kad god želim (uz neku nadoknadu njima, što mi je ok), mislim, nisam sigurna. Kad imam vremena , tražim po starijim zakonima, al se ne snalazim, pa su moja pitanja; - Ako u starijim zakonima, konkretno u onom koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora, nije navedena dobna granica, da li se na mene primjenjuje taj zakon ili današnji? - Da li je u zakonu koji je vrijedio 2009-e navedena dobna granica za podizanje uplaćenih sredstava? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija