Jump to content

SugarSeriously

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    SugarSeriously je reagirao na felixx u Objavljivanje snimljenog materijala   
    Tumačenje da je objava takvih snimaka zabranjena je ipak teško pretjerivanje, a pogotovo da se baš svaki snimak smatra obuhvačenim zakonom o zaštiti osobnih podataka. Slučajni snimak bilo koje osobe u javnom prostoru nije osobni podatak. Osobni podatak je tek kad se za neku snimljenu osobu njen snimak poveže sa drugim njenim podatcima, ili kad bi se recimo neku osobu sustavno pratilo i nadziralo njeno kretanje. Osoba snimljena u javnosti koja je 'ušla u kadar' nema pravo na zaštitu privatnosti, osim ako se radi o djeci. U takvim slučajvima, dovoljno je da se 'zamagli' lice djeteta, ili recimo registarska tablica automobila. Druga je stvar ako se neku osobu intervijuira ili s njom postoji neka interakcija. Takva osoba bi mogla tužiti za klevetu ili sramoćenje. Ali opet, mišljenja sam da bi takva tužba imala smisla samo u slučaju da je snimak tako modificiran da neistinito prikazuje stvarni događaj.
    Doslovna primjena načela da se ništa snimljeno ne smije objaviti dovela bi do zabrane rada emisija TV vijesti. 
     
    Da ovo malo objasnimo.
    Situacija prva. Ja snimam na cesti interviju sa nekim, a u backgroundu Mister-X zagrli i poljubi neku ženu. Ja to objavim na jubitu, ili to objavi TV. 
    Situacija druga. Ja pratim Mister-X-a i uhvatim ga da u istoj situaciji, i objavim da sam dana toga i toga u toliko sati na tom mjestu snimio da se grli i ljubi s nekom ženom koja mu nije supruga.
    Situacija treća. Ja snimim istu stvar, ali komentiran da se rade o Mister-X-u i da se on sreo s ljubavnicom, iako znam da se dotični sreo sa starom školskom koegicom na 25-godišnjici mature. 
    U prvom slučaju, niti jedan sud neće prihvatiti da sam povrijedio neko pravo Mister-x-a, jer niti sam njega snimao nego intervju, a svaka osoba odgovara za svoje ponašanje u javnosti. Mister-X će svojoj suprugi morati objasniti tko je ta žena. U situaciji trećoj radi se o smišljenom sramoćenju i kleveti, i tu bi mister-X dobio tužbu.
    U situaciji drugoj stvari postaju pomalo mutne. I vjerojatno bi ishod tužbe više ovisio o tome radi li se o nekoj javnoj osobi, i o tome je li to stvarno ljubavnica ili tek stara poznanica.
  2. Hvala
    SugarSeriously je reagirao na drot13 u Policijsko postupanje - legitimiranje, snimanje...   
    Ovo je regulirano čl. 30. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima i čl. 49.-54. odgovarajućeg Pravilnika (poveznica za preuzimanje), pa pogledaj uvjete.
    Ukratko, uvjeti su takvi da se u praksi može legitimirati bilo koga, bilo gdje, bilo kada.
     
    Ovo nije ničim regulirano.
     
    Na javnim mjestima se smije snimati uglavnom sve (uz upozorenje da se snima), osim u situacijama u kojima se štiti privatnost maloljetnika, tajna mjesta događaja, tajna krim. istraživanja i sl.
    U prostorijama policije nije dozvoljeno snimanje.
     
    Testirale su se, u planu su, a kada će biti, ne zna se.
     
    Koriste se, ne znam samo jesu li ih dobile sve postaje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija