Jump to content

Makimaja

Korisnik
 • Broj objava

  58
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Makimaja objavio

 1. Makimaja

  Državljanstvo

  Postoji ako ima neki dokument gde se izjasnjava kao hrvatica, ili ako imate dokumenta gde se vi i suprug izjasnjavate kao hrvati. Nazalost ovaj novi zakon nije nesto posebno promenio.
 2. 15 mjeseci. Predala u 9 mjesecu 2018,dobila rjesenje 11 mjeseca 2019. Nisam imala ni jednu nadopunu.
 3. Ako postoji dokaz da su oba roditelji pripadnici Hrvatskog naroda, onda ne treba dokaz za osobu koja predaje ako je jedan od roditelja pripadnik, a drugi nije onda je potreban.
 4. Osobe koje zive u inozemstvu a starije su od 21 godinu, a jedan roditelj je imao u trenutku rodjenja deteta hrvatsko drzavljanstvo, stice pravo da se upise u knjigu drzavljana. Vazi i za osobe do 21 godinu. Za iseljenike ima poseban clan, a iseljenicima se ne smatraju oni koji su otisli u bivse republike. Tako pise u zakonu.
 5. Vi morate priloziti dokumente za oca, bez obzira da li pise nacionalnost ili ne. Moj otac je imao samo za sebe dokaz, a ja sam nosila i od njegovog oca(dede mog). Lepo procitajte zakon i sve ce Vam biti jasno. Imate velike sanse. Ja sam predavala u Subotici i tamo su izuzetno ljubazni.
 6. Vase sanse velike jer imate od rodjena gde Vam pise da ste Hrvat. Odnela sam od dede, tate dokaze, kao i moje. Od mojih sam imala sa faxa i od maticara kad sam radjala decu. Potvrda od kulturno umetnickog drustva. Resenje za posebni biracki spisak. Kratak ali iskren zivotopis. I da veroispovest ne igra ulogu.
 7. Vi imate najranije izjasnjavanje o pripadnosti, tako da mozete slobodno predati po clanu 16. Procitajte ga. Bez obzira sto nemate za oca dokaze. Moj otac je imao samo iz radne knjizice dokaz da je Hrvat i dobio je drzavljanstvo. Svakako Vam je najbolje nazvati konzulat. Po clanu 16 imate sanse. Sretno
 8. Imate velike sanse ako sam dobro razumela da vam je u rodnom listu napisana nacinalnost-Hrvat. Ako za oca nemate, nije problem, ali je bolje ako imateako imate nesto za babu ili dedu gde im je napisana nacinalnost. Dobila sam resenje bez ijedne dopune.
 9. Po novom zakonu ce moci da se upise, ako je majka imala drzavljanstvo u vrijeme rodjenja.
 10. Sto se tice novog zakona. Jos uvjek se cekaju upute sta ce biti potrebno od dokumentacija. Proverena informacija od danas.
 11. Hvala. Sad polako, ne zurim :). Najbitnija stvar je resena.
 12. Pa prilozila sam dokaze da su mi djed i otac Hrvati, i naravno dokumenta gdje se izjasnjavam kao Hrvatica. Resjenje o upisu u poseban biracki spisak, potvrda iz hkud-a. Zivotopis je bio kratak ali iskren. Imala sam dokumenta sa fakulteta, i kad sam radjala djecu.
 13. Hvala jos jednom. I da napomenem nisam imala nadopunu.
 14. Hvala. Predala sam 4.9.2018 a danas su me obavjestili da sam dobila resjenje u primatak. To je znaci nekih nepunih 15 mjeseci.
 15. Danas su me zvali da sam dobila resjenje. Od danas ponosna drzavljanka Hrvatske.
 16. Ne znam da li Vam je otac Hrvat. Ako jeste, po novom zakonu osobe koje ne zive na teritoriji Hrvatske i ciji su roditelji Hrvati nemoraju da imaju da imaju dokumente gdje se izjasnjavaju kao Hrvati.
 17. Sacekajte 1.1.2020. Jos uvjek ima posla oko zakona. Vi bi ste svakako imali pravo zbog rodjenja. Nemojte odustajati tako lako. Dobar odvjetnik, svaki zakon moze da se tumaci na vise nacina. Vjerujte nije lako ni nama iz inozemstva. Pored uvjeta koje ispunjavam opet nije sigurno da cu dobiti. Vi se borite jer ste rodjeni na teritoriji Hrvatske. Postoji po novom jos i za teritorije nesto.
 18. Po novom zakonu koji stupa na snagu 1.1.2020 mogu se upisati punoletne osobe u hr drzavljanstvo ako je jedan od roditelja imao u trenutku rodjenja hr drzavljanstvo. Tako da ako je majka imala u trenutku vaseg rodjenja mozete se upisati tek od 1.1.2020.
 19. Po novom je jos mogu i punoletna deca da se upisu ako jedan od roditelja imao drzavljanstvo u trenutku rodjena.
×
×
 • Napravi novi...