Jump to content

savjest2

Korisnik
 • Broj objava

  31
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O savjest2

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Da ste Vi DO, po Vašem mišljenju, bi li ovo smatrali kaznenim djelom?
 2. Samo na ovo zadnje molim komentar ako je moguće, jer kaže se, u smislu, da ako DO u snu nešto 'sazna' on ima ovlast procesuirati. Dakle, pretpostavimo da je navedeni liječnik napisao u svojim memoarima gore navedeni tekst i da DO, na neki slučajan način, uspije pročitati taj tekst, bi li ga okvalificirao kao kd?
 3. To je jasno, ali ne sumnjiči se on ni za što, postupka uopće nema i zadnja je zarada onakve vrste bila 2008 g. Onaj tekst o 'priznanju' u prošlom postu sam navela kao pretpostavku da se uistinu desilo to što se točno piše u tom 'priznanju' i kao da, npr, dotični liječnik tako doslovce piše u svojim memoarima, biografiji...pa ako takvu biografiju netko poput DO pročita i liječnik uvijek stoji iza svoga teksta/'priznanja', bi li se sadržaj ovakvog teksta tretirao kao kd?
 4. Moliti ću Vas da mi oprostite na ovom zadnjem pitanju o ovoj temi, nadam se i nastojati ću da je zadnje. Pretpostavimo da navedeni liječnik priznaje pred DO-om čitavu priču baš u ovakvom pisanom obliku, doslovce u takvom obliku, da li bi idalje bilo upitno hoće se nešto tako okvalificirati kao kazneno djelo?
 5. Malo sam nespretno napisala da gospodin uplati u Unicef ili Dječji selo, to je bilo na brzinu moje razmišljanje, ali sam onda ubrzu shvatila, ako sam dobro shvatila, da se, ipak, ta čitava priča ne može sa sigurnošću okvalificirati kao kazneno djelo! Je li tako ili..?
 6. Znači, šteta se ne mora nužno uplatiti u državni proračun, može i u humanitarne svrhe, nisam znala. Od idućeg mjeseca neka gospodin uplati u Unicef ili Dječji selo.. Hvala ljepa. Ali, oprostite što možda dosađivam, u svakom slučaju, čitav taj predmet odnosno priča, nije sigurno kazneno djelo, ako sam dobro zaključila iz Vaših odgovora!?
 7. Da. Možete mi samo objasniti što znači oportunitet u navedenom tekst?
 8. Znam da je tema manje važna od drugih tema na ovom forumu, zato, ukoliko ne dobijem odgovor, u svakom slučaju ću biti zahvalna ovom vrlo korisnom forumu koji besplatno i zdušno daje savjete. U međuvremenu sam saznala par činjenica. 1. Navedeni liječnik javno i otvoreno govori sve što je izneseno, u smislu, 'ponekad kad bi mi predstavnik posjetio, ponudio bi neku studiju o učinkovitosti lijeka i s njom za svakog pacijenta kome se lijek propiše bi ja dobio 50 do 100 kn pa kad bi bilo moguće maknuti dotadašnji lijek i umjesto njega propisati novi za koji me se nagrađivalo ja sam to uradio, ali, s druge strane, nikada nisam uveo ni jedan lijek bez medicinske indikacije niti sam pacijentu uskračivao potreban lijek ni onda kad bi se lista potpunila i kad više ne bi bilo plačanja - lijek mi se dopada, ja ga pišem, a ako su mi plaćali za njega to mi je bila i veća motivacija, ako je pacijent do sada bio na lijeku x a farmaceuti mi nudi y za koji me se nagrađivalo, pa ako su x i y imali isto djelovanje, napisao bi y, kune su išle na žiro, to su potvrde s banke na kojima gore piše "autorski honorar", svaki se ugovor potpisalo i ništa skriveno nije bilo'. Tu bi ustvari spomenula da mi je službenica - prijateljica s banke rekla da je banka uvijek slala poreznoj upravi izvješća do 31.12. Ukoliko liječnik ovo sve gore ponovi pred DO-om, a izgleda da bi bio kadar to potvrditi, i s obzirom na Vašu konstataciju koju sam citirala, bi li se moglo očekivati više šansi za pokretanje postupka ili ne? 2. Ova usporedba stoji ali nije li i ovo mito? 3. 3. Kad kažete 'dio' i 'bi', pri tome mislite da nije još ništa išlo u zastaru? i 4. U par navrata ste spomenuli samo mogućnost ili za slučaj da se ide u postupak kao npr zato, moje pitanje, na kraju ovoga izloženog, što mislite, ima li smisla gubiti vrijeme i anonimno prijaviti ili nema?
 9. Mada je ovo citirano ovdje, općenito vezano za k djela, 'stranac' se odnosi na turista, ne može se odnositi na npr Argentinca, alžirca, grka..koji su ovdje došli studirati, diplomirali, dobili hrvatsko državljanstvo i desetljećima žive. Je li sam u pravu?
 10. Da, ustvari o tom članu ste 27.7.2015. objavili velik komentar.
 11. Oprostite puno, jeste sigurno dobro računali ili ja krivo ovo shvaćam(prijateljica mi je ovo poslala, ni ona nije pravnik): Pod 'zadnja provjera 5.11.2009.' Zastara kaznenog progona Članak 19. (1) Kazneni progon radi primjene kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske, osim u slučajevima kad se radi o kaznenim djelima navedenim u članku 18. stavka 2. ovoga Zakona, ne može se poduzeti kad protekne određeno vrijeme od počinjenja kaznenog djela, i to: ⇒ dvadeset i pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom dugotrajnog zatvora, ⇒ petnaest godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od deset godina zatvora, ⇒ deset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od pet godina zatvora, ⇒ pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od tri godine zatvora, ⇒ tri godine za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od jedne godine zatvora, - tri godine za kazneno djelo s propisanom kaznom zatvora do tri godine ili novčanom kaznom ⇒ dvije godine za kazneno djelo s propisanom kaznom zatvora do jedne godine ili s novčanom kaznom. (Brisano NN 71/2006) (1) Kazneni progon, osim u slučajevima navedenim u članku 18. stavku 2. ovoga Zakona, ne može se poduzeti kad protekne određeno vrijeme od počinjenja kaznenog djela, i to: – trideset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom doživotnog zatvora, – dvadeset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od deset godina zatvora, – petnaest godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od pet godina zatvora, – deset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od tri godine zatvora, – pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od jedne godine zatvora i – tri godine za ostala kaznena djela (2) Ako je za kazneno djelo propisano više kazni, zastara se određuje prema najtežoj od propisanih kazni za to djelo. (3) Zastara kaznenog progona za kaznena djela počinjena na štetu djeteta i maloljetne osobe ne teče do njihove punoljetnosti.
 12. Čl. 293. st. 2. KZ-a. Po tome sigurno nije nastupila zastara!?
 13. "Naime, za ona djela kod kojih su liječnici samo prepisivali Farmalove lijekove USKOK ih sumnjiči za blaži oblik primanja mita, dakle za to da su dobili novac za nešto što bi ionako morali napraviti.Gomila dokumentacije U slučajevima kada bi izdavali fiktivne recepte za lijekove kojima bi istjecao rok trajanja, tereti ih se za radnje koje nisu smjeli napraviti, a za što je zapriječena i veća kazna. " 4. Ovo je odsječak iz S. Dalmacije 13.11.2012.g. Zanima me što to znači 'blaži oblik primanja mita' po pitanju k progona? Je li to uopće provodljivo ima li veze sa određivanje članka i ili stavka članka k.d.?
×
×
 • Napravi novi...