Jump to content

sale60

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kupio sam prije 4 godine parcelu (25x60m) koja u vlasničkom listu nema tereta služnog puta, ali je ucrtan na kopiji katastarskog plana iz 1975. godiine po dužoj strani parcele i nije naznačena njegova širina. Kroz nekoliko dana počinjem graditi kuću na toj parceli i htio bi je ograditi. Da li mogu ograditi i taj put i pod kojim uvjetima? A ako ne, koliku širinu moram ostaviti za prolaz?
  2. Osiguratelj totalku procjenjuje kada vrijednost popravka prelazi 70% tržišne vrijednosti automobila koja se određuje prema tablicama osiguratelja. U tom slučaju se isplaćuje procijenjena tržišna vrijednost umanjena za procjenu vrijednosti olupine (ostatka automobila). Ako ne budeš zadovoljna sa isplatom možeš se žaliti na odluku osiguratelja tako da dokažeš da tvoj auto vrijedi više nego što je to po tablicama osiguratelja. U svakom slučaju uloži žalbu. Trajati će malo duže, ali se isplati.
  3. Moji roditelji su odlučili da će se za njih brinuti moje dvije sestre na način da su prilikom izgradnje njihovih kuća (dvojni objekt) napravili mali stan za sebe gdje će se preseliti kada budu stari i nemoćni. Kako mogu doznati da li su sa sestrama potpisali ugovor o doživotnom uzdržavanju?
  4. Hvala na iscrpnom odgovoru. Ali nije mi jasno ovo sa ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Da li to znači da ja kao treće dijete sa kojom nije sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju nemam pravo na nikakvo nasljedstvo ili bar na nužni dio ostale imovine mojih roditelja?
  5. Za kupnju stana na kredit falilo mi je nešto novaca pa je u pomoć priskočila moja punica sa jednim ugovorom stambene štednje koji je posjedovala. Kako bi iskoristila kredit stambene štednje morali smo je uključiti u ugovoru o kupoprodaji dotičnog stana kao kupca uz dogovor da će ona kasnije darovati tu polovicu stana mojoj supruzi (njezinoj kćeri). Njezin dio kredita ja uredno otplaćujem na način da joj svaki mjesec uplaćujem ratu na njezin tekući račun. Da li nakon smrti moje punice, njezine druge dvije kćeri ( sestre moje supruge) ili suprug imaju pravo tražiti nužni dio toga stana odnosno kako će se gledati na taj dar kada dođe do ostavinske rasprave? Kako se zaštititi da polovica tog stana ne uđe u ostavinu moje punice?
  6. Pitanje se odnosi na druge nekretnine u vlasništvu roditelja. Dakle, da li moje sestre mogu potraživati veći dio nasljedstva s obzirom na činjenicu da će moći dokazati da su se brinule za roditelje i stoga imale određene troškove?
  7. Poštovani, Ovih dana žustro se Vodi rasprava u našoj obitelji oko oporuke odnosno nasljedstva. Ukratko, radi se o ovome. Moji roditelji su zajedno sa moje dvije sestre izgradili stan u njihovim kućama (dvojni objekt) u kojem će živjeti kada budu stari i nemoćni. Taj stan je dio objekta i na vlasničkom listu nije izdvojen kao zasebna jedinica a u vlasništvu je mojih sestara. To znači da će roditelji jedan dio života provesti u zajedničkom kućanstvu sa mojim sestrama. S obzirom na tu činjenicu da li moje sestre prilikom ostavinske rasprave nakon smrti mojih roditelja mogu potraživati veći dio nasljedstva iako ne postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju i obrnuto što ako postoji takav ugovor, a ja neznam za njega? Da li je oporuka roditelja u ovom slučaju jači instrument zaštite mojih interesa od ugovora o doživotnom uzdržavanju koji bi eventualno bio sklopljen sa mojim sestrama?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija