Jump to content

mpikac

Korisnik
  • Broj objava

    41
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije tjedan dana imao sam ostavinu kod javnog bilježnika u kojoj sam naslijedio određene nekretnine koje baš i nemaju neke vrijednosti. Kada sam dobio rješenje o nasljeđivanju neugodno sam se iznenadio jer su troškovi bili prilično veliki u odnosu na vrijednost imovine. Bilježnik nije uopće pitalo koliko imovina vrijedi n Molim da, mi tko zna odgovori, na temelju čega se izračunava nagrada bilježnika za vođenje ostavine i gdje su propisani iznosi. Da li je bilježnik u obvezi navesti osnovicu na temelju koje izračunava troškove i nagradu i da li to treba navesti u rješenju o nasljeđivanju.
  2. Od strane poslodavca upućen sam kao državni službenik u drugi grad radi obavljanja posla iz nadležnosti rada poslodavca. Prema rješenju imao sam pravo na smještaj i prehranu, no osiguran mi je samo smještaj. Zbog neispunjavanja obveza poslodavca iz rješenja zatražio sam isplatu dnevnica za razdoblje od 1 godine koliko sam radio u tom gradu no poslodavac je to odbio smatrajući da nema osnova. Jedan od razloga odbijanja je taj što poslodavac smatra da je to predugo razdoblje za isplatu dnevnica i da službeni put (što bi u ovom slučaju bilo) ne može trajati tako dugo-godinu dana. Nedvojbeno ja sam sam snosio troškove prehrane i putne troškove. Činjenica je da nisam imao putni nalog ali sam imao rješenje da se upućujem obaviti taj posao u drugi grad. Obzirom da nisam imao prehranu smatram da imam pravo na isplatu pune dnevnice. Molim savjet i tumačenje: 1. da li ima ograničenja koliko može trajati službeni put i ograničenja u pogledu isplate dnevnica ukoliko nisu osigurani uvjeti iz Kolektivnog ugovora za državne službenike (prehrana) 2. da li isplata naknade za ugovor o djelu isključuje isplatu dnevnice i obrnuto 3. da li neposjedovanje putnog naloga (a posjedovanje drugog akta) isključuje mogućnost isplate dnevnica 4. može li poslodavac sada isolaćivati samo iznos troškova prehrane koju nije osigurao. Ukoliko ima netko tko mi može odgovoriti na ova pitanja bio bih vrlo zahvalan kao i onima koji možda imaju već presude za ovakve i slične slučajeve ili znaju za njih.
  3. U ovom slučaju bi se trebalo primijeniti pravilo "ne bis in idem". No ukoliko ti prekršajni postupak bude gotov morat će se izrečena kazna uvažiti u kaznenom a ukolko kazneni bude prije gotov tada bi se prekršajni trebao obustaviti. Čini mi se u tvom slučaju da ti zbog cuge odgovaraš u prekršajnom a u kaznenom zbog kd-a iz čl. 308 st 2 ili ako hočeš zato što si vozio pod zabranom. U tom slučaju mogu ići oba postupka.
  4. molim pomoć u tumačenju nekih novih (ili starih odredbi) Novog ZKP-a. Molim ozbiljnu pomoć 1. Kada u nekoj odredbi ZKP-a, npr kod uhićenja piše "propisana kazna tri i više godina" da li to znači da je donja granica zapriječene kazne 3 godine ili može biti kazna npr 1-8 godina 2. u kojoj se fazi donosi presuda sporazumom optuženika i državnog odvjetnika i tko donosi. Zapravo nejasno mi je da li je to optužno vijeće ako tada postoji sporazum ili je to raspravno vijeće 3. postoji li ograničenost za sporazum o krivnji i sankciji u odnosu na zapriječenu kaznu, da li je određeno do koje maximalno zapriječene kazne se može sklapati sporazum između državnog odvjetnika i optuženika tumačenja možete poslati i na mail hvala
  5. Radi što preciznijeg odgovora dajem još neke pojedinosti da biste mi mogli što preciznije odgovoriti. Ja sam u stalnom radnom odnosu a poslove navedene u ugovoru o djelu (konkretnije: stručno osposobljavanje djelatnika koje nije u opisu mog radnog mjesta)obavljam u redovno radno vrijeme. Upravo zbog toga što ugovorene poslove obavljam u redovno radno vrijeme prema odluci ministra pripada mi 50% propisane naknade. Kako se navedeni rad odvijao u dvije smjene (smjenski rad dopodne i popodne) dakle u redovno radno vrijeme, prema kolektivnom ugovoru mi je pripadala naknada za smjenski rad. Obzirom da u u govoru o djelu stoji točka da se odričem prava naknade za smjenski rad, želio bih znati da li imsm ns to pravo. Praktički želim znati da li je jači ugovor o djelu ili kolektivni ugovor. Neznam da li to materiju regulira zakon o obveznim odnosima i ako regulira kako je to regulirano. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
  6. Ispravak netočnog navoda. Kao što ste primijetili ja sam se morao odreći naknade za dvosmjenski rad koja mi je zagarantirana kolektivnim ugovorom. Da nisam potpisao takav ugovor o djelu ne bi ni dobio taj posao. I dalje je temeljno pitanje da li unatoč odredbi u ugovoru o djelu o odricanju naknade imam pravo na tu naknadu tj. da li odredba u ugovoru može derogirati pravo iz kolektivnog ugovora. što se tiče izvršenja posla za vrijeme radnog vremena to je regulirano odlukom ministra i upravo zbog toga je naknada i umanjena. s tim u vezi nema nikakvih problema. hvala unaprijed na odgovoru!
  7. Zakon nhe pravi razlike u vezi stručne spreme već je decidirano odredio da se to odnosi na mlade vozače, osobe do 24 godine starosti. Nema mogućnosti da ti se omogući upravljanje pa ćeš uvijek kada upravljaš biti u prekršaju a također i odgovorna osoba i firma. Mjenjaj vozilo ili čekaj da prođeš 24 godine ako auto do tada izdrži.
  8. ne donosi sud o policiji na osnovu odnosa sa jednim policajcem. inače pored toga što trebaš urediti odnose da ti vrati novac ako ga prijaviš rukovoditelju može odgovarati da povredu radne discipline ako rukovoditelj procijeni da u njegovom ponašanju ima takve povrede. Bez obzira kako da ga se kazni to neće vratiti tvoj novac. Dakle poduzmi prvo mjre za povratak novca.
  9. Državni sam službenik i za svog poslodavca sam obavljao poslove iz ugovora o djelu. Poslovi su se izvršavali za vrijeme radnog vremena i temeljem toga, a sukladno odluci ministra naknada mi je umanjena u propisanom postotku. Ugovorene poslove sam obavljao u smjenskom sustavu rada pa čak u neke dane i dvokratno. Prilikom sklapanja ugovora o djelu predstavnik poslodavca je inzistirao da se u ugovor unese odredba po kojoj se odričem prava na smjenski rad, a koji mi po kolektivnom ugovoru pripada. Moje pitanje je da li je ugovor o djelu u tom dijelu pravno valjan, odnosno da li je on mogao derogirati odredbu kolektivnog ugovora, tj. da li su mi mogla temeljem ugovora biti uskraćena prava koja su mi po kolektivnom ugovoru pripadala. Unaprijed hvala
  10. Državni sam službenik i trenutno temeljem ugovora o djelu obavljam poslove za svog poslodavca. U ugovoru o djelu navode se samo poslovi koje ja uredno obavljam, no poslodavac tvrdi da temeljem tog ugovora gubim i određena druga prava o kojima u Ugovoru nema niti riječi. Molim da mi pomognete da li Ugovor o djelu derogira prava iz Kolektivnog ugovora iako to nije izrijekom navedeno i ako derogira koja to prava može derogirati. Hvala unaprijed.
  11. sigurno neće u zatvor, sve će završiti na opomeni, a u najgorem slučaju ako sudac ne bi uvažio vašu obranu i pokajanje mogla bi vama ići kazna da ste mu omogućili ili dali motor iako mislim da je vjerojatnost za to 1%. Ako je prvi puta ishod će biti dobar ali vodite računa da se to više ne ponovi. Sretno i čuvajte ono što imate dok to još imate.
  12. poštovani gospodine, kako se radi o maloljetniku dobiti ćete poziv za sud i bit ćete saslušani kao i vaše dijete. O podnošenju optužnog prijedloga policija će obavijestiti centar zua socijalni rad, a vi bi mogli biti kažnjeni za prekršaj što ste mu omogućili da se može voziti. Iako sam vam dao kratki pregled što vas očekuje u pravnom smislu dozvolite mi još nekoliko riječi koje vam želim izreći u najboljoj namjeri jer vjerujte imam iskustva jer sam nažalost zbog profesije bio svjedok mnogih šokantnih i tužnih događaja. Vi pitate što će se dogoditi ako se to ponovi. Vi ste napravili veliku grešku što ste omogućili da se vozi i ja nazirem da ćete svom voljenom djetetu omogućiti da se i dalje vozi jer mu ne možete reći "NE". Uvjeravam vas da je bolje reći tu riječ sada dok je imate kome reći nego žaliti cijeli život. Ono što se vama i vašem djetetu može dogoditi na sudu je mrvica u odnosu na posljedice koje nastaju uslijed prometne nesreće bez obzira tko bi stradao. Sud može i upozoriti ili osloboditi ali ne može vratiti zdravlje ili spriječiti invaliditet ili možda ne daj Bože smrt.Dajte neka vam dijete odraste kada će postati svjesno svojih postupaka i kada ćete biti sigurniji u njegovu sretnu budućnost. Njegov postupak kji ste opisali ukazuje na to da nije dijete svjesno što je učinilo. Ne zaboravite da "opasnost kreće iz vašeg dvorišta i nitko ne može učiniti za sigurnost i sreću vašeg djeteta više nego vi". Shvatite ovo kao najbolju namjeru.
  13. može se raditi i o prekomjernoj buci ali to treba utvrditi nadležna inspekcija u propisanom postupku. u tom slučaju se mogu pečatiti izvori buke kao što su muzičke linije, juke box i dr. ili se na njih stavlja limitator
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija