Jump to content

Sudski spor zbog gradnje


savjest2

Preporučene objave

Poštovani, unatrag tri tjedana je započela gradnja dvije etaže kod mene ali jutros sam uočio odstupanja od projektne dokumdntacije u smislu smanjenja debljine temeljne ploće za dva cm (u projektu piše 30 cm, izvedena po 28 cm). Izvođač i inžinjer nadzora me uvjeravaju da to ne utječe na stabilnost kuće, nisu me uvjerili. Pitam vas, molim vas, čija je to odgovornost ako idem na sudski progon, izvođača ili inžinjera  nadzora i kako procedura ide oko toga tj je li sud šalje vještaka za provjeru i kad se može nastaviti sa gradnjom, u kojoj fazi sudskog procesa?

Hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovorni su i izvođač radova i nadzorni inženjer - izvođač jer je izveo tanju temeljnu ploču u odnosu na glavni projekt, a nadzorni inženjer iz istog razloga, i jer mu je to odobrio svojim potpisom u građevinskom dnevniku bez da je obrazložio svojim upisom razloge odstupanja od glavnog projekta, odnosno bez opaske da li je potrebna izmjena i/ili dopuna građevinske dozvole. To što vas usmeno uvjeravaju niste dužni prihvatiti, jer ako iz statičkog proračuna koji je sastavni dio glavnog projekta, slijede dimenzije temeljne ploče, onda ona ne bi smjela biti manjih dimenzija, osim ako statičar nije dodao koji cm u presjeku temeljne ploče, za svaki slučaj neka se nađe. Ima i toga.

 Ispravan put je prijava građevinskoj inspekciji, pa kad ograđevinski inspektor dovrši svoj postupak, bit će vam jasnija dilema oko nastavka gradnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proširila bih svoj odgovor.

U slučaju proračunski predimenzionirane temeljne ploče nadzorni inženjer trebao bi potpisanim upisom u građevinski dnevnik izjaviti da ta izmjena ne utječe na temeljni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti,  ako je takva njegova procjena za koju je ovlašten svojim komorskim pečatom, a u smislu odredbi članka 5. Pravilnika o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera).

Da rezimiram, nadzorni inženjer ima ovlaštenje da donosi odluke samostalno, ali u zakonskim okvirima, a pri tom treba, kao vezni igrač između investitora i izvođača radova „bez odgode upoznati investitora sa svim nedostacima, odnosno nepravilnostima koje uoči u glavnom projektu i tijekom građenja, a investitora i građevinsku inspekciju i druge inspekcije o poduzetim mjerama“ (izvod iz članka 58. važećeg Zakona  o gradnji).

To bi između ostalog činjeničnog stanja u svezi građenja predmetne građevine trebao provjeriti građevinski inspektor prilikom svog nadzora (da li se  građevina izvodi sukladno građevinskoj dozvoli, glavnom projektu, podatke vezane uz iskolčenje građevine itd.), te da li su izvođač radova i nadzorni inženjer prilikom građenja poštivali odredbe Zakona o gradnji (prvenstveno iz članaka 53. do 59., kao i čanaka 133. do 135. vezim uz opremanje gradilišta) i pripadaćih pravilnika (ovdje konkretno najbitniji Pravilnik o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim upućene za informaciju. Nakon što je gradnja objekta započela i nakon što sam uočio nedostatke ne prvoj etaži, odmah sam obavijestio inžinjera nadzora i izvođaća da raskidam ugovore sa njima. Veći dio tog kata bi trebao rušiti kako bi gradnja ponovo počela na zdravim stupovima..itd. S obzirom da ne mogu još pronaći drugog inž.nadzora, muči me, mogu li izvršiti ovo rušenje, samo rušenje, bez da budem pokriven ugovorom o nadzoru(s obzirom da sam rakinuo ugovor sa, sad već, bivšim inž.nadzorom).

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da niste donijeli odluku o  rušenja dijela građevine bez mišljenja nekog građevinskog inženjera koji bi vam ukazao na tu potrebu?

Osvrnut ću se samo na zakonsku proceduru vezanu uz uklanjanje građevine ili njezinog dijela za čije uklanjanje je potreban projekt uklanjanja (dijela) građevine, a koji treba izraditi ovlašteni projektant. Zatim ste dužni nadležnom tijelu graditeljstva prijaviti početak radova na uklanjanju (dijela) građevine, i u toj prijavi navesti projektanta koji je izradio projekt uklanjanja, oznaku tog projekta, izvođača i nadzornog inženjera.

U slučaju da sami u vlastitoj režiji pristupite rušenju, bez ovlaštenog izvođača radova i bez nadzornog inženjera, ili bez odgovarajuće dokumentacije (projekta uklanjanja i prijave početka radova na uklanjanju), Zakonom o gradnji propisana je kazna (članak 170.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na savjetu, nisam još donio takvu odluku, ali, je li ipak treba čitava procedura koju ste naveli mada se radi o temelju sa septičkom jamom što će reči da se zapravo radi o uklanjanju iz rupe, jame, a ne o rušenju u smislu rušenja.

I, ono što sam Vas još htio pitati,  nepravilnosti odnosno odstupanja od dokumentacije prilikom gradnje se prijavljuju građ.inspekciji ili sudu preko tužbe pa bi onda sudski vještak izvršio vještvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I recite molim vas kakva je sudska praksa ako dižem tužbu, točno me zanima kojom se brzinom angažira sudski vještak i da li se gradnja može nastaviti u nekoj fazi sudskog procesa koji će nažalost, pretpostavljam, dugo trajati? Ili se gradnja može nastaviti tek kad se sudski proces okonča i nikako drugačije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluka je na vama. Zakon je u tom pogledu jasan -  odredbe vezane uz uklanjanje primjenjuju se i za dio građevine.

Svi postupci koji se odnose na građenje, su u nadležnosti građevinske inspekcije koja ima ovlasti prekinuti građenje, ili naložiti otklanjanje nedostaka u gradnji, a što ovisi o utvrđenom činjeničnom stanju u inspekcijskom nadzoru.

Isto tako, ako građevinski inspektor u inspekcijskom nadzoru utvrdi povredu propisa kojima se uređuje gradnja ili prostorno uređenje u dijelu u kojem je iste obvezan nadzirati ima pravo i obvezu podnijeti optužni prijedlog ili kaznenu prijavu.

Za tužbu sudu ima vremena, ionako je to preuranjeno prije inspekcijskog nadzora gradnje – sve ovisi što će građevinski inspektor utvrditi na licu mjesta, pa i potreba uklanjanja dijela građevine septičke jame.

Ali, ako smatrate da vam je nanešena  šteta, bilo materijalna ili neka druga šteta, od strane izvođača ili nadzornog inženjera, tu vam ne mogu, na žalost pomoći savjetom, iz razloga što nemam iskustva sa sudskom praksom u pogledu utvrđivanja štete putem sudskog vještaka i eventualne obustave građenja za vrijeme sudskog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani, prilikom gradnje moje kuće evidentirao sam odstupanja od projektne dokumentacije u smislu smanjivanja dimenzija ndkih stupova i širine zidova te sam zatražio obustavu radova jer bi išao u sudsku tužbu. Zanima me kakva je sudska praksa u vezi brzine izlaska sudskog vještaka na teren radi vještva te kada odnosno u kojoj fazi sud može smatrati da su dokazi koje sudski vještak prikuplja dovoljni kako bi onda sud dao odobrenje za nastavak gradnje? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija