Jump to content

Raudi

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Raudi je reagirao na Gringo u Molim savjet, nemogućnost dogovora s drugim roditeljem   
    Upravo tako! Pa ne odgaja dijete roditelje već obrnuto. Ne možemo na leđa malodobnog djeteta prebaciti odgovornost nas odraslih i dovesti dijete u situaciju da ono odlučuje i bira između roditelja, to se tako ne radi. 
    Obveza sustava u skladu sa Europskom konvencijom o ostvarivanju dječjih prava jest ispitati volju i mišljenje djeteta, ali tako ispitana volja i mišljenje nije i ne može biti obvezujuća po sud jer postoji ogromna razlika između autentične volje i mišljenja djeteta i volje i mišljenja kao posljedice dugotrajne manipulacije djetetom. I tu je sada ključna uloga stručnjaka da mogu to prepoznati i zaštititi dijete.
    Zašto to pišem i kako je povezano sa "Razgovarala sam s djetetom da mu docaram tj.da si on sam sebi docara da mu za taj njegov dan nema mame za stolom i da on proba s tatom o tome razgovarati." Što mislite kako će se dijete, u konkretnom slučaju, osjećati na svoj rođendan? Na dan kada bi trebalo biti sretno? Kada mu roditelj umjesto da zaželi dobar provod za rođendan, sugerira da na taj rođendan i ne bi trebalo biti baš tako sretno jer u konkretnom slučaju neće biti mame? Radi se o klasičnom primjeru nemogućnosti razdvajanja vlastitih potreba i osjećaja od djetetovih i ako se na tome ustrajava, onda govorimo o manipulaciji djetetom. 
    I sada se vraćamo na ispitivanje djetetove volje i mišljenja. Da li će iz usta djeteta koje je dugotrajno izloženo takvom odnosu izići njegova autentična volja i mišljenje? Neće! Dijete će biti kao mali zombi, iz kojeg će progovarati majka ili otac. Kažu dijete ne želi viđati jednog roditelja!? Pa to nije normalna situacija, to je alarm! 
     
  2. Hvala
    Raudi je reagirao na Gringo u Molim savjet, nemogućnost dogovora s drugim roditeljem   
    Žao mi je što moram ovo napisati, ali ovo je primjer kako sa djetetom ne treba razgovarati. Ako se to često dešava na ovakav način onda imamo problem. 
  3. Hvala
    Raudi je reagirao na Željac047 u Molim savjet, nemogućnost dogovora s drugim roditeljem   
    U potpunosti se slažem sa Vama, trebali bi se roditelji, o tim i takvim stvarima, dogovarati, što im je i dužnost, s time da se, koliko je to moguće, poštuje mišljenje djeteta, a sve radi dobrobiti djeteta, u "takvim stvarima" sud nema što raditi, jedino bi se moglo obratiti djelatnicima CZSS kako bi oni, možebitno, posredovali između roditelja, no i to je upitno....dakle dužnost roditelja u takvim stvarima je da se dogovaraju, a i dogovore, cijeneći pri tome mišljenje djeteta, a sve na dobrobit djeteta..
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija